MØTER OFFENTLIGHETEN: Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal mandag møte pårørende, fornærmede og presse under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: Gøran Bohlin

MØTER OFFENTLIGHETEN: Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal mandag møte pårørende, fornærmede og presse under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: Gøran Bohlin

- Breivik har nervøse trekk

Forsvarer: - Breivik er mentalt forberedt

Rettspsykiater: - Dette kommer til å bli helt Texas

(VG Nett) Massemorderen har flere karakteristiske trekk som kan være nyttige for eksperter å analysere. Blant annet skal han blinke mye med øynene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mandag er mange øyne fra inn- og utland rettet mot Oslo tinghus, der Anders Behring Breivik (32) for første gang blir synlig for offentligheten i et fengslingsmøte.

VGTV sender live i forbindelse med mandagens fengslingsmøte fra klokken 09.30.

Flere mediehus, blant annet VG, har hyret inn psykologer eller rettspsykiatere som skal vurdere hvordan den terrorsiktede 32-åringen fremstår i retten.

VG får opplyst fra kilder som har vært mye rundt Breivik de siste månedene, at han innehar trekk som oppleves som nervøse når han snakker. Det er blant annet blitt lagt merke til at han blunker mye med øynene når han snakker.

LES OGSÅ: Breivik før rettsmøtet: - Jeg vil forklare mine grusomme handlinger

- Intens

Advokat Siv Hallgren har deltatt i de tidligere fengslingsmøtene, men sitter ikke igjen med et inntrykk av at Breivik fremsto nervøs.

- Jeg opplever ham som høflig og intens - en som er opptatt av sin sak. Jeg opplever også at han er veldig opptatt av å få sagt noe når han er der.

- Snakker han fort?

- Jeg kan ikke huske om han snakker fort, men han snakker mye - han har mange ord.

Hallgren skal møte i retten mandag sammen med tre av sine klienter som ønsker å være til stede under fengslingsmøtet.

LES OGSÅ: Så mange kan få se Breivik i retten

- Breivik er ikke stresset

VG skriver i dag at Breivik har varslet sitt forsvarerteam at han planlegger å snakke direkte til de fornærmede og pårørende som møter opp i retten mandag - og at han har tenkt å forklare sine grusomme handlinger.

Forsvarer Geir Lippestad sier at hans klient har forberedt seg godt.

- Breivik er mentalt forberedt og vil nok opptre rolig og fattet. Han er ikke stresset av situasjonen, men det er klart at når han kommer til fengslingen og ser alt oppstyret, så vil nok det påvirke ham, sier Lippestad.

Forsvareren forteller at Breivik i de forberedende møtene har spurt om hvor mange som kommer, om pressen kommer og om ofrene kommer til å være der.

LES OGSÅ: Hadde over 900 skudd igjen

- Direkte støtende

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt, som var til stede i et av de første fengslingsmøtene, reagerte sterkt på terrorsiktedes oppførsel.

- Jeg tror mange vil oppleve dette som veldig spesielt, og direkte støtende dersom han skal holde på den måten han gjorde da jeg var der, sier Klomsæt.

Han sier at Breivik fremsto med et smil under hele fengslingsmøtet.

- Han viste et totalt fravær av ydmykhet for det han har gjort. I likhet med det som tidligere er blitt uttalt, så forsvarer han sine handlinger.

LES OGSÅ: Tre politidistrikt ble varslet om Breiviks bil

- Dette kommer til å bli helt Texas

En av rettspsykiaterne som skal overvære fengslingsmøtet er Pål Grøndahl, som skal jobbe på oppdrag for TV 2 og Dagbladet. Han tror det vil bli stort oppstyr.

- Vi som var i Lommemann-saken, syntes at det var sirkus. Dette kommer til å bli helt Texas, sier den profilerte rettspsykologen.

Selv om det kommer til å være eksperter og forståsegpåere i retten, så tror ikke Grøndahl de vil kunne analysere så mye mer enn den vanlige mannen i gaten.

- Vi vil nok ikke se så mye mer enn det alle andre kan se, men kan sette det vi ser i en sammenheng, også dersom det skulle skje noe helt spesielt i rettssalen.

- Lekfolk er uansett ikke så verst fra å skille galskap fra normalitet, sier Grøndahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder