HAR ADHD: Skuespiller Kim Daniel Sannes mener ADHD-diagnosen gir ham styrke. Foto: Simen Grytøyr

«Hotel Cæsar»-Kim: - ADHD er min styrke

(VG Nett) Ny forskning viser at jo tidligere pasienter får ADHD-diagnosen, jo større sannsynlighet er det for å være i arbeid i voksen alder.

  • Sissel Kruse Larsen
  • Magnus Muri Nygren
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Pasienter som blir fanget opp og behandlet for ADHD i barndommen har økt sannsynlighet for å være i arbeid som voksne, er en av konklusjonene psykiater og overlege Anne Halmøy presenterte i sin nylig avlagte doktorgrad, skriver Dagensmedisin.no.

For «Hotel Cæsar»-skuespiller Kim Daniel Sannes har ADHD-diagnosen vært en styrke.

Les også: Mange barn blir feildiagnostisert med ADHD

- Det er veldig individuelt hvordan man takler diagnosen man får. Jeg kan si meg enig med forskningen i at jo tidligere du blir klar over at du har en diagnose, jo bedre, sier Kim Daniel Sannes.

Sannes har siden han var ferdig utdannet elektriker på videregående skole jobbet som skuespiller i «Hotel Cæsar», og er kjent som karakteren «Storm».

Les også: Vurderer å vrake Storm fra «Hotel Cæsar»

- Man lærer seg å leve med diagnosen, og venner seg til hverdagen med en ADHD-diagnose. Mange som ikke får diagnosen før de er førti-femti år har vært urolige veldig lenge uten helt å vite hvorfor, sier han.

Også hos voksne

Halmøy la i sin forskning en stor del av fokuset på voksne med ADHD, en diagnose som tidligere var forbeholdt barn.

Hun fant høy grad av arbeidsuførhet og høy forekomst av andre psykiske lidelser og rusproblemer blant voksne med ADHD.

Stemningssvingninger, som ellers er typisk ved bipolar lidelse, var vanlig forekommende og forbundet med nedsatt fungering i yrkeslivet, skriver Dagensmedisin.no.

- INTERESSANT: Pål Zeiner synes Anne Halmøys studie er spennende. Foto: Jørgen Braastad

Pål Zeiner er overlege og barnepsykiater ved Sykehuset Buskerud, og medlem av fagrådet i ADHD Norge. Han regnes som en av Norges fremste eksperter på ADHD. Han har foreløpig ikke satt seg grundig inn i alle Halmøys studier.

- Men hvis det er tilfelle, så er det interessant med tanke på hva man kan oppnå, sier Zeiner til VG Nett.

- Sintef har tidligere påvist at det i gjennomsnitt tar fire år fra foreldrene begynner å bekymre seg, til undersøkelser settes igang, sier overlegen.

Les også: Presses til å stille ADHD-diagnoser

Medisinering av barn med ADHD er en stadig pågående debatt.
For Kim Daniel har ikke medisinering vært noen løsning på de utfordringene en ADHD-diagnose gir.

- Medisinsk behandling er ikke riktig for alle. Jeg har fungert bedre uten medisiner, sier han og forteller at han har måttet stå på for å komme dit han er i dag, sier han.

- Min styrke

Sannes' karakter «Storm» forsvant fra «Hotel Cæsar» forrige uke, og nå forteller skuespilleren at han har flere prosjekter på gang.

- Jeg jobber hele tiden og hanskes godt med min diagnose. Det kommer an på hvilke arbeidsoppgaver man får.

Han forteller at flere arbeidsgivere, blant annet hans tidligere sjef Tom Sterri, har satt pris på energien hans.

- ADHD er min styrke, jeg ønsker å bidra med mer enn bare det som er mine arbeidsoppgaver der jeg jobber, sier han.

Pål Zeiner mener at hva slags arbeid en person med ADHD kan ha, vil variere.

- Det vil variere i stor grad hva slags arbeid de vil kunne ha. Studier fra USA viser at personer med ADHD vil ha større sjanse for hyppigere skifte av arbeidssituasjon, og mange får dårligere utdannelse. Men hvordan dette er i Norge, er det ikke gjort noen undersøkelser på, sier Zeiner.

Møter fordommer

I ulike sammenhenger har Kim Daniel møtt fordommer om ADHD.

- På skolen, i dagliglivet, på fest, i alle settinger jeg er i hører jeg ting om ADHD. «Han er lite ADHD, liksom», kan folk si på fleip.

Som skuespiller har han møtt ulike arbeidsoppgaver og utfordringer.

- Det er viktig for meg ikke å bare pugge manus og lese tekst, jeg vil bidra på arbeidsplassen fordi jeg har så mye energi å bidra med, sier han.

- Vi som har ADHD er like forskjellige og sammensatte som andre mennesker. Selv om man får diagnosen tidlig, er det ikke sikkert man er i stand til å ha en A4-jobb. Det passer ikke for oss åttekantede snøfnugg, avslutter Kim Daniel Sannes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder