- UFARLIG: Anstein Gjengedal er klar på at forbikjøringen var kontrollert. - Det var stiplet midtlinje, og jeg hadde nok bedre oversikt enn bilen foran meg som lå bak vogntoget. Gjengedal gikk av med pensjon som Oslos politimester etter denne sommeren. Foto: Magnar Kirknes

Eks-politimester stoppet av UP etter forbikjøring

Gjengedal: - Hadde en voldsomt tissetrengt bikkje i bilen

(VG Nett) Utrykningspolitiet snudde 180 grader og la seg med blålysene på etter Oslos tidligere politimester Anstein Gjengedal.

Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Det var onsdag i forrige uke møbelsnekker Øyvind Nybrenna fra Gjøvik havnet i det han oppfattet som en farlig situasjonen nord for Gjøvik sentrum i Oppland.

- Jeg ligger på Riksvei 4, og i speilet ser jeg en Volvo V70 som kjører forbi flere og etterhvert havner bak meg. Så brenner den forbi i en svak venstresving. Det kommer en møtende bil, og både den og jeg må bremse brått, sier Nybrenna til VG Nett.

180 grader og blålys

Gjøvikmannen la seg på hornet og blinket med lysene for å vise hva han mente om kjøringen. I det samme kommer en uniformert UP-bil i motgående kjørefelt for Gjengedal og Nybrenna.

- UP snur 180 grader på den trafikkerte riksveien. De setter på blålysene og legger seg etter, så jeg opplever jo at de tar dette svært alvorlig, sier Nybrenna.

Han skulle kjøre av ved neste avkjørsel, og politiet lå bak ham og Gjengedal, fordi de måtte foreta snuoperasjonen.

Politiet mistet bilen

- Gjengedal kjører også av her, ifølge ham fordi hunden hans må tisse, sier Nybrenna.

Politiet fortsetter ifølge Nybrenna forbi avkjørselen, uten å oppdage at Volvoen til Gjengedal kjører av. Gjengedal har en annen historie.

- Politiet kom etter meg og jeg snakket med dem og fikk en muntlig advarsel, sier han til VG Nett.

- Jeg noterer ned bilnummeret hans og får også blikk-kontakt med føreren, når han kommer tilbake fra avkjørselen og skal ut på riksveien igjen, sier Nybrenna.

Deretter ringer Nybrenna Vestoppland politidistrikt for å gi dem bilnummeret.

- Jeg stusser når jeg ikke finner hendelsen i politiloggen i OA, dagen etter, sier Nybrenna.

- Har god oversikt

Det er Oppland Arbeiderblad som omtaler forbikjøringssaken, som altså ikke havnet i politiloggen. Da den ikke havnet der, sjekket Nybrenna registreringsnummeret. Han ser at det er den tidligere polititoppens bil, noe som rimer godt med ansiktet han så i bilen som møtte ham på avkjørselen.

Anstein Gjengedal husker godt episoden da han kjørte på riksveien sammen med kona.

- Jeg husker at han jeg kjørte forbi ble veldig irritert. Han blinket og tutet, og trolig var det derfor politipatruljen reagerte. Jeg beklager at han oppfattet situasjonen som farlig, men det var stiplet midtlinje, og jeg hadde nok bedre oversikt enn ham, da han lå bak et vogntog, sier Gjengedal til VG Nett.

Nybrenna hevder trafikken gikk i 80-90 kilometer i timen, mens Gjengedal hevder det bare gikk i 50-60.

- Det var 80-sone, men 200-300 meter siden 60-sonen, så vogntoget var ikke kommet opp i fart ennå. Jeg kjører ikke forbi i 80-90 kilometer i timen i 80-sone. Men jeg er kjent på stedet og opplever også at jeg har god oversikt og kommer meg også tidsnok inn i riktig felt.

Tissetrengt hund

Årsaken til forbikjøringene var hunden.

- Jeg hadde en voldsomt tissetrengt bikkje i bilen, som ga mye lyd fra seg. Vi stoppet på en rasteplass, sier Gjengedal.

Han innrømmer at han så politibilen, som kom bak den møtende bilen under forbikjøringen. Den nylig avgåtte politimesteren i Oslo så også at politiet la seg etter.

Gjengedal synes selv det var en kontrollert forbikjøring.

UP skal etterforske

UP-sjef Runar Karlsen sier til VG Nett at saken ikke er avsluttet.

- Jeg fikk en telefon fra distriktslederen i UP i dag (lørdag. red.anm.). Han forteller at Anstein Gjengedal har fått en muntlig advarsel etter et mulig trafikklovbrudd, sier Karlsen.

UP-sjefen vil nå snakke med politipatruljen som var ute den 17. oktober da hendelsen skjedde.

- Alle skal behandles likt, uansett om du er eks-politi, politimester eller ikke. Det gjøres en vurdering i hvert enkelt tilfelle. Farlige trafikklovbrudd skal det være nulltoleranse for, og risikabel adferd skal det reageres på. Vi skal sjekke hvilke bevis som ligger her og jeg har bedt patruljen komme med en redegjørelse. Vi får se hva det leder til, sier Karlsen.

Ble ikke prioritert

Politidistriktet bekrefter at hendelsen ble meldt inn, men ikke prioritert.

- Jeg kan bekrefte at samtalen har kommet inn til operasjonsleder, men den ble behandlet som en av mange meldinger vi ikke hadde rom for å prioritere. Den ble parkert, sier politimester Johan Martin Welhaven i Vestoppland politidistrikt til OA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder