HERJET: Ekstremværet Nina førte til omfattende skader i Skuteviken i Bergen. I Hordaland er fortsatt tusenvis av kunder strømløse mandag ettermiddag, som følge av det kraftige uværet. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Ekstremværets herjinger skapte kaos – nytt uvær på vei

Ekstremværet Nina forårsaket omfattende strømbrudd og store skader rundt om i landet. Samtidig vil et nytt uvær forsinke arbeidet med å rette opp feilene og føre til nye strømbrudd.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I alt opplevde nesten 170.000 mennesker å miste strømmen da ekstremværet slo inn over Sør-Norge lørdag. Søndag var det igjen lys i lampene mange steder, men til sammen 1.858 av BKKs kunder i Hordaland var mandag kveld fortsatt uten strøm som følge av feil i høyspentnettet, melder NVE.

I tillegg er mange rammet av feil i det lavspente forsyningsnettet. BKK opplyste mandag kveld at totalt 7.600 av deres kunder var uten strøm. Av dem var 4.800 husstander i Sandviken rammet etter lynnedslag i området ved 18-tiden. Strømleverandøren lovet at feilen skulle utbedres i løpet av kvelden.

I Hordaland er 68 av Telenors basestasjoner ute av drift, noe som har ført til at telefonnettet er nede flere steder. I Vest-Agder er 16 basestasjoner ute av drift.

– Gjennom mandag har vi prioritert de verst utsatte områdene i Austevoll og Samnanger i Hordaland og Hægebostad i Vest-Agder, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor i en pressemelding.

På Slåtterøy i Bømlo raste «Nina» med over orkanstyrke i fire timer. Men det heftigste kastet ble målt på Eigerøya i Rogaland – der vinden kom opp i 45,6 meter i sekundet.

Nytt uvær

Samtidig har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for storm, snøskredfare og store nedbørsmengder enkelte steder fra mandag til onsdag.

I Hordaland er det de kommende dagene varslet kraftig vind, store nedbørsmengder og tordenvær, noe som kan føre til ytterligere strømbrudd i området

I Sogn og Fjordane vil det komme sørvestlig liten storm på kysten og utsatte steder, og sterk storm ved Stad. I tillegg varsles stor snøskredfare. I Møre og Romsdal vil vinden periodevis komme opp i full storm på kysten, og i Trøndelag vil det øke til sørøstlig liten storm utsatte steder. I Nordland ventes det kraftige vindkast og vanskelige kjøreforhold.

Saken fortsetter under bildet.

VÅTT OG RÅTT: Lørdag traff ekstremværet Nina vestlandskysten, og store vannmasser har ført til omfattende skader. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Stengte skoler

Fire skoler i Lindås kommune var mandag stengt som følge av strømbrudd. Skodvin skule, Leiknes skule, Myking skule og Kløvheim skule ble nødt til å stenge dørene på grunn av uværets herjinger.

I Karasjok var temperaturen nede i 42 blå mandag morgen, mens det søndag ble målt helt nede i 45,2 minus. Trolig vil den sterke kulden holde seg i Finnmark minst et par dager fremover.

– Vi har ikke stengt skolen selv om det er minus 40 grader ute. Det skal være mye kaldere ute før vi stenger skolen, sier inspektør Petter Asbjørn Balto ved Karasjok skole til NRK.

Flere familier på Vest- og Sørlandet, noen med små barn, måtte i all hast dra fra hjemmene sine da ekstremværet raste, og titusenvis av husstander var uten strøm.

Rammet gassproduksjon

Ekstremværet har rammet gassproduksjonen på Kårstø, og mandag lå produksjonen på 12 millioner kubikkmeter under full kapasitet. Det er et kutt tilsvarende om lag 17 prosent av den totale mengden gass som kommer inn til anlegget.

– Det er ettervirkninger av Nina som er årsaken. Det kan ta noe tid før vi er tilbake i full kapasitet, sier kommunikasjonsrådgiver Lisbet Kallevik i operatørselskapet Gassco til NTB.

Tusenvis av skademeldinger

Forsikringsselskapene har fått inn tusenvis av skademeldinger etter ekstremværet Nina i helgen. Forsikringsselskapet Gjensidige anslår at antall skademeldinger til dem vil ende på rundt 2.000.

– Erfaringen fra tidligere stormer av denne styrken tilsier at det vil ta flere dager før vi har full oversikt, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

De fleste skademeldingene gjelder boliger og andre bygninger, som har fått ulike skader på grunn av vind eller vann. Mange meldinger gjelder takstein eller takplater som er revet løs.

17 år gamle Andreas Nilssen var hjemme alene i huset i Sædalssvingen i Sædalenda, det plutselig kom et tre brasende gjennom husveggen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder