AVBRØT: Sorenskriver Tom Urdahl avsluttet domskonferansen i Elverum etter at han ble kjent med nyhetsinnslaget i går ettermiddag.

Samtalen som kan velte Alvdal-saken

Norges alvorligste overgrepssak står i fare for å bli utsatt

ELVERUM (VG) En samtale mellom en P4-journalist og en meddommer i hotellresepsjonen kan føre til at hele overgrepssaken i Alvdal må opp på nytt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I nyhetsinnslaget på P4 i går morges refererte reporter Mona Tiller til en samtale med meddommer Oddbjørg Johaug:

«Jeg har snakket med en av legdommerne i går, som sier rett ut at dette har vært en forferdelig sak å følge», sa journalisten.

To av forsvarerne har signalisert at innslaget kan være opphevelsesgrunn.

Les også: Krever full frifinnelse i Alvdal-saken

- En meddommer skal ikke gi uttrykk om hva han eller hun mener før dom er avsagt i en sak. Meddommeren kan begjæres inhabil hvis det har skjedd, opplyser tingrettsdommer Siri Vigmostad, medlem i Dommernes mediegruppe.

Ble skjermet

Domskonferansen ble i går avsluttet to timer tidligere enn planlagt etter at VG informerte sorenskriver Tom Urdahl om saken.

Han mener meddommeren ikke gjorde noe galt.

Urdahl sier at saken er tatt opp til doms og at innslaget ikke vil få noen betydning, men bekrefter at lagmannsretten generelt sett kan beslutte ny behandling på grunn av saksbehandlingsfeil.

Les også: Derfor kreves det rekordstraff

Den kvinnelige meddommeren ble i går skjermet fra pressen.

- Meddommeren sier til meg at hun ble spurt av journalisten fra P4 om intervju, men takket nei. Hun henviste til meg og min bisitter. Hun er sikker på at det ikke ble sagt noe mer, men journalisten kan ha kommet med uttalelser hun kan ha nikket til. Det var ikke hennes mening å kommentere saken, sier sorenskriveren.

Uenig

Den versjonen kjenner ikke P4 seg igjen i.

- Dette er ikke i samsvar med hvordan vår journalist opplevde det. Hun forteller at hun snakket med lekdommeren, og fikk tilbakemelding på at vedkommende syntes det var forferdelig å følge saken. Hennes oppfatning er at de to snakket sammen om det og at hun fikk den setningen, sier nyhetsredaktør Andre Winje Arntzen i P4.

Samtalen skjedde i resepsjonen på Hotell Central onsdag kveld.

Les også: Krever millionoppreisning til Alvdal-barna

- Dette kan være en opphevelsesgrunn, sier advokat Sverre Næss, som er forsvarer til den hovedtiltalte stefaren (64).

Også han poengterer at dommere ikke skal snakke med pressen.

Også den hovedtiltalte kvinnens forsvarer, advokat Steffen Brandstad, sier at det er en sjanse for å få opphevet dommen.

En klar ordre

Dommerne, journalister, forsvarere, bistandsadvokater og polititjenestemenn har bodd på samme hotell under rettssaken.

- Siden det første møtet vi hadde med meddommerne 17. desember har vi drillet på at en skal takke for seg og gå når man møter pressen. Det har vært en klar ordre, sier Urdahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder