FEM OMKOM: Fem personer omkom da dette helikopteret styrtet mandag kveld i Kinsarvik. Foto: 330 skvadron

Her styrtet fem personer i døden: 21 ulykker med helikoptertypen AS350 de siste 11 årene

(VG Nett) Her omkom fem personer mandag kveld. Siden år 2000 har ni personer mistet livet i ulykker med samme helikoptertype.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fem av de ni omkom i går, da et helikopter av samme type styrtet i Kinsarvik i Ullensvang kommune.

Det bekrefter politiet overfor VG Nett tirsdag formiddag.

- Det har vi nå stadfestet, sier politioverbetjent Bjørn Inge Aarsand ved Hardanger lensmannsdistrikt.

De fire passasjerne var på vei til en hyttedugnad da de og piloten falt i døden foran kjente, som klarte å varsle politi og redningsmannskaper.

Vitnene til ulykken hadde tidligere på dagen blitt flydd opp til samme sted, med samme helikopter.

BAKGRUNN: - Helikopter styrtet under landing

- Verste vi har undersøkt

- Det er den verste helikopterulykken under innelandsoperasjoner som vi har undersøkt, sier Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør i Statens Havarikommisjon, til VG Nett.

Ulykken er den 21. med samme helikoptertype siden Luftfartstilsynet opprettet sin database i 2000.

- Det er et veldig vanlig helikopter i Norge på innenlandsoperasjoner. Det er ikke overrepresentert på ulykkesstatistikken, men det er som at hvis det finnes mange folkevogner, så er det sannsynlig at det blir mange ulykker med folkevogner, sier Halvorsen.

Fire omkomSaken fortsetter under bildet

PÅ HALV STANG: Tirsdag morgen hang flagget utenfor Ullensvang herradshus på halv stang, etter at det ble kjent at fem personer omkom i en av norgeshistoriens største helikopterulykker på land. Foto: Jan Kåre Ness/Scanpix


- Tre av ulykkene har vært dødsulykker og til sammen fire personer har omkommet, sier Marit Kvarum, senior kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet, til VG Nett.

I de 21 ulykkene med AS350 har også syv personer blitt skadet samtidig som 18 av ulykkene har endt med skade på helikopteret.

Tall VG har hentet frem viser at til sammen 18 personer har dødd i helikopterulykker de siste femten årene.

Luftfartstilsynet definerer det som en ulykke når det blir skade på helikopteret eller på personer.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG NETT HER

- Verdensledende

Saken fortsetter under grafikken

Foto: Grafikk: TOM BYERMOEN


Ifølge Airlift, som eide helikopteret som styrtet, er helikoptertypen verdensledende i sitt marked.

- Det er sannsynligvis det mest brukte helikopteret til dette formålet, sier Gunnar Nordahl, teknisk koordinator på Airlift, til VG Nett.

Helikopteret AS350 B3 som styrtet i går kan frakte fem personer i tillegg til piloten, og skal kunne gå fortere og høyere enn AS350 B2.

Helikoptrene brukes blant annet til å frakte materialer til utbygging av vannverk og kraftlinjer, hytter, personaltransport og ekspedisjoner på nord- og sydpol.

- Det er vanlig at privatpersoner bruker helikopteret for å sette opp en hytte. Disse skulle frakte materialer, men etter det jeg skjønner så var det bare personer om bord da det havarerte. Det var tur nummer to, de hadde allerede fraktet opp noen personer, sier Nordahl.

- Gode nok flyforhold

Saken fortsetter under bildet

SVÆRT VANLIG: Det var et helikopter av denne typen som styrtet i Kinsarvik i går. Typen skal være en av de vanligste til sitt bruk, ifølge firmaet som fører dem. Foto: Airlift


Ifølge bt.no skal det ha vært opptakt til tordenvær da helikopteret styrtet, men Nordahl sier han ikke har hørt annet enn at forholdene var gode nok til å fly i.

- Etter det vi har hørt, var været greit nok for å utføre denne operasjonen. Disse operasjonene går etter visuelle flygeregler; du må kunne se bakken hele tiden. Jeg var ikke på stedet, men dette skal ha vært mulig, sier han.

Dødsulykker med med Eurocopter AS 350 siden år 2000:

* Rostadalen i Troms, 04.02.2009: Et helikopter kommer ut av kontroll under landing og havarerer. Fartøysjefen omkommer, og passasjeren får lettere skader.
Les hele rapporten på Havarikommisjonens nettsider

* Voss, 14.09.2006: To personer omkommer når et Eurocopter AS350 Ecureuil stuper i bakken etter at en wire slår opp i haleroten på helikopteret.
Les hele rapporten på Havarikommisjonens nettsider

* Kolsås i Bærum 11.05.2005: Et helikopter med seks passasjerer og én pilot styrter på Kolsås i Bærum kommune. Én av passasjerene dør senere av skadene.
Les hele rapporten på Havarikommisjonens nettsider

En oversikt over alle hendelser med helikoptertypen, kan du finne på Havarikommisjonens nettsider her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder