Stiller seg likegyldig til hatvideo

HOLDER FOREDRAG: Foreningen Les! og Norsk faglitterære forfatter og oversetterforening (NFF) sponser Aisha Shezadi når hun reiser landet rundt for å opplyse norske ungdommer om sitt verdisyn. Her under et av foredragene som hun nylig har holdt. Foto: HILDE ØSTBY

Aisha (20) støtter Taliban: Foreleser for norske ungdommer

Hun reiser på sponset turné til skoleklasser landet rundt. Samtidig gir Aisha Shezadi (20) fra Bærum sin fulle støtte til gårsdagens omstridte demonstrasjon.

 • Shazia Majid
 • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over åtte år gammel

Til VG forteller den unge kvinnen også at hun er likegyldig til hatvideoen som skapte en omfattende debatt da den ble publisert tidligere i uken. Hun er også tydelig i sin støtte til Talibans krig mot norske soldater.

Under et Facebook-bilde hvor en ISAF-soldat og en Taliban-soldat er stilt side om side, skriver hun 11. januar følgende:

«Uansett hvor mye utstyr de har, de kommer aldri til å eliminere Allahs løver».

- Uverdig krig

- Jeg støtter Afghanistans frihetskamp mot ISAF-soldater, men ikke nødvendigvis alle midlene som blir brukt, sier hun når VG konfronterer henne med utspillet.

Videoen ble offentliggjort på Facebook-siden til gårsdagens demonstrasjon mot den norske deltagelsen i Afghanistan, og PST mener denne kan oppfattes som en trussel mot kongehuset, utenriksministeren og statsministeren.

- Jeg har egentlig ingen formening om den. Jeg på linje med mange som er kritisk til krigen i Afghanistan. Det er en uverdig krig. Vold løser ingenting, sier tyveåringen.

Støtter demonstrasjon

I disse dager reiser hun rundt på norske skoler og foredrar om sitt verdisyn - betalt blant annet av Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF).

Samtidig som hun er på denne turneen, er hun en av få som på sosiale medier åpent uttrykker støtte til gårsdagens kontroversielle demonstrasjon.

- Jeg støtter budskapet i demonstrasjonen, som er å få norske soldater ut av Afghanistan, sier Aisha Shezadi til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KLAR TALE: Her har Aisha Shezadi kommentert på Facebook-siden «Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan». Foto: SKJERMDUMP


Shezadi har vært svært aktiv på Facebook-siden «Demonstrasjon: Norske soldater ut av Afghanistan» i lengre tid, og har kommet med en rekke kontroversielle utspill.

«InshaAllah, demoen vil bli en suksess ... og jo mer oppsikt den vekker, jo bedre - da er det flere som følger med og vi får InshaAllah (hvis Gud vil, journ.anm.) vist hva vi er gode for (...)» skriver Shezadi på Facebook-siden 10. januar.

På Facebook-siden har Shezadi også støttet den islamistiske bevegelsen Taliban, og uttrykt at demokrati er unødvendig om man har islamsk lov, sharia.

- I teorien, dersom det er en islamsk stat, så vil det ikke være behov eller plass for demokrati, fordi staten vil uansett styres med sharia, sier hun til VG.

Sponset av forening

Foreningen Les! og Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF), sponser Aisha Shezadi når hun reiser landet rundt for å opplyse norske skoleungdommer om sitt verdisyn.

- Mandatet i klasserommet er å snakke om det personlige valget om å gå i niqab. Det holder hun seg strengt til, og presiserer at hun ikke snakker om andres valg eller på vegne av en gruppe, sier Wanda Voldner, daglig leder i Foreningen Les!

- Hva jeg mener om demonstrasjonen og videoen har absolutt ingenting med skoleturneen å gjøre. Der snakker jeg om det jeg har skrevet om i teksten min i boken «Utilslørt». Altså hvordan det er å bruke niqab i Norge, sier Aisha Shezadi.

Aisha Shezadi har også reagert på utspill fra Louiza Louhibi (21), som tidligere i uken sto frem i VG og fortalte om hvordan hun har blitt truet av arrangørene bak fredagens demonstrasjon.

SETTER GRENSER: Wanda Woldner, daglig leder i Foreningen Les!, sier Shezadi kun uttaler seg om det å gå i niqab. Foto: VIBEKE RØGLER


«Bra at du driver sensur på alle som er uenige med deg da ... pingle», skriver hun på veggen til gruppen «Ta avstand fra Nett-ekstremister», en side startet og drevet av Louhibi.

- Jeg syns det var feigt av Louiza Louhibi å sensurere. Hun hadde fjernet en rekke innlegg som hun ikke likte - hvilket strider imot den ytringsfriheten hun kjemper for, sier Aisha Shezadi.

- Du er 20 år. Du vet hva du sier i offentligheten, og at det kan skape reaksjoner?

- Ikke misforstå meg. Jeg står for alt det jeg har skrevet og sagt i sosiale medier, men fordi jeg ikke tar med en inngående forklaring på alt jeg skriver, så vil det naturlig nok oppfattes som kontroversielt, forklarer Shezadi.

- Oppfordrer ikke til vold

Foreningen Les! sier følgende om Shezadis utspill på Facebook:

- Hun oppfordrer ikke til vold, og det er ikke noe ulovlig i det hun sier. Vi kan ikke se hvorfor vi skulle endret et allerede igangsatt samarbeid, sier Voldner.

Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFF), finansierer skoleturneen til Shezadi. De sier følgende:

- Det er mange forfattere som har mange ulike meninger, både politisk og religiøst. NFF er ingen sensurinstans. Vi tar ikke stilling til dette, og per i dag får dette ingen konsekvenser for vår finansiering av turneen, sier Trond Andreassen, generalsekretær i NFF.

Aisha Shezadi deltok ikke i gårsdagens demonstrasjon, fordi hun ble syk.

Mer om

 1. Terrorisme

Flere artikler

 1. Chaudhry: - Ville ikke støttet niqab-foreleser

 2. Norsk IS-kvinne: Vil redegjøre for kritikk i VG-artikkel

 3. Norske Aisha Shezadi holdt niqab-foredrag for skoleklasser – nå skryter hun av livet på innsiden av IS

 4. Min dag med niqab i Oslos gater

 5. Kommentar: Islamistenes mediestrategi

Fra andre aviser

 1. Prinsipper, ikke følelser

  Aftenposten
 2. Et forsvar for Aisha Shezadi

  Aftenposten
 3. Hun knuste telefonen fordi den var laget av vantro. – Jeg ble hjernevasket.

  Aftenposten
 4. Aisha Shezadi: – Ikke vær idiot. Ikke gjør samme feil som jeg gjorde.

  Aftenposten
 5. Aisha Shezadi ønsker å returnere fra Syria til Norge. Nå etterforskes hun av PST.

  Aftenposten
 6. Den norske IS-kvinnen Aisha Shezadi: – Jeg angrer ingenting

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder