STÅR FAST: Spionsiktede Edward Snowden står foreløpig fast i Russland. Flere land, inkludert Norge, har avslått hans søknad om asyl på politisk grunnlag. Foto: AP

Ber om at Snowden får søknaden behandlet på nytt

Edward Snowden prøver å få asylsøknaden behandlet på nytt ved at Norske PEN bruker sin initiativrett og ber UDI vurdere søknaden på ny, melder NRK.

 • Ole N. Olsen
 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over syv år gammel

Tidligere i dag var det kjent at UDI avslo Snowdens asylsøknad.
Snowden vil få asylsøknad behandlet på nytt. Norske PEN, en skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, vil bruke initiativretten og be UDI revurdere søknaden på ny, sier forlegger William Nygaard til NRK.

- I PENs ånd, og som bygger på menneskerettighetserklæringens artikkel 14, er det naturlig å foreslå at UDI og Norge benytter begrepet kvoteflyktning eller overføringsflyktning og sikrer at Snowden kan komme unna en spionanklage og få sin sak rolig behandlet i et land som Norge, sier styreleder William Nygaard i Norske PEN til VG.

- Vi tar det til etterretning og vil se på søknaden når den kommer, sier kommunikasjonssjef Ingeborg Grimsmo i UDI til VG.

- For norske PEN er det naturlig å bruke initiativretten fordi det er helt åpenbart at Norge er i en posisjon hvor vi, som uavhengig land, kan bygge på menneskerettighetserklæringen, sier Nygaard.

Tidligere i dag var det kjent at UDI avslo søknaden om asyl.

Norge føyde seg dermed i rekken av nasjoner som nekter den tidligere NSA- og CIA-analytikeren asyl på politisk grunnlag, da UDI tirsdag ettermiddag, ifølge NTB, avslo Edward Snowdens asylsøknad

At dette kom til å bli resultatet, ble signalisert fra Justis- og beredskapsdepartementet allerede tirsdag morgen, fordi norsk lov tilsier at det ikke er mulig å søke om asyl fra utlandet.

UDI avslo dermed søknaden på formelt grunnlag.

- Departementet tar UDIs avgjørelse til etterretning. Det er ingen viktige nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn som tilsier at Justis- og beredskapsdepartementet skal gripe inn i saken, sier statssekretær Pål Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet i en uttalelse.

Fakset ambassaden

Utenriksdepartementet opplyste tidligere i dag at de mandag ettermiddag hadde mottatt en asylsøknad via den norske ambassaden i Moskva.

- I går ettermiddag mottok vi en telefaks til ambassaden vår i Moskva med en asylsøknad undertegnet av det som antas å være Edward Snowden, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til VG tirsdag morgen.

Pressekontakt Steffen Sundgot Aagedal i departementet opplyste at den aktuelle enkeltsaken ville følge vanlig prosedyre og bli oversendt til Utlendingsdirektoratet for behandling.

- UDI vil holde Justis- og beredskapsdepartementet orientert om behandlingen av saken fordi den kan berøre blant annet utenrikspolitiske hensyn. I slike saker har Justis- og beredskapsdepartementet instruksjonsadgang, opplyser han.

- Vil få konsekvenser

Avisen The Guardian melder i dag at Snowden har søkt om asyl i hele 21 land. Foreløpig har alle unntatt Venezuela svart nei, eller ikke svart i det hele tatt.

Presidenten i Venezuela har uttalt at de vil vurdere en asylsøknad fra amerikaneneren.

- Han fortjener at hele verden beskytter ham, sa Venezuelas president under et besøk i den russiske hovedstaden ifølge Reuters.

USAs president Barack Obama har tidligere uttalt at det vil få konsekvenser å gi Snowden asyl. Den 30 år gamle amerikaneren sitter fortsatt i transitt på Sheremetyevo-flyplassen i Moskva, hvor han har oppholdt seg siden 23. juni.

Det er uklart hvordan Snowden kom seg dit fra Hong Kong. Situasjonen nå er at han ikke slipper ut fra flyplassen i Moskva, siden han ikke har gyldig pass.

Ifølge Wikileaks-grunnlegger Julian Assange reiste Snowden til Moskva på midlertidige reisedokumenter fra Ecuador, men kilder i det ecuadorianske utenriksdepartementet har benektet dette.

Les også

 1. Norge skjerper tonen mot USA

  Det er helt uakseptabelt dersom USA overvåker ambassader, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.
 2. Snowdens asylsøknad behandles av UDI

  (VG Nett) Mens norske myndigheter rutinemessig behandler den spionsiktede amerikaneren Edward Snowdens asylsøknad, har…
 3. President Correa ble ringt opp av Joe Biden i Snowden-saken

  USAs visepresident Joe Biden har ringt til Ecuadors president Rafael Correa for å be ham ikke gi asyl til den…
 4. Guardian: - USA spionerte på alliertes ambassader

  Frankrike, Italia og Hellas var blant 38 mål for amerikansk spionasje, viser nye dokumenter lekket av Edward Snowden.
 5. Ecuador: - Snowdens skjebne i russiske hender

  Ecuadors president sier at skjebnen til spionsiktede Edward Snowden nå er fullt og helt i russiske hender.
 6. Assange: USA klarer ikke å stoppe flere lekkasjer

  (VG Nett) Wikileaks-grunnlegger Julian Assange sier varsleren Edward Snowden fortsatt sitter fast i Moskva.
 7. EU-president krever overvåkingssvar fra USA

  EU krever full oppklaring fra USA etter påstander om at de har overvåket EU-kontorer.
 8. Russisk politiker mener Snowden ikke kan utleveres

  Det er moralsk galt av Russland å utlevere spionsiktede Edward Snowden til USA, mener lederen for Russlands…

Mer om

 1. Edward Snowden-lekkasjene

Flere artikler

 1. Norsk PEN ber om ny vurdering av Snowden-asyl

 2. Norsk PEN har ikke initiativrett i Snowden-saken

 3. Nytt norsk nei til Snowden

 4. President Correa ble ringt opp av Joe Biden i Snowden-saken

 5. Snowden tilbys asyl i Sør-Amerikanske land

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder