SVARER: Justisminister Knut Storberget mener han gjør alt i hans makt for å stoppe overfallsvoldtektene i Oslo. Foto: Thomas Borgos Hjelle

Storberget om voldtektene: - Nye tiltak er på vei

(VG Nett) Justisminister Knut Storberget (AP) mener regjeringen gjør alt de kan for å redusere antall overfallsvoldtekter i Oslo. Nye tiltak er på vei, sier han.

  • Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det antallet vi nå har i Oslo er alt for høyt og det er derfor vi mobiliserer så kraftig som vi gjør nå. Én overfallsvoldtekt er en for mye.

I dagens papirutgave av VG går politisk redaktør Hanne Skartveit hardt ut mot Storberget og mener han må rydde opp, eller gå av. Justisministeren vurderer ikke sin egen stilling.

- I den jobben jeg har må vi møte enhver utfordring med aktivitet. Vi må sette iverk tiltak og forsterke innsatsen der det er behov for det, og det er den jobben jeg har å gjøre så lenge jeg sitter som statsråd, sier Storberget.

Vil vurdere ytterligere ressurser

På fredag skal Storberget i møte for å diskutere problemet med forskjellige etater.

- På fredag skal jeg i møte med politidirektoratet, Kripos, Oslo politidistrikt og riksadvokaten for å se på om det er mer behov for ressurser i Oslo. Det gjelder ikke bare politifolk i gatene, men også etterforskere. Vi vil se på alle de tilgjengelige ressursene vi har for å få stanset den kriminaliteten vi ser i Oslo, sier Storberget.

Storberget er klar på at det må et bredt samarbeid til for å redusere overgrepene.

- Vi ser for eksempel at tre av de fire voldtektene som ble anmeldt sist helg skjedde i mer hjemlige omstendigeheter og pirattaxi. I Oslo må vi gjøre liknende grep som ble gjort i Stavanger, som reduserte antall overfallsvoldtekter betydelig. Dette er et problem som vi ikke kommer til livs bare ved å sette inn mer politi, men vi må ha et samarbeid med flere etater.

Må gjøre som Stavanger

I 2009 ble det registrert 23 anmeldelser om overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i Stavanger. Etter at det ble iverksatt tiltak, ble dette tallet i 2010 redusert til én.

Oppslagene om nye overfall preget media. Byens befolkning gikk i fakkeltog for å ta natten tilbake. Politiet oppfordret gang på gang kvinner om å være forsiktige og ikke å gå alene hjem fra byen.

Etter de rekordmange overfallsvoldtektene satte Stavanger-politiet i gang en tiltaksplan.

- Vi kontaktet bystyret og laget en oversikt over når på døgnet og når i uken voldtektene skjedde. Det var et forferdelig bilde. Dette samfunnsproblemet kunne vi ikke løse uten hjelp, sa politioverbetjent Kristian Johansen i Stavangerpolitiet til VG den gang.

Avsnittet for vold og sedelighet ble rustet opp. Etterretningssiden ble styrket.

I tillegg gikk sivile spanere aktivt inn for å hjelpe potensielle voldtektsofre, og de fulgte etter menn som fulgte etter kvinner.

Stoppet overgriper

- Vi tok kontakt med jenter som vi følte kunne være lette bytter. Og i ett tilfelle stoppet vi en mann som var i ferd med å forgripe seg.

Politiet tok ID-sjekk på alle mistenkelige, og flere av dem dukket opp igjen i senere etterforskninger.

- I denne prosessen oppdaget vi at mange som kom fra krigssoner hadde et annet syn på hvordan de skulle oppføre seg. Noen hadde omtrent fått «medaljer» for å voldta i krigen de kom fra, og kom de til et land hvor de i stedet får 21 års fengsel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder