Forsker slakter «sexy» kreftkampanje-video:- Drukner i kroppshysteri

Aktiv mot kreft: – Forskjell på sex og sexy

Til Eric Prytz sin monsterhit «Call on me», fronter åtte norske kvinner fysisk aktivitet – i minimal bekledning.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det får Runi Børresen, ekspert på spiseforstyrrelser ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, til å se rødt.

– Dette er bare nok et bidrag til å bekrefte at kvinner er kroppen sin. Og at den for all del skal være sexy. Som kampanje synes jeg den er helt håpløs. Den drukner i kroppshysteri og signalene den sender ut til alle de andre jentene og kvinner. Det er en strømlinjeformet musikkvideo med påfallende lite mangfold, sier Børresen til VG.

Tidligere i dag la hun ut et innlegg på sin Facebook-side hvor hun formelig slakter innholdet i kampanjevideoen som den norske stiftelsen Aktiv mot kreft publiserte tirsdag.

KRITISK: Runi Børresen ved Høgskulen i Buskerud og Vestfold mener videoen fremmer usunne idealer. På Facebook la hun ut dette innlegget tidligere i dag. Foto: Skjermdump Foto:,

«Aktiv mot kreft, hva i helvete er det dere driver med? Beklager språket, men dette er helt på trynet! Bare et bidrag i rekken av " jenter ER kroppen sin og den skal være deilig". "Runkevideo", er det ikke det vi kalte det før? ... Kandidat til årets Gullbarbie?», står det i innlegget.

– Navlebeskuende

Videoen har i skrivende stund blitt sett over 40.000 ganger på YouTube. Der kan en se åtte norske kvinner og én mann danse til Eric Prytz sin store hit «Call on me» fra 2004, kun iført ørsmå gymdrakter.

SLAKTER VIDEOEN: Rudi Børresen, ekspert på spiseforstyrrelser og førstelektor ved Høgskulen i Buskerud og Vestfold. Foto: Høgskolen i Buskerud Foto:,

Kvinnene har eller har hatt kreft, og ifølge stiftelsen er målet å inspirere kreftrammede kvinner til å være fysisk aktive.

– Det virker som om de rettferdiggjør videoen fordi kvinnene har og har hatt kreft. Jeg kan virkelig ikke se at det er greit. At man ønsker å fremme fysisk aktivitet, både i forebyggende sammenheng, underveis i sykdommen og i rekonvalesensperioden er uomtvistelig bra og udelt positivt, sier Børresen, og fortsetter:

– Men man kan ikke glemme hvilke signaler man sender ut. Jeg tenker at det blir veldig navlebeskuende om de ikke evner å se hvordan dette virker på andre, ikke minst unge jenter og kvinner, sier Børresen.

– Ikke syltynne modeller

Helle Aanenen, grunnlegger og daglig leder i stiftelsen Aktiv mot kreft, mener kritikken er unyansert.

– Dette er åtte damer i alderen 20 til 50 år. De er i alle fasonger og er ikke syltynne modeller. Det vi har som fokus er å vise gleden og viktigheten av fysisk aktivitet, og da særlig under og etter kreftbehandling. Vi har gått utradisjonelt til verks for å få oppmerksomhet rundt dette, sier Aanesen til VG.

Hun medgir at målet med videoen har vært å skape reaksjoner.

– Forskjell på sex og sexy

VIL INSPIRERE: Helle Aanese, daglig leder og grunnlegger av stiftelsen Aktiv mot kreft, mener de ikke har fokusert på sex og kropp i sin nye kampanjevideo. Foto: Erik Berglund Foto: ,

– Vår intensjon og vår mening med dette er overhodet ikke å spille på kropp og sex, men å spre optimisme, glede og energi – å gripe tak i mestringsglede og håp, selv om man går gjennom en kjempevanskelig periode.

– Hvordan forsvarer du at videoen ikke spiller på kropp og sex, når den inneholder kvinner i minimal bekledning som beveger seg svært sensuelt?

– Er det ikke flott at en kvinne føler seg sexy, selv om det ikke spiller på sex? Det er forskjell på sex og sexy, det å føle seg vel og det å føle seg sexy. Vi har valgt denne filmen fordi det var en av de mest sette musikkvideoene da den ble lansert for ti år siden. Vår idé har vært å gjenskape den med et alvorlig budskap og for å få den oppmerksomheten, sier Aanesen.

Får støtte

Kreftoverlege Tone Ikdahl ved Oslo universitetssykehus forteller Aftenposten at hun mener videoen er sterk.

– Vi ser en gjeng spreke, sensuelle damer utfolde seg. Så oppfatter vi at det er noe med dem. Det går opp for oss at de har eller har hatt kreft. Dans og sprudlende liv står i sterk kontrast til alvorlig sykdom. Derfor gjør filmen inntrykk, sier hun til avisen.

På sosiale medier hyller mange kvinnene som er med.

«Digger aktiv mot kreft sin nye kampanje … Damer fulle av pågangsmot og glimt i øyet», skriver en kvinne på Twitter.

Venstre-politiker Abid Raja har også latt seg imponere.

«Møtte disse fantastiske damene i dag; du må jo bare se videoen og retweet’n 100 ganger!», skriver han på Twitter.

Reaksjoner

Runi Børresen forteller at hun fått mange reaksjoner fra andre kvinner både på Facebook og på mail etter at videoen ble lagt ut.

– Mange føler seg bare slitne etter behandling og trenger ro til å hente seg inn. De har fokuset et helt annet sted og synes det er bra at noen tar til motmæle. Det er selvfølgelig helt individuelt, men jeg synes det er å bite seg litt i halen: For å være en fullverdig kvinne så sier videoen at man skal være sexy, forførende og deilig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder