ANMELDT ETTER BARØVELSE: Det var her, i Trollstua bar på Bardu hotell, at personell fra Etterretningsbataljonen skal ha forsøkt å få ut informasjon av en av gjestene i baren. Han viste seg å være en tidligere E-14-operatør. Foto: BARDU HOTELL

Anmelder E-bataljonen for bar-spionasje

Ny anmeldelse for ulovlig kartlegging **Generaladvokaten oppfordrer flere til å ta kontakt

(VG Nett) Da den ukjente mannen tok kontakt i baren, følte den tidligere E-14-operatøren raskt at noe var galt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nå har Etterretningsbataljonen i Forsvaret fått enda en sak de må forklare seg om etter avsløringene om at de har kartlagt VG-journalister ulovlig.

Mandag anmeldte nemlig den tidligere operatøren den omstridte bataljonen for ulovlig kartlegging.

Bakgrunnen er en episode som skjedde på Trollstua bar på Setermoen i Troms i 2011. Da ble han kontaktet av en ukjent mann i sivil som begynte å spørre ham ut.

- Alle alarmklokkene begynte å ringe med en gang. Det er vanskelig å forklare for de som ikke har jobbet med dette, men det var noe med måten han snakket og opptrådte på. Jeg forsto at han drev med HUMINT, sier den tidligere operatøren i den hemmelige etterretningsgruppen E-14 til VG.

HUMINT er en forkortelse for «Human intelligence» - betegnelsen etterretningsmiljøene bruker på å skaffe informasjon ved å snakke med mennesker.

- Da jeg konfronterte ham, sa han «Jeg har aldri blitt avslørt så fort før», og virket nervøs, oppgitt og skuffet over å ha blitt avslørt, sier den tidligere operatøren.

Noen minutter etter tok nok en ukjent person kontakt. Også han ble raskt avslørt av operatøren fra E-14 - den hemmelige etterretningsgruppen VG avslørte i 2011.

- Tilfeldig offer

Han fikk senere bekreftet at mennene på baren på Setermoen var fra Etterretningsbataljonen.

- Jeg går ut fra at jeg var et tilfeldig «offer». I etterkant ble jeg fortalt at dette var en slags eksamen på et kurs i Etterretningsbataljonen; At de skulle på en sivil bar og samle inn informasjon om tilfeldige personer. Da var det jo uflaks at de traff på meg, sier den tidligere operatøren, som fra sin tid i E-14 har trening både å gjennomføre samme type operasjoner og avsløre andre HUMINT-agenter.

KARTLAGT: Etterretningsbataljonen i Forsvaret har fått refs for å ha kartlagt VG-journalistene Rolf J. Widerøe (til venstre) og Hans Petter Aass. Aass jobber i dag i Aftenbladet. Foto: FRODE HANSEN

Han er svært kritisk til måten Etterretningsbataljonen opererer på.

- Det er helt greit å trene. Men da må det skje i lovlige former. Når du driver etterretningsarbeid, skal du ikke kartlegge norske borgere på norsk jord. Det er regel nummer én, det vet alle som jobber med dette, sier han.

- Amatørmessig og ulovlig

- Å kartlegge sivile og journalister slik Etterretningsbataljonen har gjort, er ikke bare amatørmessig. Det er også ulovlig. Som tidligere operatør blir jeg ordentlig forbanna, sier han.

Han meldte fra om saken både til Etterretningsbataljonen og sine overordnede høsten 2011. Til tross for flere purringer, hørte han aldri noe mer om saken.

Da han leste VG-saken der Generaladvokat Arne Willy Dahl oppfordret alle med kjennskap til Etterretningsbataljonens ulovlige kartlegging om å ta kontakt, bestemte han seg for å anmelde saken.

Generaladvokat-kontoret bekrefter at de er kjent med innholdet i anmeldelsen.

- Informasjonen er mottatt, og vi kommer til å se nærmere på dette, sier krigsadvokat for Sør-Norge, Joackim Nordgreen, som leder etterforskningen mot Etterretningsbataljonen.

KARTLAGT: Forfatter og journalist Kjetil Stormark. Foto: NTB Scanpix

- Jeg tviler på at jeg er den eneste som har blitt utsatt for dette. Men det er jo ikke sikkert andre har de de samme mulighetene som meg til å avsløre det, sier den tidligere operatøren.

Kritisk til tidsbruk

Han er også kritisk til at det har tatt lang tid før etterforskingen av Etterretningsbataljonen kommer i gang.

- Hadde dette vært en sivil straffesak, hadde folk blitt hentet til avhør eller satt i varetekt. Politiet hadde hentet inn bevis og beslaglagt datamateriale, sier han.

Hæren - som Etterretningsbataljonen er en del av - vil ikke kommentere denne saken konkret. De oppfordrer likevel alle som har informasjon om å kontakte Generaladvokaten.

- Nå når Generaladvokaten skal etterforske saken i sin fulle bredde, er det en klar fordel at alle som har ytterligere informasjon henvender seg dit, sier kommunikasjonssjef Marianne Øiahals i Hæren til VG.

- Spurte ikke om lov

Ved Bardu hotell, der Trollstua bar ligger, er de overrasket over saken.

- Jeg har et godt forhold både til Etterretningsbataljonen og Forsvaret generelt. Men ingen har spurt oss om å få drive med noe slikt i baren vår, sier hotellsjef Hjørdis Sørensen til VG.

- Hvis de hadde spurt, hadde de fått lov?

- Nei, det tror jeg ikke. En bar er ikke rette stedet å drive med noe slik, sier Sørensen.

VIL HA TIPS: Generaladvokat Arne Willy Dahl. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Anmeldelsen fra den tidligere E-14-operatøren ble levert samme dag som journalist og forfatter Kjetil Stormark også anmeldte Etterretningsbataljonen til Generaladvokaten.

Også han skal ha blitt ulovlig kartlagt - og havnet sammen med VG-journalistene Rolf Widerøe og Hans Petter Aass i den hemmelige databasen E-LAN.

- De ble definert som en trussel, og Rolf Widerøe ble nevnt som den største trusselen. Frykten hos ledelsen var at reporterne skulle komme på sporet av Etterretningsbataljonen, som har en egen avdeling med såkalte HUMINT-agenter og var tilknyttet E14, forteller en kilde som var ansatt i E-bataljonen under kartleggingen.

I E-LAN havnet journalistene i selskap med blant annet Osama bin Laden, Mullah Omar, krigsherrer og Taliban-topper som kan utgjøre en trussel mot norske styrker i utlandet.

Karleggingen av journalistene har ført til bred fordømmelse på Stortinget, og mandag gikk forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ut og krevde at Generaladvokaten starter etterforskning av Etterretningsbataljonen.

- Jeg tar denne saken svært alvorlig, og er opptatt av å få frem alle relevante forhold. På søndag ba jeg derfor forsvarssjefen om å kontakte generaladvokaten for å sørge for at denne saken blir etterforsket, skriver forsvarsministeren i en pressemelding.

NY ANMELSELSE: Dette er hovedkvarteret til Etterretningsbataljonen - som ligger bare et par kilometer fra baren der personell fra bataljonen blir beskyldt for å ha drevet ulovlig kartlegging under en øvelse. Foto: FORSVARET

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder