VANSKELIGE FORHOLD: Letingen etter vrakrester og de svarte boksene har ikke vært lett på toppen av fjellet. Bildet er tatt i august, av Telemarkbataljonens mannskaper under søk. Foto: Forsvaret

Hercules-ulykken: De etterlatte samles ved Kebnekaise

(VG Nett) Fem norske offiserer døde da flyet «Siv» havarerte i vinter. Nå får de pårørende for første gang se hvor de mistet sine kjære.

Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi tar dem med inn i området og vil fly dem som ønsker det over selve havaristedet med helikopter. Det blir sterkt for familiene, men det kan være viktig for mange å se det med egne øyne, sier presseoffiser i luftforsvaret Nord-Norge, kaptein Brynjar Stordal, til VG Nett.

Det vil være luftforsvarets feltprest Jan Inge Ringsby som tirsdag og onsdag organiserer samlingen for etterlatte og pårørende i området ved Nikaloukta i Nord-Sverige.

BAKGRUNN: Alt om Hercules-ulykken

- Vi skal ta vare på dem så godt vi kan og gi dem de svarene vi har. Vi håper og tror dette blir viktig og godt i sorgarbeidet. Samtidig fortsetter jo det intense arbeidet med å finne ut hva som faktisk skjedde, sier Stordal.

Hercules-flyet som styrtet var en del av NATO-øvelsen Cold Response da det, av fortsatt ukjente årsaker, krasjet i veggen på Sveriges høyeste fjell Kebnekaise.

Det tok to dager med intens leting før norske og svenske letemannskaper fant de første vrakrestene.

Får orientering av havarkommisjonen

I løpet av tirsdag og onsdag vil de pårørende få se hvor flyet beveget seg før ulykken, hvor det havarerte og hvor vrakrestene fortløpende har blitt samlet og til dels satt sammen.

- Det vil også bli et møte mellom de pårørende og den svenske havarikommisjonen. De vil fortelle om hva de vet så langt og hvordan de skal jobber fremover, sier kapteinen.

Søket blant vrakrestene måtte innstilles til det begynte å tine i vår. Da ble også den første svarte boksen, taleregistratoren, raskt funnet.

OMKOM: Kaptein Bjørn Yngvar Haug (40). Foto: Forsvaret

Det var først i midten av august at letemannskapene fant den andre svarte boksen, ferdskriveren, som kan inneholderinformasjon om høyde, hastighet, posisjon og teknisk stand på flyet. Funnet blir betegnet som svært viktig.

- Forhåpentligvis vil den bringe oss nærmere en forståelse av hva som skjedde, sa forsvarsminister Espen Barth Eide VG Nett

OMKOM: Oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46). Foto: Forsvaret

om funnet.

Fant alt de lette etter

Søkemannskapene opplyste etter funnene at de ser seg ferdige

OMKOM: Kaptein Ståle Garberg (42). Foto: Forsvaret

med hovdsøket blant restene.

- Vi har funnet alt vi leter etter. Det gjenstår noe oppryddningsarbeid. Vi må rydde leiren og ta ned hjelpemidler

OMKOM: Kaptein Siw Robertsen (45). Foto: Forsvaret

som tau og annet som befinner seg der, og vi skal dokumentere hvilke områder det har blitt søkt i, sa Widholm.

OMKOM: Kaptein Steinar Utne (35). Foto: Forsvaret

Tidligere har havarikommisjonen uttalt at ingenting tyder på at Hercules-styrten skyldes teknisk svikt på flyet.

- Vi har ikke gjort noen funn som tyder på at det har vært tekniske feil på maskinen. Så langt, sa Rygg til VG i april.

Minnes dem de mistet

Én av de omkomne er kaptein Bjørn Yngvar Haug (40). Han var en av landets fremste lasteledere, og ifølge venner og kollegaer en mann å stole på i enhver situasjon.

- Bjørn er en stødig og tøff type, med masse humor. Jeg vil kalle ham en sjelden hedersmann, og en man kan stole på i enhver situasjon, sier en nær venn av familien, som ønsker å være anonym.

Oberstløytnant, pilot og skvadronsjef Truls Audun Ørpen (46) hadde en positiv innstilling til alle mennesker han traff, har flere venner fortalte til VG Nett.

- Det mest fremtredende er hans humør og at han er lynende intelligent, sier en medelev og venn som har kjent Ørpen siden tiden i befalsskolens sanitetstropp på Porsangermoen i 1986.

Tobarnsfaren Ståle Garberg (42) var en av Norges dyktigste og mest erfarne Hercules-piloter.

- Ståle Garberg husker jeg som den som var flink til alt. Han var flink på skolen og flink i all idrett, sier Dag Larssen Mathisen, som gikk på skole med Garberg på barne- og ungdomsskolen.

Les mer om de fem som omkom og se minnemarkeringen.

Siw Robertsen valgte tidlig en utradisjonell yrkesvei. Hun gikk flymekanikerlinjen i Bardufoss, og allerede som 19-åring begynte Robertsen på Teknisk befalsskole.

Flere venner forteller at kapteinen hadde en sterk posisjon innenfor luftfart

Steinar Utne (35) inngikk sommeren før ulykken forlovelse med sin kjæreste som han hadde vært sammen med i rundt åtte år. Han spurte sin gode venn Tomm-Espen Kroken om å være forlover.

- Han var utrolig smart. Og han pekte seg tidlig ut som utrolig sosial og omgjengelig. Han er en venn man rett og slett ikke har råd til å miste, sier Kroken til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder