OVERFALT PÅ KVELDSTID: Politiet i Nittedal etterforsket i 2010 et overfall av en 13 år gammel jente på gangbroen ved Hakadal ungdomsskole. Nå knyttes denne saken til serieovergriperen som ble pågrepet lørdag. Foto:Trond Solberg,VG

Serieovergriper tatt etter ti års jakt: Familiefarens bil skal ha satt politiet på sporet

Etter å ha DNA-testet over 1000 menn sto politiet fortsatt uten spor etter mannen i 40-årene. Til slutt skal det ha vært familiefarens bil som avslørte ham.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen i 40-årene har erkjent overgrepene han er siktet for, og mandag ble han varetektsfengslet i Oslo tingrett.

Kripos har jaktet på mannen i flere år, men gjennombruddet kom først etter et nytt overgrep i Nittedal i mai.

Om kvelden 28. mai ble en jente (9) dratt ut i skogen og utsatt for et overgrep ved Kirkeveien i Akershus-kommunen. I skogen fant politiets krimteknikere biologiske spor fra gjerningsmannen.

DNA-et fører til treff i politiets registre. Det stemmer overens med den ukjente serieovergriperen som knyttes til to grove voldtekter på Skjetten i Akershus i 2008 og på Hellerud i Oslo i 2011.

Da opplysninger fra Nittedal-saken blir sjekket opp mot en henlagt overgrepssak i Hakadal i 2010, hvor en 13 år gammel jente ble overfalt av en mann, kom mannen i 40-årene i politiets søkelys.

– Vi fortsatte å gå gjennom gamle saker, og i en sak fra Hakadal i 2010 dukket det opp en kobling og sammenheng med Nittedal-saken. Vi kan ikke gå nærmere inn på hva denne koblingen er, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Observerte bilskiltet

VG kjenner til at opplysninger om familiefarens bil skal ha vært det som satte etterforskerne på sporet av ham. Ifølge VGs opplysninger mener politiet at observasjoner av bilens registreringsnummer knytter mannen til ett eller flere åsted for overgrep.

I Kjøretøyregisteret står mannen i 40-årene oppført som eier av ett kjøretøy.

Tidlig lørdag morgen ble mannen i 40-årene pågrepet i hjemmet sitt i en kommune på Østlandet. Kripos satt da på opplysninger som gjorde at de mente han var serieovergriperen de hadde jaktet på.

– Vi hadde mistanke om at han kunne knyttes til komplekset vi etterforsket, sier Nilssen.

Kort tid etter pågripelsen ble det tatt en DNA-prøve av mannen. Tidligere har over 1000 DNA-prøver fra andre menn gitt negative svar. Men lørdag ettermiddag var det full treff.

Familiefarens DNA-profil kan knyttes til overgrepene på Skjetten, Hellerud og Nittedal.

Erkjenner straffskyld

Familiefaren er siktet for voldtekt og seksuell omgang med barn under 14 år i saken på Skjetten. Han er siktet for voldtekt i Hellerud-saken. I sakene fra Hakadal og Nittedal er han siktet for seksuell handling.

Mandag erkjente mannen straffskyld i alle de fire sakene.

– Han har det svært tungt, sier forsvarer Kai Roger Vaag.

Politiet tror i utgangspunktet at mannen i 40-årene begynte sin kriminelle løpebane sommeren 2004 – ved å onanere foran flere tenåringsjenter ved Ulsrudvannet på Østensjø.

Denne saken er nå så gammel at den er foreldet, og er ikke inkludert i siktelsen selv om mannens DNA samsvarer med funn på åstedet.

I minst ti år har mannen levd et dobbeltliv, som ektemann og familiefar og som serieovergriper.

Fotoutstyr

Kripos kan ikke utelukke at mannen kan knyttes til flere saker.

Familiefaren er datakyndig og fotointeressert, og det er gjort omfattende beslag av både data- og fotoutstyr. Dette blir nå nøye undersøkt med tanke på flere eventuelle ofre.

I sakene fra Skjetten og Hakadal har det tidligere kommet frem opplysninger om at gjerningsmannen skal ha tatt bilder på åstedene.

Kripos bekrefter at de har slike opplysninger, men ikke i hvilke saker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder