SAMTALER: Norges nye utenriksminister Børge Brende da han hilste på sin svenska kollega Carl Bildt i Stockholm fredag. Foto: SCANPIX

SAMTALER: Norges nye utenriksminister Børge Brende da han hilste på sin svenska kollega Carl Bildt i Stockholm fredag. Foto: SCANPIX

Brende og Bildt tar opp homolov med russerne

Utenriksminister Børge Brende (H) kommer til å ta opp den omstridte homoloven med sin russiske kollega når de møtes under Barentsrådet i Tromsø mandag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Brende har diskutert taktikken sammen med Sveriges utenriksminister Carl Bildt. De to møter sin russiske kollega i Barentsrådet i Tromsø mandag og tirsdag.

Den russiske loven har vært gjenstand for massive protester den siste tiden.

Brende diskuterte taktikken for samtalene i Tromsø sammen med Sveriges utenriksminister Carl Bildt da de to møttes i Stockholm fredag.

- Bildt har lenge vært bekymret for en negativ utvikling av menneskerettighetssituasjonen i Russland, sier Brende til NTB.

Kontroversiell

Russland har vedtatt en såkalt anti-propagandalov som forbyr alt som kan sies å være positiv omtale - uten at det er nærmere definert - av «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner».

Forbudet rammer i bred forstand grunnleggende rettigheter for lhbt-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner).

Loven er blitt møtt med ulike former for protester, blant annet fra kjente idrettsutøvere i forkant av det kommende vinter-OL i Sotsji, til aksjoner som å male gangfeltet utenfor Russlands ambassade i Oslo i regnbuefarger.

Arbeidsmiddag

Mandag kveld samles utenriksministrene i Barentsrådet til en arbeidsmiddag på Rica Ishavshotel i Tromsø. Dagen etter er det formelle møtet samme sted.

Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Russland og EU er medlemmer i rådet, og alle kommer til Tromsø. Ifølge UD har de fire førstnevnte landene bekreftet deltakelse ved sin utenriksminister. Brende sier til NTB at Russland stiller enten med utenriks- eller viseutenriksminister.

- Bildt og jeg har diskutert hvordan vi, på en mest mulig konstruktiv måte, kan ta opp våre bekymringer. Vi har ikke gått i detalj. Men i en bred dialog er det også naturlig å ta opp bekymring for menneskerettighetssituasjonen, inkludert utviklingen nå senest med situasjonen for seksuelle minoriteter, sier Brende til NTB.

Samferdsel

På det formelle møtekartet skal Barentsrådet blant annet behandle en felles transportplan for Barentsregionen.

- Planen tar for seg hvordan vi bedre kan utnytte samferdselskorridorene i regionen. Det handler om skipsleder, veier, infrastruktur knyttet til flyplasser og forenklet grense- og tollbehandling. Hvis man skal øke handelen ytterligere i nordområdet, må man også tenke grundig gjennom hvordan disse korridorene kan fungere bedre, sier Brende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder