INN I VARMEN: Knut Arild Hareide ga seg som partileder i 2019, men skal nå bli samferdselsminister, får VG opplyst. Foto: Tore Kristiansen

Opplysninger til VG: Hareide blir samferdselsminister

VG får opplyst at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide blir samferdselsminister.

Det sier en sentral KrF-kilde til VG.

VG kjenner til at en del av vurderingen er at Hareide ses på som en kan trekke til seg velgere frem mot stortingsvalget neste år.

Den tidligere KrF-lederen kom tilbake til Norge tidlig torsdag morgen, etter å ha avbrutt en reise med Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget til Indonesia.

les også

Fylkestopper i KrF: Gleder seg over mulig Hareide-retur

Da sa Hareide at han ikke så for seg at han skulle være aktuell som statsråd igjen. I fjor gikk han av som partileder da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen mot hans vilje. Nå som Frp er ute, er situasjonen annerledes.

– Jeg dro fra Norge med en flertallsregjering det ikke var aktuelt for meg å være med i, og så endret situasjonen seg dramatisk i løpet av reisen og nå har jeg kommet hjem, sa Hareide til VG på Gardermoen torsdag morgen.

Den nye regjeringen skal etter planen presenteres på Slottsplassen etter statsråd fredag formiddag, ifølge VGs opplysninger.

Sentrale kilder i partiet sier til VG at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har ønsket Hareide til denne rollen og lagt vekt på hans erfaring som leder av transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, i kombinasjon med tidligere statsrådserfaring.

Ropstad skal også selv ha håndplukket de nye statssekretærene til KrF.

SAMMEN I SAMFERDSEL: Her er Bård Hoksrud og Knut Arild Hareide i 2013, da de i et intervju snakket ut om vennskapet som hadde oppstått mellom de to – på tross av at de er motstandere i samferdselspolitikken. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hoksrud: – Ålreit og ryddig

Fra 2009–2013 var Hareide leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og han var miljøvernminister fra juni 2004 til oktober 2005 i Bondevik II-regjeringen.

les også

Hareide tilbake i Norge: – Kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen

Frp-politiker Bård Hoksrud hadde Hareide som leder i transportkomitéen i flere år, og er full av lovord:

– Han var en veldig ålreit og ryddig komitéleder. Vi samarbeidet godt, og ble til og med kalt for Knoll og Tott. Men han blir nok ikke en like offensiv samferdselsminister som sine forgjengere Ketil Solvik-Olsen og Jon Georg Dale, sier Hoksrud til VG, med forbehold om at Hareide faktisk dukker opp på Slottsplassen når ny regjering skal presenteres.

Den tidligere KrF-lederen er trebarnsfar og gift med Lisa Marie. Ble far til en jente så sent som høsten 2019.

Raja reiste også hjem

Den tidligere KrF-lederen tok følge hjem til Norge med Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder.

Med på turen var også Venstres Abid Raja. Ifølge VGs opplysninger hoppet han av komitereisen etter ni og en halv time, på flyplassen i Bangkok, og returnerte umiddelbart til Oslo.

Ifølge VGs kilder jobber støttespillerne til Sveinung Rotevatn og Abid Raja, på hver sin kant, for å sikre dem fremtredende posisjoner i Solberg-regjeringen.

VGs Tone Sofie Aglen kommenterer: «Som å kaste en håndgranaet inn i Venstre»

Som omtalt tidligere onsdag har Venstre-ledelsen bestemt seg for å kreve utdanningsdepartementet – og partileder Trine Skei Grande er partiets kandidat til denne posten, ifølge VGs opplysninger.

Ifølge VGs kilde, som har innsikt i prosessen, har Venstres ledelse også bestemt seg for hvorvidt Abid Raja skal spilles inn som mulig statsråd eller ikke, men VG kjenner ikke til konklusjonen som er trukket. Det samme gjelder hvorvidt statssekretær Sveinung Rotevatn skal foreslås som kandidat som regjeringsmedlem, opplyser kilden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder