- UROVEKKENDE: - Hvor grensen for habilitet går er justisdepartementets lovavdeling flinkere enn Jonas Gahr Støre til å bedømme, sier Anders Anundsen, leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om Støre-saken. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Støre-støtte skal granskes av Stortinget

(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet ble aldri vurdert da Utenriksdepartementet ga totalt 6 millioner kroner i støtte til stiftelse ledet av en nær bekjent av ham.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det synes lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), er urovekkende.

- Hvor grensen for habilitet går er justisdepartementets lovavdeling flinkere enn Jonas Gahr Støre til å bedømme. Utenriksministeren burde derfor bedt om råd for å vurdere sin habilitet i denne saken, sier Anundsen til VG Nett.

I 2008 godkjente Utenriksdepartementet (UD) 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Rederen Felix Tschudi er initiativtaker og styreleder i stiftelsen som ble etablert i 2009, skriver Dagbladet.

Halvparten av midlene kom fra Utenriksdepartementet, og halvparten fra rederiet til Felix Tschudi, Tschudi Shipping Company AS.

- Denne saken var ikke av en slik karakter at jeg fant behov for å vurdere min habilitet i forhold til mitt bekjentskap med Felix Tschudi, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til avisen.

Gransker pengestøtte

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt alle departementene gjennomgå alle tilskudd som bevilget i fjor, som følge av Lysbakken-saken.

Selv om tilskuddet fra UD til Senter for nordområdelogistikk stammer fra 2008, ble siste del av beløpet utbetalt i fjor.

Dermed vil pengestøtten bli en del av kontrollkomiteens gransking av pengestøtte, bekrefter komitéleder Anders Anundsen (Frp).

- Støre-saken viser igjen at det er urovekkende liten bevissthet i departementet omkring statsråders habilitet ved tildeling av penger, sier Anundsen til VG Nett

Støre understreker at UD aldri bevilget økonomisk støtte til Tschudis rederi, men at UD gjennomgikk en søknad fra Rederiforbundet og bevilget penger via Barents 2020-ordningen.

Formålet med Stiftelsen for nordområdelogistikk er å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene.

- Gode, gamle bekjente

Rederen er venn med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), noe Tschudi selv bekrefter overfor Dagbladet.

- Det er riktig at jeg har kjent Støre i mange år. Vi er gode, gamle bekjente. Man er alltid litt bedre venner når man er yngre, og så har det blitt mindre kontakt etter hvert som man ble eldre, sier Tschudi.

De to har vært venner siden barndommen, gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

Tschudi var også en av gjestene under Støres 50-årsfeiring i 2010, da det vakte oppsikt at kronprinsparet var invitert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder