Besøker åstedene for skytingen 22. juli

AUF holder arrangement på øya

TILBAKE: Pårørende og overlevende etter massakren på Utøya, der Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker, fraktes over til øya for å se åstedet lørdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Overlevende la ned blomster på Utøya

Idet skylaget over Tyrifjorden begynte å sprekke opp lørdag formiddag, ankom den første båten Utøya med overlevende og ledsagere.

Artikkelen er over ni år gammel

- Det viktigste nå er å ta Utøya tilbake, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NTB.

Den første båten med overlevende fra Utøya-massakren var tilbake på Utøya ved 10-tiden lørdag formiddag. Til sammen er det ventet at rundt 750 personer som er overlevende og som har med seg en ledsager hver, besøker Utøya i løpet av lørdagen. Også denne dagen er preget av stort oppbud av helsepersonell og omsorgspersoner.

Les også: Fredag besøkte de pårørende Utøya

Mange av AUF-erne og deres ledsagere valgte å oppsøke stedene hvor de hadde svært dramatiske opplevelser fredag 22. juli, ifølge avdelingsdirektør Per Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

La ned blomster

Fra fastlandet kunne man se en rekke personer blant annet gå ned til vannkanten, hvor mange berget seg i sikkerhet ved å kaste seg i vannet og svømme bort fra skytingen. Andre har fortalt om hvordan de gjemte seg blant klippene for å unnslippe kulene.

- Mange ungdom har med seg blomster. De går rundt på øya og besøker stedene de er glade i, men også de stedene hvor de vet at det ligger vonde minner. Det er nok riktig å si at dette er det første skrittet mot å ta øya tilbake for AUF, sier Brekke.

Politiet er representert også lørdag, men trolig færre i antall enn fredag på grunn av mindre informasjonsbehov knyttet til enkelthendelser.

- Vi venter at noen få vil trenge profesjonell hjelp, men erfaringene fra fredag viser at de fleste vil søke trøst hos hverandre, sier Larsen.

- De fleste vil oppleve forsterket sorg og angst av å møte Utøya igjen, sier han.

Les også: Døgnet som forandret Norge - nye ekslusive historier

Taler, sang og samtaler

Det som er viktig lørdag, er å få normalisert aktiviteten på øya. Klokka 13 lørdag skal alle deltakerne samles på gressbakken, hvor mange av arrangementene under sommerleiren normalt blir holdt, for en felles samling med taler, sang og samtaler.

Også lørdag er oppbudet av pressefolk meget stort, både fra de største mediene i Norge og fra en rekke internasjonale medier.

AUF-erne som lørdag valgte å reise tilbake til åstedet for norgeshistoriens verste terrormassakre, har i lengre tid blitt forberedt på at møtet kan oppleves traumatisk, ifølge spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Grete Dyb.

- Når de kommer ut dit, vet vi at man kan få disse akutte reaksjonene ved at man blir engstelig og kan gjenoppleve det som skjedde veldig sterkt. Det å være på stedet kan selvfølgelig forsterke den reaksjonen, sier Dyb til NTB.

Les også: - Utøya-besøket er et viktig ledd i sorgprosessen

- Imponerende

Som fagperson gir hun sin fulle støtte til aktivitetene AUF skal gjennomføre på Utøya som et ledd i prosessen med å normalisere forholdet til øya.

- Det er imponerende at de greier å ta fram så mye krefter at de klarer å snu dette til en situasjon som er positiv og som kan gi dem selv og andre styrke, for styrke trenger de i denne situasjonen. Det å ta tilbake Utøya og bruke de positive opplevelsene de har derfra fra før, tror jeg er til enorm hjelp.

- Minnene fra massakren vil de alltid måtte ta med seg. Vi kan ikke ta fra dem smerten, men vi kan hjelpe dem med å håndtere reaksjonene denne smerten gir dem, og hjelpe dem slik at de ikke blir syke etter det som har skjedd, sier Grete Dyb.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. - Godt å se AUF-ere smile på Utøya

 2. Mange vil til Utøya på lukket besøk

 3. Foreldre til overlevende vil tilbake til Utøya

 4. I dag besøkte de pårørende Utøya

 5. AUF vurderer å rive kafébygget på Utøya

Fra andre aviser

 1. Utøya-overlevende vil normalisere aktiviteten

  Bergens Tidende
 2. Utøya-overlevende vil normalisere aktiviteten

  Fædrelandsvennen
 3. De overlevende er tilbake på Utøya

  Aftenposten
 4. - De har mistet venner og venninner

  Aftenposten
 5. Overlevende må velge mellom mor og far

  Aftenposten
 6. Terrorofre setter livet høyere nå

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no