TRE DAGER MED SOMMER: Sør-Norge fikk tre dager med sjokk-sommer i begynnelsen av juli. Etter ukesvis med regn og kjølig vær løp trønderne løp til stranda og sjøsatt sommeren. Ruben Karoliussen (5) Arne Størdal (6). Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Kaldeste juli i Oslo siden – 2012!: Trodde du årets sommer var ekstremt kald? Du tar så feil!

... men stor kontrast til fjorårets supersommer

Trodde du sommeren i år var ekstremt kald? Du tar så feil!
Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2012 før vi finner en like kald juli i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sommermåneden juli er på hell, og mange er misfornøyde. Temperaturene over store deler av landet har vært som hentet fra 1960- eller 1970-tallet, den gang da norske vann var islagt hele vinteren og Norge var en ledende skøytenasjon.

Siden har klimaet endret seg – grovt sett har temperaturen steget med rundt en grad på årsbasis. Og vi har fått milde vintre og en god del riktig flotte, varme somre.

Ingen ny supersommer

Allerede i april kom de første signalene på at vi ikke kom til å få noen ny supersommer i Norge og Nord-Europa. I juni kunne klimaforskere også langt på vei forklare hvorfor det ble slik denne sommeren.

– Kombinasjonen av at jetstrømmen tok en litt annen sving, og at vi har hatt et kaldt hav utenfor oss, har nok vært med på å gjøre denne sommeren slik, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Juli så langt, viser en middeltemperatur i Oslo på 16,4 grader, og det er nøyaktig samme temperatur som vi hadde i juli 2012, forklarer Hygen.

Middeltemperaturen for et døgn er gjennomsnittet av fire målinger gjennom døgnet – og middeltemperatur for en måned er gjennomsnittet av disse døgnmiddeltemperaturene.

Sjokkvarme

Heller ikke i Bergen har det vært særlig sommerlig i juli, trass i et par dagers sjokkvarme helt i starten av måneden med hele 30 grader på topp. Likevel drar disse døgnene snittet opp til 14,3 grader.

– Det er kanskje fraværet av en uke eller to med virkelig varmt vær som gir folk følelsen av en kald sommer. I tillegg ligger nok fjorårets sommer som en drøm i manges bevissthet. Fallhøyden fra juli i fjor med hele 20,8 grader i middeltemperatur i Oslo til årets 14,3 grader er stor, påpeker Hygen.

Tilsvarende tall for Bergen var 19 grader i juli 2014 og 14,3 hittil i juli i år. Vi må tilbake til 1998 for å finne en kaldere juli i Bergen – med 13,8 grader i snitt. Denne kalde sommeren kom etter supersommeren 1997.

Kaldest sommer i forhold til normalen finner vi i nord, hvor Tromsø ligger nesten en hel grad under den litt kjølige normalen fra 60-70- og 80-tallet.

Halvveis til Nordpolen

– Heller ikke her må vi mer enn tre år tilbake før vi finne en like kald juli.

– Men husk på at temperaturen både i Oslo og Bergen er dradd opp noe av en kort varmebølge som varte 2.–4. juli, med maksimum på hele 30 grader i Bergen. Dette alene har nok dradd opp månedstemperaturen med kanskje en hel grad, sier Hygen.

Alt tyder på at den kjølige værtypen vil holde seg de få dagene som gjenstår av juli.

– Jeg var vel også litt overrasket over tallene. Det er ingen tvil om at vi har hatt en kald sommer, men den havner i en haug med andre kalde somre vi har hatt. Det viser at vi bor i et område med enorme variasjoner på sommerværet, og at vi ikke kan forvente syden-temperaturer her halvveis til Nordpolen, sier Hans Olav Hygen.

LES OGSÅ: Fortsatt mye snø på Rallarvegen (BT)

Her er tallene for juli – fram til nå:

Oslo: 16,4 grader, identisk med normalen fra 1961-90, like kaldt som i juli 2012

Bergen: 14,3 grader, 0,1 grader over normalen fra 1961-90, kaldeste juli siden 1998

Trondheim Værnes: 13,6 grader, 0,1 grader under normalen fra 1961-90, kaldeste siden 2000 (12,9 grader)

Bodø: 11,9 grader, 0,5 grader under normalen fra 1961-90, samme som i juli 2012

Tromsø: 10,8 grader (0,9 grader under normalen fra 1961-90), like kald juli som i 2012

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder