LETER ETTER SVAR: FNs våpeninspektører skal undersøke om det har blitt brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria. Her undersøker de skadede personer på et sykehus i Damaskus mandag. Foto: REUTERS

FN-inspektører gjenopptar undersøkelser i Syria

Cameron: Ingen tvil om at Syria har brukt kjemiske våpen

(VG Nett) Etter en dags forsinkelse fortsetter FNs inspektører arbeidet med å granske påstander om bruk av kjemiske våpen i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mandag ble inspektørene beskutt av snikskyttere da de var på vei til et område utenfor Damaskus der voksne og barn skal ha blitt angrepet med nervegass.

Inspektørene kom uskadet fra hendelsen, men undersøkelsene ble midlertidig stanset av sikkerhetshensyn.

VGTV: Hevder over tusen er drept av nervegass (NB! Sterke bilder)

Onsdag gjenopptar gruppen på 20 personer undersøkelsene i Syrias hovedstad, skriver BBC. De skal prøve å finne svar på om det har blitt brukt nervegass ved å blant annet samle inn prøver av jord, urin, blod og vev.

USA og Storbritannie enige

Samtidig sier Storbritannias statsminister David Cameron at han og USAs president Barack Obama ikke er i tvil om at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen mot sitt eget folk.

IKKE I TVIL: Britenes statsminister David Cameron slår fast at det syriske regimet har brukt kjemiske våpen. Foto: REUTERS


- Begge ledere var enige om at den tilgjengelige informasjonen bekrefter at det har blitt brukt kjemiske våpen, og bemerket seg at selv den iranske presidenten og det syriske regimet har innrømmet dette, heter det i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

- Begge er enige om at Assad-regimet er ansvarlig.

Bildespesial: Bildene som ryster verdenssamfunnet (NB! Sterke bilder)

Onsdag skal Cameron i et møte med det nasjonale sikkerhetsrådet, hvor våpeninspektørenes funn vil bli diskutert. Det er også ventet at den britiske forsvarssjefen vil legge frem ulike alternativer for et eventuelt angrep mot Syria.

Overhørte samtaler

USA har tidligere varslet at de vil offentliggjøre en egen rapport om bruk av kjemiske våpen i løpet av de neste dagene. Ifølge Washington Post kan det skje allerede torsdag.

Ifølge magasinet Foreign Policy har USA snappet opp samtaler mellom en ansatt i det syriske forsvarsdepartementet og styrker som besitter kjemiske våpen.

Forsvarsminister Chuck Hagel har uttalt at amerikanske styrker står klare dersom president Barack Obama beordrer et angrep. Han advarer ifølge Sky News om at verden ikke kan tillate bruk av kjemiske våpen, uten å gripe inn.

Irans øverste leder, Ali Khamenei, advarer sterkt mot en militær inngripen.

- En militær inngripen fra USA vil være en katastrofe for regionen. Regionen er som en butikk full av krutt, og fremtiden kan ikke forutses, sier Khamenei ifølge det statlige nyhetsbyrået ISNA, gjengitt av Al Jazeera.

- Et påskudd

Gruppen av FN-inspektører ledes av svenske Åke Sellström og kom til Syria forrige søndag. Det syriske regimet har gitt inspektørene tillatelse til å besøke stedene i Damaskus hvor det er mistanke om angrep med kjemiske våpen.

Regimet nekter imidlertid for at påstandene stemmer, og hevder anklagene fra verdenssamfunnet er et påskudd for å gå til krig.

- Alle hører krigstrommene. De ønsker å angripe Syria. Å bruke anklagene om kjemiske våpen som et påskudd, er ikke rett, sa utenriksminister Walid Moallem tirsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder