TILTALT: Ubaydullah Hussain (29) er tiltalt for oppfordring til drap og terrorhandlinger etter å ha hyllet en rekke terroraksjoner i sosiale medier. Her er han i Oslo tingrett på den første rettsdagen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Tiltalt for oppfordring til terror: Aktor vil ha ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain (29)

Mener VGTV-intervju beviser Hussains ideologi

OSLO TINGHUS (VG) Aktor Carl Fredrik Fari hevder det ikke er noen tvil om at islamisten Ubaydullah Hussain (29) mener vold og terror er legitime midler.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Aktor og statsadvokat Carl Fredrik Fari startet sin sin prosedyre klokken 09.00 i dag og la før lunsj ned en påstand om 10 måneders fengsel for Ubaydullah Hussain.

Tirsdag startet rettssaken mot den 29 år gamle norske statsborgeren i Oslo tingrett som står tiltalt for flere tilfeller av oppfordring til drap og terrorhandlinger.

Ubaydullah Hussain, selverklært talsperson for den ytterliggående islamistgruppen Profetens Ummah, erkjenner ikke straffskyld og forklarte på tirsdag at det ikke var hans hensikt å oppfordre til drap eller terrorhandlinger.

– Hadde jeg vært jihadist, hadde jeg ikke sittet her i dag. Da hadde jeg vært et annet sted, sa Hussain i sin forklaring.

– VGTV-intervjuet beviser hans ideologi

Fari refererer en rekke ganger til intervjuet VGTV gjorde med Hussain i august, der han klart uttrykker sin støtte til terroristgruppen Islamsk stat (IS).

Intervjuet er et bevis for en holdning og en ideologi han har hatt, også i tiltalens periode. Det er et mål for ham at ikke bare arabiske land skal leve under den islamske stat, men at alle land, også Norge, skal gjøre det, sier Fari og viste blant annet Hussain omtaler IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi som sin egen leder.

Det er ikke tvil om at vold og terror er legitime midler for han i å nå sine mål. Vi har sett en klar voldsbejaende retorikk, sier Fari.

– Det er snakk om politiske oppfatninger

Innledningsvis i sin prosedyre forklarer Hussains forsvarer, John Christian Elden, at han måtte endre litt på det han hadde planlagt.

Jeg hadde tenkt å si noe om Anjem Chaudary, men det ble litt vanskelig for meg i lunsjen da det viser seg at han er pågrepet i England. Jeg skal ikke påstå at det er på ordre på statsadvokat Fari for å ødelegge min prosedyre, sier Elden, til lett humring i salen.

Chaudary ble i dag pågrepet, mistenkt for å tilhøre og støtte en terrororganisasjon, samt oppfordre til terror. Briten er kjent som rådgiver for Hussain og miljøet rundt Profetens Ummah.

Elden drar parallellen til venstreradikale miljøer i Norge på 1970- og 1980-tallet, som blant annet støttet terroraksjoner og Pol Pots regime - et regime som kostet et milliontall mennesker livet.

Forsvareren påpekte at ingen nordmenn som støttet dette ble dømt for sine ytringer, men at sikkerhetspolitiet heller valgte å følge med på dem.

Aktor brukte mye av sin innledende del av prosedyren til å konkludere at Hussain er tilhenger av radikal islam. Det er en merkelapp det norske samfunnet setter på dette. Det kunne likegjerne vært "konservativ" eller "bokstavtro". Det er revnende likegyldig hva man kaller det. Det er uansett snakk om det aktor selv sier, en politisk oppfatning, sier Elden.

Hyller terrorhandlinger

Påtalemyndigheten mener Ubaydullah Hussain ved flere anledninger i 2013 hyllet en rekke terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil.

Søndag 20. januar:Terrorangrepet i In Amenas i Algerie i januar hvor fem nordmenn ble drept.

Fredag 19. og lørdag 20. april:Bombeangrepet mot Boston Maraton i april.

Torsdag 23. mai:Drapet på den britiske soldaten Lee Rigby (25) på åpen gate i London i mai.

Mandag 23. september:Terrorangrepet mot West Gate-kjøpesenteret i Nairobi i september.

Søndag 3. november: Endret forsidebildet på Facebook til bilder av åtte personer som i 2009 ble dømt for å ha planlagt å sprenge et fly mens de var i luften på ruter mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari understreket i sitt innledningsforedrag at disse ytringene som enkeltvise hyllester ikke er straffbare i seg selv, men at det er summen av dem som retten må vurdere om er straffbare.

Oppsummert bør det ikke være noen tvil om at gjentatte hyllester til terrorhandlinger kan bli en oppfordring til terrorhandlinger, sier Fari i sin prosedyre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder