PARTIVENNER: Dagen før Vågå-ordfører Rune Øygard ble anmeldt for seksuell om gang med en mindreårig jente var han på middag sammen med statsminister Jens Stoltenberg i Vågå. Her er de fotografert sammen på statsministerens kontor i 2007. Foto: Frode Hansen

Statsministeren skal ikke vitne i Øygard-saken

(VG Nett) Det er bestemt at statsminister Jens Stoltenberg ikke behøver å vitne i saken mot Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

På sine nettsider meddeler tingretten:
«Sør-Gudbrandsdal tingrett har bestemt at Jens Stoltenberg ikke skal vitne når retten skal behandle straffesaken mot Rune Øygard. Det er ikke nødvendig for å få en fullstendig belysning av saken.»

Vågå-ordføreren er tiltalt for overgrep mot en mindreårig jente. Den seksuelle omgang startet, ifølge tiltalen, da jenta var 13 år og skal ha vart i en toårsperiode.

Tingretten viser til at det var bistandsadvokaten til jenta, Nina Braathen Hjortdal, som klagde over påtalemyndighetens avslag på å føre Jens Stoltenberg som vitne.

Hjortdal, som for tiden er i utlandet, skriver i en SMS til VG at hun tar rettens beslutning til etterretning.

Ville kaste lys over forholdet

En av hovedårsakene til at bistandsadvokaten ønsket at Stoltenberg skulle vitne i saken, er at han ved flere anledninger har møtt de to, og derfor kunne kaste lys over forholdet mellom den unge jenta og Øygard.

LES OGSÅ: Bistandsadvokat mener Ap tok Øygards parti

Ifølge avslaget til vitneføringen hevder bistandsadvokaten at Øygard skal ha sagt til jenta at Stoltenberg ikke hadde invendinger mot "kjærlighetsforholdet" mellom ordføreren og tenåringsjenta.

Statsministeren ikke sentral

Ifølge Sør-Gudbrandsdal tingrett blir flere av de punktene bistandsadvokaten vil at Stoltenberg skal forklare seg om, ikke bestridt av Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen.

I sitt svarbrev til klagen kommer det frem fra forsvarersiden at statsministeren ikke har noen betydning når det gjelder selve straffesaken.

- I tillegg vil hans tilstedeværelse bidra til å skape unødig støy og oppmerksomhet rundt saken, har forsvarersiden anført.

Ikke relevant for anklager om seksuell omgang

Tingretten har konkludert med at et vitnemål fra Stoltenberg ikke vil være relevant når det gjelder det Øygard er anklaget for.

«Stoltenbergs forklaring ville heller ikke omhandlet det sentrale for vurderingen av tiltalen i saken, altså om tiltalte har hatt seksuell omgang med fornærmede.»

Det er satt av fire uker til rettssaken mot Arbeiderparti-ordføreren. Etter det VG kjenner til skal det føres rundt 60 vitner i saken, som starter tirsdag i Lillehammer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder