- Mange somaliere er ukvalifisert for arbeid i Norge

En stor prosent av somaliere er ukvalifisert for arbeid i Norge, sier en forsker ved NOVA.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- De kommer fra et land i krig hvor det er høy analfabetisme og manglende relevant arbeidsliv, sier NOVA-forsker Ada Engebrigtsen til Aftenposten.no.

Men mulighetene er der, gode prosjekter for marginaliserte grupper handler om tålmodighet, utholdenhet og trofasthet, mener hun.

Et prosjekt som skal forsøke å få somaliere i khatbelastede miljøer i Oslo i arbeid, har imidlertid få resultater å vise til og en rekke utfordringer. Det viser en evalueringsrapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), som Aftenposten.no omtalte onsdag. Kun seks av 100 deltakere på prosjektet, som har kostet samfunnet ni millioner kroner, har fått seg jobb.

Engebrigtsen er ikke overrasket.

- En stor andel av somaliere som er kommet til Norge det siste tiåret er ukvalifisert for arbeid her i landet. De kommer fra et land i krig hvor det er høy analfabetisme og manglende relevant arbeidsliv. For mange voksne somaliere er det en veldig lang vei å gå, sier Ada Engebrigtsen, forsker ved NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

- Men derimot er jeg veldig optimistisk på vegne av annengenerasjons somaliere i Norge. Jeg tror mange av dem virkelig vil gjøre seg gjeldende i det norske samfunnet om få år, sier hun.somsomal

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder