240 politifolk skal trene på Rygge i 18 uker

FREMTIDEN: Politihøgskolen starer terror-trening på Rygge. I fremtiden kan det bli et regionalt beredskaps- og treningssenter for alle nødetatene.Fotomontasje: Rygge Beredskapssenter Foto: ,

Her er politiets nye terror-base

Her – på Rygge Beredskapssenter utenfor Moss – skal politiets spesialister trene på terrorbekjempelse. Nyheten hilses med glede i hele politi-Norge.

 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over seks år gammel

Til nå har politiet manglet egnede treningsfasiliteter for å ivareta dagens og fremtidens behov, noe både Gjørv-kommisjonen og politiets eget Endringsprogram ettertrykkelig har slått fast.

TRENER SAMMEN: Forsvarets spesialkommando, Marinejegerkommandoen og Beredskapstroppen trente i vår på kontraterror i Rena leir, som en oppkjøring til øvelse Gemini 2014. Det kan bli fremtiden også på Rygge.Foto: Didrik Linnerud, FORSVARET Foto: Didrik Linnerud,

Så sent som under terroralarmen i sommer kom det frem at kun tre av landets 27 politidistrikter hadde tilstrekkelig terrorberedskap. Nå skal det gjøres noe med det.

Det er Politihøgskolen som har besluttet å legge treningen av innsatspersonell i kategori 3 til Rygge fordi kapasiteten på egne anlegg ikke er tilstrekkelig.

Hele Norge til Rygge

I praksis innebærer det at 240 tjenestemenn fra Kirkenes i nord til Stavanger i sør skal trene seks-syv mil fra Oslo i 103 timer i løpet av det kommende året.

Med 40 politifolk og 20 instruktører på hver av de tre uker lange kursene betyr det at Rygge vil være terror-base for norsk politi i minimum 18 uker i året.

– Rygge er svært godt tilrettelagt for denne typen kurs og utdanninger. Det er god infrastruktur for trening og øvelser i operative disipliner og det er moderne klasserom. For oss er det også viktig at vi har forlegning og bespisning inne på samme området, sier leder for operativ utdanning på Politihøgskolen Per Olaf Torkildsen.

Ordre fra Justis-Anders

Regjeringen har gitt politiet i oppdrag å styrke grunnberedskapen i politiet ved å øke antall polititjenestemenn i utrykningsenhetene (IP3 kategori).

I 2015 skal det være 1200 tjenestemenn på dette utdanningsnivået, noe som innebærer en markant økning fra rundt 800 som har vært vanlig de siste årene.

Deler av Rygge, som justis- og beredskapsminister Anders Anundsen var på befaring så sent som i februar i år, har vært benyttet av politiet i flere sammenhenger, senest under terrortrusselen i slutten av juli.

PÅ BESØK: Justisminister Anders Anundsen besøkte Rygge Rygge beredskapssenter i februar - og likte det han så.Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: ,

Lokalt politi i Østfold har benyttet skytebanene og nasjonale innsatsenheter har trent på Rygge, noe også Beredskapstroppen har gjort sammen med Forsvarets helikopteravdeling og Spesialkommandoen.

– Unik mulighet

– Det som nå er nytt er at Politihøgskolen vil trene på Rygge i hele skoleåret 2014/15, sier prosjektleder for Rygges fellessenter for trening og beredskap, Svein Holtan.

PROSJEKTLEDER: Svein Holtan mener Rygge er som skreddersydd som treningssenter for politiet på Østlandet - ikke minst med sin nære beliggheten til Oslo.Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

Han har allerede spilt inn overfor departementet og Politidirektoratet at Rygge kan bli et regionalt og fast treningssted for politiet, ikke minst fordi området allerede står ledig, er regulert og at det er en unik mulighet for samtrening med de øvrige nødetatene her. Kostnadene vil være minimale.

Med helikopter kan 35 prosent av Norges befolkning nås innen 15 minutter.

– Men er ikke Rygge en konkurrent til det planlagte beredskapssenteret i Oslo?

– Nei, vi ser det overhodet ikke slik og det gjør heller ikke politiet. Vår oppfatning er Alna er viktig for Beredskapstroppen og andre spesialstyrker sentralt i Oslo. Alna vil ikke være for Politihøgskolens kurs eller politidistriktenes øvingsbehov. Politidirektoratet har selv utredet og konkludert behovet for regionale treningssentre for å dekke disse behovene.

På Rygge kan ressursene i fremtiden finne hverandre, slik Gjørv-kommisjonen kommenterte med motsatt fortegn etter 22. juli, mener Svein Holtan.

Fornøyde kommuner

Det er Mosseregionens Næringsutvikling AS som på vegne av kommunene i regionen jobber for å etablere et trenings og beredskapssenter på Rygge flystasjon. De er svært fornøyd med at Politihøgskolen har besluttet å benytte området til sine kurs.

– Vi ser nå at vårt målrettede arbeid med å etablere et beredskapssenter på Rygge begynner å gi resultater, fastslår ordfører i Rygge kommune, Inger-Lise Skartlien.

Dette er innsatspersonell

INNSATSPERSONELL: Her er politiets innsatsstyrke på jobb under jakt på på mulige gjherningsmenn i en drapssak i Fredrikstad.Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Innsatspersonell i norsk politi er delt i fem kategorier etter kompetanse:

Kategori 1: Tjenestepersoner i Beredskapstroppen. 900 treningstimer i året.

Kategori 2: Tjenestepersoner som har i livvakttjeneste. Mellom 150 og 300 treningstimer årlig.

Kategori 3: Tjenestepersoner i utrykningsenhetene (UEH). 103 treningstimer årlig.

Kategori 4: Andre tjenestepersoner med våpengodkjenning. 48 treningstimer årlig.

Kategori 5: Tjenestepersoner med tilpasset opplæring. 24 treningstimer årlig.

Dette skal de trene på

Skarpskyting med pistol, HK MP-5, i mørke, arrestasjonsteknikk med batong og pepper, polititaktikk i bygninger, med kjøretøy, i skumring og mørke, samtrening med hundeekvipasje, livvakt og eskortetjeneste, objektsikring, tester og variable temaer som f.eks. øyeblikkelig hjelp.

Les også

 1. Kronikk: Jakten på terrorister

  Det er på tide å innrømme at både politiet og storsamfunnet har for lite og mager kunnskap om ekstremister i Norge Hvis…
 2. Dette er terrorspørsmålene Tajik vil ha svar på

  Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) mener det er behov for en helhetlig evaluering av hvordan trusselsituasjonen i…
 3. Redegjorde for terrortrussel på lukket møte

  Leder av justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), mener regjeringen har tatt samvittighetsfulle beslutninger under håndteringen…
 4. PST avblåser terror-alarmen

  - Trusselen mot et nært forestående angrep i Norge er redusert, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Mer om

 1. Terror
 2. Politiet

Flere artikler

 1. Én av seks polititjenestemenn besto ikke spesialpoliti-kurs

 2. Anundsen sier ja til bevæpning av politiet: Tajik støtter Anundsens avgjørelse

 3. Politiet skal fortsatt bære våpen

 4. Fem år etter 22/7: Norge mangler fortsatt spesialtrente politifolk

 5. Glem høydeskrekken, for her trener politiets utrykningsstyrker

Fra andre aviser

 1. Politiet skal terrortrene på Rygge

  Fædrelandsvennen
 2. Politiet gir opp målet om terrorstyrke

  Bergens Tidende
 3. Det blir ikke beredskap av å spare lønninger | Lill Heidi Tinholt

  Aftenposten
 4. Politiet gir opp målet om terrorstyrke på 1200 politifolk

  Aftenposten
 5. Frykter langvarig bevæpning av politiet

  Fædrelandsvennen
 6. Krever politisvar fra Erna Solberg

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no