PÅ VEI UT: Høyres byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Høyre-topp i Oslo: – Nå er det opp til Raymond

Raymond Johansen: – Veldig ryddig av Stian

Fabian Stang: – Skal i møte med Stian nå

Høyres byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, sier han er klar til å trå til siden for å la Aps Raymond Johansen overta styringen av hovedstaden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi har ikke beholdt flertallet for det borgerlige byrådet. Jeg mener initiativet og retten til å forhandle om å danne nytt byråd nå ligger hos Ap og Raymond Johansen, sier Røsland til VG.

– Ap må vise at det etableres et alternativ som ønsker et skifte. Men den retten er det de som har fått nå, fortsetter han.

Han understreker at Johansen først må lykkes i forhandlingene, men han legger ikke skjul på at Høyre har liten tro på at de skal kunne få det til, selv dersom Ap mislykkes.

– Hvis han ikke får flertall for et nytt byråd, så vil jeg jo snakke med de borgelige partiene og MDG. Hvis MDG kommer til oss etter en prat med Ap, så er vår dør åpen. Men problemet er at vi ikke får flertall med sentrumspartiene og MDG alene - vi er avhengige av Frp, sier Røsland.

– Det er vanskelig å se for seg et Høyre-ledet byråd som skal basere seg på støtte fra Venstre, KrF, MDG og Frp i bystyret. Til det er den politiske avstanden for stor mellom MDG og Frp, fortsetter han.

Ap-Raymond: – Min tur

Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen, sier til VG at han er klar til å sette i gang forhandlingene raskt.

– Det er veldig ryddig av Stian å si det han sier. Og han har rett: Nå er det min tur. Jeg tror også analysen hans om at det er vanskelig å få MDG og Frp i samme båt, er riktig, sier Johansen til VG.

Det har også MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan bekreftet til VG tirsdag morgen:

– Jeg sa at avstanden var så stor at det er vanskelig åm se for oss et samarbeid, og det er det fortsatt, sier Sultan.

Les også: Sultan kan bli Oslo-ordfører

MDGs talsmann Rasmus Hansson er overrasket over de nye signalene fra Røsland:

– Her ligger jeg minst en sving bak Røsland. Da jeg snakket med ham for en times tid siden vilel han ha en prat med Miljøpartiet De Grønne i Oslo, sier Hansson på vei ut fra debatt på VGTV kl 12.20.

– Røsland mener avstanden mellom Frp og MDG er for stor for å kunne styre. Er det riktig?

– Vi har ikke lagt skjul på vårt syn på Frps miljøpolitikk og annen politikk, men vi har sagt vi er åpne for å forhandle også med Frp dersom de forandrer seg ganske kraftig. Det er ikke oss dette står på, sier Hansson.

Fabian avventer

Foreløpig har ikke sittende ordfører Fabian Stang fått beskjeden fra partikollega Røsland:

– Jeg er enig i at det er vanskelig å se for seg en forhandlingsløsning med De Grønne, men jeg vil ikke konkludere før vi har vurdert det nøye. Vi skal ha et møte om det nå klokken 12, så vi vil komme tilbake til problemstillingen etter det møtet, sier ordfører Fabian Stang.

Etter hva VG forstår skal også Nicolai Astrup delta på det møtet. Vanlig framgangsmåte i Oslo er at en byrådsleder som taper flertallet informerer ordfører, og at ordfører så ringer opposisjonsleder.

– Jeg tror jeg får en telefon fra Fabian i løpet av dagen, med oppdraget om å forsøke å danne byråd, sier Raymond Johansen.

Forhandler på onsdag

De forhandlingene starter trolig allerede på onsdag. Johansen vil ikke røpe noe om hvem han skal møte først, men VG vet at SV og MDG er de han ser for seg et tett samarbeid med - ikke Rødt.

Posisjoner vil ikke Johansen røpe noe om:

– Vi skal forhandle, men det er naturlig at det største partiet har både byrådsleder og ordfører, sier han.

MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan sier til VG at han fortsatt er innstilt på å bli ordfører, og at Raymond Johansen bare sier det han må si for å markere seg.

– Selvfølgelig sier Ap at de vil ha ordførervervet, de må si det slik, sier Sultan.

VG vet at Ap håper at MDG vil være fornøyde med en post som byråd for miljø- og samferdsel, og godt gjennomslag i miljøpolitikken. Høyre sa flere ganger nei til samarbeid med MDG, men snudde på oppløpssiden.

Angrer ikke

Høyres Stian Berger Røsland fikk kritikk underveis for å gjøre motstand mot eiendomsskatt til hovedsaken i valget. Men han angrer ikke på det.

– Vi går ned sammenlignet med supervalget i 2011, men vi gjør vårt nestbeste valg siden 1987. Da valgkampen startet lå vi tolv prosentpoeng bak Ap, nå endre vi som nesten jevnstore. Så jeg synes vi har gjort en god valgkamp, og jeg tror motstand mot eiendomsskatten engasjerte mange velgere.

– Er det ikke fortsatt en liten mulighet for at der får inn et mandat til: Hvis Fabian Stang får et ras av personstemmer? Og at det kan tippe deres vei likevel?

– Med 99,9 prosent av stemmen talt opp, tror jeg det er veldig lite sannsynlig.

Ikke til Stortinget

Røsland sier han nå sikter mot en plass i bystyret, og at hvilken rolle han da skal få skal avgjøres av Høyres bystyregruppe. I seks år har han styrt hovedstaden som byrådsleder, og i to år før det var han finansbyråd.

– Vi skal samle gruppen og fordøye valget. Nå skal Raymond få noen uker på seg til å forhandle, så får vi se. Hvis han får til et nytt byråd, så tar jeg min plass i bystyret.

– Sikter du mot stortingsvalget i 2017?

– Nei, det er ikke aktuelt. Jeg har ingen rikspolitiske ambisjoner, sier Røsland.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder