Obama klimapratet så tidsskjemaet sprakk

(VG Nett) På statsministerens kontor røk Barack Obamas pinlig nøyaktige tidsplan for Oslo-besøket. Grunnen er presidentens engasjement for klimaet, ifølge Erik Solheim.

  • Gjermund Glesnes
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Miljøvernministeren var en av de få utvalgte til å være med i det formelle møtet mellom USAs president og den norske regjeringen.

Møtet, som fant sted på statsministerens kontor i 17. etasje i Regjeringsbygget, varte i 20 minutter lenger enn planlagt.

Les også:Viste presidenten utsikten over Oslo fra kontoret

- Det skyldes først og fremst samtalene om klimaendringene som tok mye tid, sier Erik Solheim til VG Nett.

Han sier at klima var hovedtema for møtet, og at disse samtalene opptok mellom halvparten og to tredjedeler av tiden. Det er miljøvernministeren naturligvis svært fornøyd med.

LES OGSÅ:Slik blir Obama-døgnet i Oslo

- Vi hadde en veldig nyansert og avslappet diskusjon om hvordan man kan lykkes i København. Det er ikke fnugg av tvil om Obamas engasjement i denne saken, selv om han naturligvis har utfordringer på hjemmebane, sier Solheim.

VG Nett følger hele dagen på CoverItLive. Leserne kan sende inn spørsmål og kommentarer til våre journalister, og fra klokken 08.15 svarer også USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen. Se helt nederst i saken.

BILDESPESIAL:Se alle Obama-bildene her

Lett stemning

Fra statsministerens kontor hadde den amerikanske presidenten og hans delegater storslått utsikt over hovedstaden.

Solheim forteller om en god og avslappet stemning under møtet.

Barack Obama gjorde også et svært godt inntrykk på den norske politikeren.

PROTOKOLL:Send inn ditt Obama-bilde her og fortell om din Obama-opplevelse

- Det er nesten umulig å ikke bli imponert. Han har god kontroll på alle spørsmål. Jeg har møtt en god del statsledere, og det er få som har slik kontroll. Samtidig gjør han det på en utrolig avslappet og kul måte, og med humor, sier Erik Solheim.

SAMLESIDE:Alt om Obamas besøk i Oslo

Dagens samtale var miljøvernministerens første møte med Obama.

- Han er sånn som du ser ham gjennom media. Men du ser det tydeligere når du møter ham. Han har et stort intellekt. Det er ikke noe du bringer på bane, som vipper ham av pinnen, sier han.

Les også:Her er Obamas rullende superbeist

Støres ønske oppfylt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa til VG Nett i går at han ikke så bort ifra at de kommer til å også diskutere andre temaer enn de Stoltenberg allerede har satt opp på møteplanen.

- Jeg ønsker også å diskutere situasjonen i Midtøsten dersom jeg får mulighet til det. Der er både vi og amerikanerne engasjerte, sa utenriksministeren onsdag. Dette ønsket fikk utenriksministeren innfridd.

- Vi berørte både Afghanistan, Midtøsten, Iran og Nordområdene, sier Erik Solheim etter møtet.

Les også:Slik blir Oslo-trafikken under Obama-besøket

Barack Obama har fått kritikk for at han har barbert Oslo-besøket kraftig, og at han uteblir fra en rekke arrangementer som fredsprisvinneren normalt deltar på.

På pressekonferansen etter møtet i Regjeringsbygget sa Obama at han skulle ønske familien kunne ha vært i landet lenger.

DISKUSJON:- At det skal koste skattebetalerne 80 millioner kroner er uakseptabelt.Diskutér saken her

Delegasjonene

Med på møtet var i tillegg til miljøvernministeren og statsminister Jens Stoltenberg blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Grete Faremo, og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

De møtte et følge der Obama blant annet hadde med med seg USAs energiminister Stephen Chu, sekretær i Utenriksdepartementet Jeffrey M. Hovenier, USAs ambassadør til Norge Barry White og seniorrådgiver Valerie Bowman Jarrett.

DISKUSJON:- Stakkars Omaba, han har ikke bedt om prisen.Diskutér utdelingen her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder