Forsøkte å voldta to kvinner på 20 minutter

Dømt for å ha overfalt to kvinner i Oslo sentrum

Allerede dømt for å tatt kvelertak på tre kvinner

Angrep fem kvinner på 28 dager

I løpet av 20 minutter forsøkte den 21 år gamle mannen å voldta to kvinner i Oslo sentrum. De unge kvinnene ble reddet av forbipasserende som forstyrret ham.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nå er mannen som kom fra Somalia til Norge i 2008 funnet skyldig i to voldtektsforsøk. Mannen er fra før av dømt til ett års fengsel for å ha overfalt og tatt kvelertak på tre unge kvinner på forskjellige offentlige steder i Oslo sentrum.

- Svartnet for offeret

Det første voldtektsforsøket skjedde litt over halv tre natt til søndag 19. august i fjor. Den somaliske mannen angrep en kvinne bakfra på åpen gate. Han brøt henne ned på bakken og tok kvelertak på henne slik at hun ikke fikk puste og at det svartnet for øynene hennes.

Ifølge påtalemyndigheten forsøkte han å voldta kvinnen ved at han forsøkte å tiltvinge seg seksuell omgang med henne. Mannen ble oppdaget av flere beboere i gaten og som gjorde anskrik.
Mannen stakk fra stedet og da politiet kom var han forsvunnet.

Ble forstyrret

Men 20 minutter senere slo han til igjen mot en annen kvinne i en oppgang i Hegdehaugsveien.

Han angrep kvinnen og tok kvelertak på henne mens offeret gjorde all den motstand hun var i stand til. Også denne gangen ble overgriperen oppdaget og forstyrret av andre som kom inn i oppgangen.

21-åringens forsvarer Anders Westeng i advokatfirmaet Furuholmen, opplyser at mannen allerede er funnet skyldig i to voldtektsforsøk

- Tingretten fant ham skyldig for de to voldtektsforsøkene under hovedforhandlingen i begynnelsen av august, sier Westeng.

Kan få forvaring

Men før dommen ble avsagt ble rettssaken utsatt.

- Årsaken til oppsplitting var at spørsmålet om forvaring kom opp under hovedforhandlingen og dermed ble straffutmålingen utsatt i påvente av den nødvendige personundersøkelsen av tiltalte, sier Westeng.

21-åringen sitter allerede i fengsel. I slutten av november i fjor ble 21-åringen dømt til fengsel i ett år for å ha overfalt og tatt kvelertak på tre unge kvinner i Oslo sentrum.

Sa han var full

Samtlige av overfallene skjedde nattestid i helger og under rettssaken forklarte somalieren at han var full da han angrep kvinnene.

Han forklarte dommerne at det var grunnen til at han ikke husket så mye. Han forklarte at han heller ikke visste hvorfor han hadde gjort det. De unge kvinnene han overfalt husket alt for godt hvordan det var å møte mannen.

Fikk dødstanker

Et av ofrene beskrev ham som veldig kontrollert og at han sa ingen ting. I retten forklarte den ene kvinnen at hun fikk dødstanker, at hun begynte å bli svimmel og hun mistet kontrollen over kroppen sin mens han holdt kvelertak på henne.

Oslo tingrett dømte mannen til fengsel i ett år for tre forsøk på legemsbeskadigelse. Retten slo fast at 21-åringen hadde angrepet de tre kvinnene uprovosert - uten noen form for foranledning.

Planlagte handlinger

Retten la vekt på i skjerpende retning at det var tale om tre handlinger i løpet av en kort periode og at det dreide seg om grove handlinger med et stort skadepotensiale. For dommerne fremsto overfallene som planlagte handlinger og at det ikke var tilfeldig.

«Det er videre tale om uprovoserte handlinger som har hatt stor påvirkning på de fornærmede, og da særlig psykisk. Det har påvirket levemønsteret til alle de tre fornærmede. De gjør ikke ting de gjorde tidligere. De er nervøse og legger begrensninger på seg selv. Det er også en reell risiko for senvirkninger. Alle tre opplevde også situasjonen der og da som veldig skremmende.», het det i dommen.

Onsdag denne uken skal mannen få sin straff og det er satt av en dag til straffutmåling.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder