I dag skytes romraketten Orion opp: Robin (20) kan få enveisbillett til Mars

Robin Ingebretsen er én av to nordmenn som er igjen i konkurransen om å få reise til Mars og aldri komme tilbake.

Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag skal NASA sende romraketten Orion ut i verdensrommet, en rakett som skal tilrettelegge for at mennesker kan utforske både månen, asteroider og mars.

Se rakettoppskytningen og romsendingen på VGTV her!

Oppskytningen var planlagt igangsatt klokka 13 norsk tid, men utskytningen er foreløpig utsatt på grunn av vind i området. Det siste NASA meldte om oppskytningen var at den nok en gang er utsatt på grunn av en ventil som ikke lukket seg under klargjøring.

- Vi er veldig optimistiske med tanke på å få sendt raketten opp i dag, sier NASA-talsperson Michael Curie.

Vil dra til Mars

Robin Ingebretsen (20) fra Stavanger er gjest hos VGTV. Han har søkt om å få reise med enveisbillett til Mars gjennom The Mars One project, som etter planen skal kolonialisere planeten allerede i 2024. Turen skal etter planen ta cirka syv måneder, og astronautene skal lande på Mars rundt april 2025.

- Det er klart jeg er litt nervøs for å prøve å begi meg ut på en sånn ferd, og ikke bare reise, men bosette meg på en annen planet. Det er veldig mye som kan gå galt, sier Robin Ingebretsen til VG.

200.000 søkere

Over 200.000 mennesker søkte om å få reise til Mars med prosjektet. Nå er Ingebretsen en av de rundt 650 som er igjen i konkurransen. Av disse blir 40 mennesker plukket ut, og fire av dem igjen får lov til å reise ut i verdensrommet.

Robin tror at det kommer til å gå helt fint å være alene med bare tre andre mennesker i to år.

TIL MARS: Robin Ingebretsen (20) fra Stavanger har søkt om å få være med på den første bemannede reisen til Mars. Nå er det rundt 650 andre søkere igjen. Foto:Frode Hansen,VG

- Det kommer sikkert til å gå greit de første årene, men om vi skulle vært bare fire mennesker resten av livet kan det nok hende at vi hadde blitt litt sprø, sier Robin.

To år etter at de første har reist, får ytterligere fire lov til å reise ette hvis det er forsvarlig. For å søke måtte Robin sende inn en video om seg selv. Den kan du se her.

- Kommer til å savne lukten av vår

Hvis prosjektet gjennomføres blir det den første bemannede reisen til Mars, og Robin kan bli den første helnorske astronauten. Tidligere har den norsk-svenske astronauten Christer Fuglesang reist ut i rommet.

- Mange spør meg om jeg gleder meg til å bli skrevet inn i historiebøkene, men for meg er det ikke det det handler om. Dette er barndomsdrømmen min, og uansett hva som skjer, er det viktig forskning som blir gjort, sier Robin.

Han tror det han kommer til å savne mest er kjæresten, venner og familie, men også lukten av vår og følelsen av regn. Grunnen til at han ikke kan reise tilbake, er at teknologien for å gjøre det enda ikke eksisterer.

- Mars ser jo ut som en ørken. Så jeg kommer nok også til å savne å kunne se grønt gress ut av vinduet og følelsen av regn, sier Robin.

Ifølge Robin har det nok ikke helt gått opp for moren at det kan hende han reiser til Mars og ikke kommer tilbake igjen. 10. januar skal han på intervju hos The Mars One project, og i februar blir det klart om han blir med til neste runde av konkurransen.

Skal bo i kapsler og utvinne vann selv

Når astronautene ankommer planeten er planen at de skal bo i små kapsler, kalt habitater. Flere matforsyninger skal sendes fra jorden, men vannet skal etter planen utvinnes fra bakken på Mars.

- Fra vann kan vi lage hydrogen og oksygen, og vi vil bruke oksygenet inne i habitatet, sier Bas Lansdorp, stifter av organisasjonen til CNN.

CNN melder også at romferden vil koste rundt seks milliarder amerikanske dollar, som blant annet skal samles inn gjennom å selge rettigheter til tv-serier og dokumentarer om astronautene.

Flere romforskere har vært skeptiske til prosjektet, fordi ingen tidligere har reist bemannet til Mars.

Eric Seedhouse (49) fra Sandefjord er den andre nordmannen som fremdeles er igjen i konkurransen. Han er bosatt i Canada, og jobber som romforsker der.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder