I USA: Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), nåværende arbeids- og sosialminister, var med på det påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen (53) har kalt «drømmeseminar». Foto: Trond Viken, NFD

Torbjørn Røe Isaksen vil betale for måltidene på Tangen-seminar

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) var blant deltakerne på Nicolai Tangens USA-seminar i november. Først denne uken førte han opp at Tangen tok regningen for måltidene. Nå vil han betale.

 • Eirik Røsvik
 • Eiliv Frich Flydal
 • Bjørn Haugan

VG fortalte lørdag hvordan Nicolai Tangen (53) brukte millioner av kroner på en spektakulær tre dagers konferanse for venner og bekjente i USA. Få måneder før han ble ansatt som ny sjef for Oljefondet.

Gjestene fikk middager, mottakelser og konserter med verdensstjernene Sting og jazzartisten Gregory Porter. Rundt 40 nordmenn deltok, inkludert flere samfunnstopper. Daværende næringsminister, nåværende arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), deltok også på det Tangen overfor VG har karakterisert som et privat arrangement.

les også

Slik støttet samfunnstopper Oljefond-Tangen på vei mot sjefsjobben

Isaksen har opplyst til VG at han deltok som statsråd på hele konferansen, inkludert en privat Sting-konsert. Departementet dekket hotell og reise, men ikke måltidene.

Gjestene spiste blant annet på eksklusive the Barnes Foundation, der Porter spilte.

Etter at VG stilte spørsmål om reisen, opplyste Røe Isaksen denne uken til VG at han ville melde inn måltidene til Stortingets register for økonomiske interesser og verv.

Registeret skal gi informasjon om verv og økonomiske interesser allmennheten bør vite om.

I kveld meddelte Norges FN-delegasjon at de vil be om å få betale tilbake til Tangen for FN-ambassadør Mona Juuls opphold, etter det de kaller en «beklagelig feil».

Nå følger Røe Isaksen etter.

Vil betale

Sent søndag kveld sier statsråden til VG at han også vil at departementet skal betale mer.

– Som næringsminister er det svært vanlig å delta på arrangementer og konferanser hvor måltider blir dekket av andre, både private og offentlige instanser. Det er en del av jobben å representere Norge og møte næringslivet i forskjellige sammenhenger. Jeg gjorde ingen annen vurdering for denne konferansen. Jeg står for det, men vil for ordens skyld be om at departementet får tilsendt regningen for måltidene under konferansen.

SPANDERTE: Nicolai Tangen skal starte som sjef i Oljefondet i september. Foto: Nina E. Rangoy

Kritiserer manglende åpenhet

VG skrev lørdag at seminaret ikke var oppført i Røe Isaksens offisielle kalender hos Nærings- og fiskeridepartementet. Det var heller ikke nevnt i et skriv til norsk presse om USA-reisen eller i meldingen på NTB

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik kritiserer statsråden for manglende åpenhet om sin deltagelse på seminaret.

KRITISK: Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik mener Røe Isaksen ikke har vist nok åpenhet om hans deltagelse på påtroppende Oljefond-sjef Nicolai Tangens USA-tur i november. Foto: Frode Hansen, VG

– Jeg merker meg at Torbjørn Røe Isaksen insisterer på at han deltok som statsråd på alle tre dagene, og at departementet hans betalte. Men han holdt deltakelsen skjult fra sitt offisielle statsrådsprogram, og informerte ikke pressefolkene som deltok på USA-turen om dette. Det kan virke som han håpte at deltakelsen hans skulle gå under radaren. I så fall er det kritikkverdig, sier Tajik til VG.

Statsråd Røe Isaksen var i USA i forkant av seminaret, blant annet for å møte USAs handelsminister Wilbur Ross. Departementet sendte ut bilder fra denne delen av turen.

Statsråd Røe i møte USAs handelsminister Wilbur Ross. Foto: NFD

Tangen hadde bedt gjestene om å ikke dele bilder fra seminaret. Så langt har gjestene VG har spurt fulgt den oppfordringen, eller ikke hatt bilder å dele fra de tre dagene.

– Det var absolutt ikke noe forsøk på å skjule min deltagelse. Som sagt har dette seminaret vært håndtert på helt vanlig måte i departementet, inkludert presseinvitasjon til USA-reisen som først og fremst inkluderer møter med offisielle myndighetspersoner i USA. Men jeg burde forsikret meg om at dette seminaret også var med, for som sagt har det vært helt åpent at jeg deltok, skriver Isaksen i en kommentar til VG.

Han avviser også all kjennskap til ansettelsesprosessen som endte med at Nicolai Tangen ble ny Oljefond-sjef.

– Jeg har heller ikke snakket med noen verken før, under eller etter seminaret om hvem som bør få stillingen, og var ikke kjent med at Tangen ble vurdert eller var en del av prosessen, sier Røe Isaksen til VG.

– Ikke venn

Han forklarer deltagelsen slik:

– Invitasjonen jeg fikk var til et seminar i samarbeid med Wharton Business School med foredragsholdere og deltagere fra USA, Europa og Norge. Blant de rundt 150 deltagerne var også flere sentrale personer fra internasjonalt og norsk næringsliv. Jeg ble spurt om å delta i en paneldebatt, men mente også at konferansen var faglig relevant for en næringsminister, i tillegg til en arena for å møte personer fra internasjonalt næringsliv. Hvis jeg ikke hadde ment det, hadde jeg ikke deltatt.

– Jeg er ikke en venn eller omgangsvenn av Nicolai Tangen. Jeg hadde før konferansen møtt ham en gang i bursdagen til Henrik Syse og en gang som kunnskapsminister på et møte med utdanningsentreprenører han støttet.

Oljefond-sjef Slyngstad kunngjorde at han ville gå av 30. oktober i fjor. Tangens seminar ble arrangert i november. Tangen har opplyst til VG at han hadde planlagt det siden mai 2018.

26. mars i år, offentliggjorde Norges Bank at Tangen skal overta etter Slyngstad. Tangen skal etter planen starte i september.

les også

Norges Bank vil undersøke Slyngstads USA-reise

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Kontakt oss på e-post (bjorn.haugan@vg.no) (eiliv@vg.no) (eirik.rosvik@vg.no) eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4745291836.

Skal ikke ta imot gaver

VG har bedt statsminister Erna Solberg (H) svare på kritikken om at Isaksen ikke førte USA-seminaret inn sitt offisielle program. Statsministerens kontor (SMK) svarer ikke direkte på VGs spørsmål, men skriver i en kommentar:

– Vi har klare regler for hva man kan motta som regjeringsmedlem eller statsansatt. Det er ikke anledning til å ta imot gaver, reiser, hotellopphold, bevertning eller andre fordeler som er egnet til, eller som av giveren er ment, å påvirke det vi gjør i jobbene våre, sier Erna Solberg til VG via statssekretær Rune Alstadsæther.

– Når vi er på reiser eller seminarer i embets medfør, skal det altså betales av arbeidsgiver på vanlig måte. Det er også viktig at det er full åpenhet om det, sier Solberg.

Isaksen skriver i en e-post til VG at deltakelsen har vært håndtert på vanlig måte og i tråd med vanlig praksis for deltakelse på arrangementer.

– Jeg var på en lengre reise den uken, blant annet i Qatar med kronprinsen og i USA for et besøk i Washington DC hvor jeg blant annet møtte handelsministeren. Reise og hotell ble følgelig betalt av departementet på vanlig måte fordi jeg deltok som statsråd. Invitasjonen til seminaret og til å delta i programmet ble journalført og behandlet i departementet på vanlig måte. Jeg har altså ikke reist ens ærend til USA for å delta på dette seminaret, sier Røe Isaksen til VG.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken ble det i en faktaboks opplyst at leder Martin Andersson, Scandinavian Drone AS, var blant deltakerne på seminaret. Dette stemmer ikke. Feilen ble rettet 21.04. kl. 13.30.

Les også

 1. Anne Holt om Nicolai Tangens «drømmeseminar»: – Dette tar seg virkelig ikke ut!

  Det er komplett ubegripelig at Nicolai Tangens gjester takket ja til en slik tur.
 2. Norges Bank vil undersøke Slyngstads USA-reise

  Nicolai Tangen betalte hotell, opphold og flyreisen hjem da avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad deltok på Tangens…
 3. Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til ni-millioners konsert og superkonferanse

  Få måneder før milliardær Nicolai Tangen (53) ble ansatt som sjef for det norske oljefondet, brukte han millioner av…
 4. Slik støttet samfunnstopper Oljefond-Tangen på vei mot sjefsjobben

  Finansmann Nicolai Tangens venner og bekjente ga råd og stilte som referanser da han gikk for jobben som sjef i…

Mer om

 1. Torbjørn Røe Isaksen
 2. Nicolai Tangen
 3. USA
 4. Wilbur Ross
 5. Sting
 6. Philadelphia
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Røe Isaksen tar selvkritikk etter Tangen-seminar

 2. Dette koster Tangen-seminaret skattebetalerne

 3. Norges FN-delegasjon snur etter «beklagelig feil»: Betaler for milliardær-seminar

 4. Tangens seminar-regnskap: 13 millioner på privatfly

 5. Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til ni-millioners konsert og superkonferanse

Fra andre aviser

 1. Norges FN-delegasjon snur etter «beklagelig feil»: Betaler for milliardær-seminar

  Bergens Tidende
 2. Tangens filosof-venn Henrik Syse mener e-posten til oljefondsjefen var «etisk ansvarlig»

  Bergens Tidende
 3. Sentralbanksjef Olsen styrte Tangen unna all offentlighet i flere uker

  Bergens Tidende
 4. Debatt: – Den ekstravagante luksusen er problematisk

  Bergens Tidende
 5. Røe Isaksens «siste liten»-melding fikk USAs ambassadør med på drømmeseminaret

  Bergens Tidende
 6. Røe Isaksen vil ikke be om regningen for Sting-konserten

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder