ELSKER GJEMSEL: Paddetorsken er antakelig en av de skyeste fiskene som finnes langs kysten av Norge. Denne var uheldig og forvillet seg inn i en hummerteine. Foto: Øystein Løvendahl

Dette kan være Norges mest sjenerte fisk

Erfaren hobbyfisker skjønte ingenting

(VG Nett) Denne fisken er faktisk vanlig langs store deler av norskekysten. Hvor mange paddetorsker har du sett?

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Øystein Løvendahl fra Lyngør har fisket i 50 år, men ante ikke hva den rundt 25 centimeter lange fisken i hummerteina hans innenfor Lyngør fyr var for noe.

- Jeg har fisket og dykket i mange år og sett det meste som befinner seg under vannet. Men paddetorsken har jeg aldri sett før. Det var litt overraskende å få den i teina, sier den erfarne fiskeren til VG Nett.

- Flykter fra dykkere

Paddetorsken er faktisk en relativt vanlig fisk fra fjære og ned mot 100 meters dyp inne ved kysten, ifølge Agderposten. Den tas regelmessig av sportsfiskere, men er antakelig ukjent for folk flest. Den er angivelig svært sky og lite glad i oppmerksomhet.

Fiskipedia beskriver fisken som svært hemmelighetsfull, og opplyser at den gjerne lever nær steinformasjoner hvor den lett kan skjule seg. Du kan gjerne drømme om å få den på kroken, men det kommer nok aldri til å skje.

Når dykkere kommer over den ute i sjøen, ser de den som oftest bare glimtvis fordi den svømmer for å gjemme seg, ifølge Agderposten.

VGD:Her kan du dele dine fiskehistorier med andre

Hugo Tønnesen Kystvåg fra Stavanger er den som offisielt sett har tatt den største paddetorsken i Norge. Den veide 816 gram og ble fanget i 2009.

- Det føles herlig og litt nerdete å være norgesrekordholder på en så vanlig, men lite kjent fisk, sier han til VG Nett.

Sportsfiskeren forteller at han fikk den etter flere turer med målrettet fiske i Sirevåg-området. Rekordfisken er en av totalt tre paddetorsker han har klart å lure på kroken.

- Jeg visste meget godt hvor den holdt til, og det var bare et spørsmål om tid før den ville sitte på kroken. Størrelsen på fangsten er det vanskeligere å kontrollere, så rekorden er et resultat av en god lokasjon, god innsats og litt flaks, sier han.

Øystein Løvendahl påstår han absolutt ikke er bitter for at en annen har norgesrekorden.

- Det skal jeg leve fint med. Jeg synes det var fantastisk gøy å få den. Det er sjelden man får fisketyper man aldri har sett tidligere, sier Løvendahl.

Ønsker henvendelser fra publikum

Ved Havforskningsinstituttet vet de ikke veldig mye om fisken, som gjerne kalles et forvokst rumpetroll.

- Dette er en art som vi veldig sjelden kommer i befatning med. Den holder seg på relativt grunt vann og kystnært, mens våre aktiviteter som regel foregår lenger ute til havs, sier forsker Otte Bjelland til VG Nett.

Han kan verken bekrefte eller avkrefte at paddetorsken er Norges mest beskjedne og sjenerte fisk.

- Dette er eksempel på en art vi kunne fått økt kunnskap av gjennom å få flere rapporter fra publikum. Det gjelder mange av disse gruntvannsartene. Det er ofte slik at dykkere, teinefiskere, garnfiskere og sportsfiskere treffer på dem. Da har vi kanaler der publikum kan henvende seg. Jeg har selv fått spørsmål om paddetorsk fra publikum, og da er den gjerne tatt i teine eller ruse, sier havforskeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder