Foto:

Kristina (17) brutalt overfalt - volden øker i Oslo

Både vold og seksuelle overgrep øker i Oslo. Kristina (17) ble et tilfeldig offer for voldsbølgen.

  • Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Kristina gikk ut i sin lokale park på Carl Berner i Oslo for å slappe av på en benk. Da hun nektet å ta imot narkotika fra to fremmede, ble hun slått i hodet med en glassflaske.

VGTV: Takket nei til hasj - ble slått ned

- Jeg sa at jeg ikke ville ha noe dop og snudde meg for å gå vekk. Da kjente jeg plutselig en fryktelig smerte i bakhodet og falt i bakken. Jeg husker at de løp, så jeg krøp inn i buskene for å gjemme meg i tilfelle de skulle komme tilbake.

Kristina fikk flasken slått så hardt i hodet at den knuste.

- Jeg var helt svimmel og borte etter slaget, og sovnet derfor inni buskene. Jeg vet ikke hvor lenge jeg var borte, men da jeg våknet var jeg så dårlig og kvalm at jeg måtte legge meg på ryggen. Deretter sovnet jeg på nytt.

Kristina ble tilfeldigvis oppdaget i buskene av noen bekjente etter å ha ligget der i rundt halvannen time. De ringte ambulanse, som kom raskt til stedet og fikk henne på legevakten.

Ikke trygg

Kristina føler seg i dag ikke trygg ute om kvelden i Oslo og ønsker ikke å stå frem med fullt navn og bilde, i frykt for at gjerningsmennene skal kjenne henne igjen.

Tall viser at volden i Oslo har økt i 3. kvartal med over 7 prosent i forhold til fjoråret. Overfallsvoldtekter har også økt kraftig med 48 anmeldte overfallsvoldtekter hittil i år, mot 24 i hele fjor.

Forferdelig

Andre nestleder i justiskomiteen, André Oktay Dahl (H), syntes det er forferdelig å måtte føle seg redd og utrygg i egen by.

ETTERLYSER SAMARBEID: Andre nestleder i justiskomiteen, André Oktay Dahl (H), mener det må et bredt samarbeid til for å bekjempe kriminaliteten i Oslo. Foto: Scanpix


- Det er en forferdelig, men helt naturlig reaksjon. Du skal ikke føle deg utrygg når du går på gata, uansett tid og sted. Samtidig er det sånn at folk generelt ikke føler seg utrygge i Oslo, men dette kan fort snu hvis vi ikke får ned antall voldstilfeller og ikke minst overfallsvoldtekter i Oslo.

Dahl etterlyser en et bredt samarbeid mellom forskjellige aktører.

- Det er ikke bare én ting som må gjøres for bekjempe kriminaliteten, vi trenger et bredt samarbeid mellom politi, næringsliv, lokale og sentrale politikerem sier Dahl.

Kritiserer regjeringen

Dahl retter samtidig kritikk mot regjeringen.

- Vi har i dag alt for dårlig politidekning. Siden 2008 har politidekningen gått nedover, selv om målet er at den skal øke. Vi vil foreslå økninger til politiet i vårt alternative budsjett, for å få gjort noe med dette problemet, og øke ansatte i politiet.

Dahl mener også at det er uforståelig at politireserven ikke blir brukt i større grad. Politireserven er mannskaper som har gjennomført militær førstegangstjeneste og kan innkalles til repetisjonstjeneste i Politireserven. Det er en nasjonal forsterkningsressurs, og et av punktene i arbeidsoppgavene deres er «å opprettholde samfunnsorden når viktige allmenne interesser tilsier det».

- Politireserven er absolutt noe som kunne vært tatt i bruk i denne situasjonen. Tilstedeværelse av personer på utsatte steder, spesielt i helgene, er svært viktig for forebygging av voldstilfeller, slår Dahl fast.

Slutte å krangle

Aps Jan Bøhler mener at politikere må slutte å peke finger på hverandre, men heller samle styrker mot utfordringen Oslo står overfor.

IKKE FORNØYD: Jan Bøhler (AP) i justiskomiteen, er langt fra fornøyd med dagens situasjon. Foto: Scanpix


- Samarbeid er avgjørende for at vi skal se resultater. I stedet for at politi, næringsliv, politikere og kommunen skylder på hverandre er det på tide å faktisk få i gang de tiltakene vi vet fungerer, sier Bøhler.

Bøhler mener mer politi, bedre belysning og strammere skjenketider er oppskriften på å bekjempe kriminaliteten i Oslo.

- Statistikk viser at to av tre som utøver vold er beruset, og at mye av volden skjer i helgene sent på natten. Vi ønsker å gjøre noe med den slagmarken vi ser i Oslo, og det har vist seg i andre byer at innstramming av skjenketider reduserer vold. Dette vil også frigjøre politiressurser til for eksempel å forebygge voldtekt.

- Det er også uforståelig for meg at det kan ta så lang tid å skru opp noen lys og lyspærer. Dette er noe vi trenger med en gang, men det skal ikke skje noe før i 2014. vi trenger fortgang i disse tiltakene, sier Bøhler.

Ikke fornøyd

Bøhler er ikke fornøyd med dagens situasjon.

- Når folk er redde er det noe som er galt og jeg er ikke fornøyd når både vold og voldtektstilfeller øker.

Bøhler tror situasjonen bedrer seg nå som nedtrapping av terroretterforskning igangsettes.

- Det vil innen jul gå fra 95 etterforskere på terrorsaken til 55. Dette vil gi politiet mer ressurser til å bekjempe den situasjonen vi har i dag, avslutter Bøhler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder