BREVET I HÅNDEN: Fredrik Fasting Torgersen troppet onsdag opp hos Kommisjonen for gjenopptagelse med straffesaker, og hadde med begjæringen om å få utlevert lydbåndopptak.

Vil ha lydbåndet utlevert

Torgersen kjemper for frifinnelse på 56. året

Her er livstidsdømte Fredrik Fasting Torgersen (79) på vei inn til Gjenopptakelseskommisjonen for å be om innsyn i sin egen drapssak.

Terje Helsingeng
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Dermed gjør han som i Treholt-saken - begjærer lydbåndopptak utlevert. Nå fra kommisjonens behandling av den over 56 år gamle drapssaken.

I dette tilfelle dreier det seg om et opptak som kommisjonen gjorde i 2004 med daværende leder for Den rettsmedisinske kommisjon.

I dette møtet deltok ingen representanter for Torgersen, som 16. juni 1958 ble dømt til livsvarig fengsel og 10 års sikring for å ha drept 16 år gamle Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo i desember året før.

Dermed vet Torgersen og hans mange medspillere foreløpig ikke hva som ble sagt i dette avhøret.

Tredje begjæring

De tekniske funnene på åstedet var helt sentrale da Torgersen ble dømt og måtte sone 16 år og fire måneder i fengsel, hvorav de første 31 månedene i isolat.

- På vegne av Torgersen har vi nå startet arbeidet med å utarbeide en tredje begjæring om gjenopptagelse av saken til kommisjonen. Det er i dette arbeidet vi nå ønsker å bringe på det rene om lydbåndene inneholder opplysninger som kan kaste lys over skyldspørsmålet og ytterligere avklare at dette ble avgjort feil, sier advokat Jan Tennøe, på vegne av Torgersen.

Han ser ikke bort fra at lydbåndene muligens ikke inneholder noe av interesse for om gjenopptagelse burde vært innvilget, men dette ønsker Torgersen selv å bringe på det rene ved å lytte på opptakene.

Det vises samtidig til prinsippet om meroffentlighet som tydelig ble kommunisert da 175 timers opptak fra Treholt-saken nylig ble frigjort.

- Vi antar at samtalene kommisjonen ikke inneholder opplysninger som det er særlig grunn til å holde tilbake, sier Tennøe.

Fredrik Fasting Torgersen sier at han nå i sitt åttiende år begynner å bli sliten og at han merker kjøret etter å ha stanget hodet i veggen gjennom seks tiår.

Skriftlig referat

- Nå gjelder denne saken ikke lenger meg selv, men er en kamp for at rettssikkerheten i Norge. Derfor er det så viktig for oss å få utlevert lydbåndene for å se og høre om de kan kaste nytt lys over saken, sier Torgersen.

Leder for Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker, Helen Sæter, sier at de to ganger tidligere, i 2006 og 2010, har behandlet Torgersens sak, men at de for tiden ikke har noen ny begjæring til behandling.

- Det dreier seg om et opptak av et møte mellom medlemmer av kommisjonen og representanter for Den rettsmedisinske kommisjon på en drøy times varighet i 2004, som Torgersen allerede har fått et skriftlig referat fra. Jeg har ikke noen kommentarer til det nye brevet fra Torgersen, utover at det vil bli behandlet på vanlig måte, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder