REGN, REGN OG REGN: Nedbørsmengden denne sommeren endte på 110 prosent av normalen. Her øser regnet ned over hovedstaden en morgen i august. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Årets sommer var varmere og våtere enn normalt

Gjennomsnittstemperaturen for hele landet endte 1,2 grader over normalen denne sommeren. Samtidig var nedbørsmengden hele 110 prosent av normalen.

  • NTB

Det viser tallene for juni, juli og august fra Meteorologisk institutt.

Relativt varmest var det på Vestlandet og i Trøndelag der enkelte målestasjoner lå på mellom 2 og 2,5 grader over det som er normalt, mens flere stasjoner i Troms og Finnmark målte temperaturer som lå mellom 0,5 og 1,5 grader under normalen.

Tirsdag morgen: Vei stengt etter snøfall

Høyeste maksimumstemperatur, 35 grader, ble målt 27. juli på Mosjøen lufthavn i Nordland, mens den laveste temperaturen, minus 6,6 grader, ble målt på Gamanjunni i Kåfjord i Troms 11. juni.

Høyeste gjennomsnittstemperatur ble målt på Bygdøy i Oslo med 17,1 grader, samt i Drammen og på Tofte i Buskerud med 17 grader. I Sarpsborg lå gjennomsnittstemperaturen på 16,9 grader gjennom de tre sommermånedene, noe som er 1,1 grad over normalen.

Rekordoppvarming av havet i 2018: «Vi ser store effekter, spesielt på Svalbard»

At det var en meget våt sommer i år, fikk flere erfare. Tallene fra meteorologene viser at nedbørsmengden de tre sommermånedene var hele 110 prosent over det som er normalt.

Flere målestasjoner på Vestlandet og Sørlandet samt enkelte stasjoner på Østlandet fikk fra 150 til 200 prosent av normal nedbør. Mest nedbør ble målt i Basura i Etne i Hordaland 31. august – der kom det 110,0 millimeter nedbør i løpet av et døgn.

Tordenvær og regn på Østlandet: Dette er en fotballbane

I Nordland og Troms var det flere steder som bare fikk mellom 60 og 75 prosent av normal nedbør, og lavest mengde nedbør ble målt i Sirbma i Tana i Finnmark med 54 millimeter, noe som tilsvarer bare 39 prosent av normal nedbør gjennom sommersesongen.

Mer om

  1. Meteorologisk institutt
  2. Klimaforskning
  3. Ekstremvær

Flere artikler

  1. 149 historiske værrekorder i januar

  2. Månedsvarsel: August kan bli uvanlig våt på Østlandet

  3. Kraftig nedbør i sør: Blir grått og vått

  4. Oops! Varsler kraftig lavtrykk med mye regn og sterk vind

  5. Norges varmerekord kan være tangert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder