REDDET FRA FJELLTOPP: Den norske klatreren og eventyreren Håkon Åsvang (48) deltok på ekspedisjonen det den malaysiske anestesilegen og klatreren Wui Kin Chin ble reddet fra 7500 meters høyde etter å ha ligget der nesten to døgn. Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA og PRIVAT

Håkon (48) i Himalaya-drama: Klatrer funnet i live – døde på sykehus

Under ekspedisjonen til «dødsfjellet» havnet norske Håkon Åsvang (48) i et drama på liv og død. Den 48-årige medklatreren døde torsdag – en uke etter at han mirakuløst skal ha blitt funnet i live i 7500 meters høyde.

 • Harald Vikøyr
 • Carina Hunshamar

Artikkelen er over ett år gammel

Dødsfallet er meldt av The Himalayan Times og flere asiatiske medier, men er ikke offisielt kunngjort. Dødsårsak er ikke klar, men klatreren hadde pådratt seg svært alvorlige forfrysninger og skal ha hatt en kroppstemperatur på 22 grader da han ble funnet.

Forretningsmannen og fjellklatreren fra Florø er akkurat kommet hjem fra sitt livs tøffeste klatreeventyr – han ble første nordmann til å bestige «dødsfjellet» – den 8091 meter høye Annapurna-toppen i Himalaya.

BARSKT OG VAKKERT: Bestigningen av 8091 meter høye Annapurna i Nepal regnes som en av verdens farligste fjellekspedisjoner. Her Håkon Åsvang på vei mot toppen. Foto: Privat

les også

Den indiske hæren jakter på «den avskyelige snømann»

Nådde toppen

Fjellets statistikk er dødelig: Under 300 har nådd toppen, og klatreforsøkene har krevd over 60 liv.

– Fjellet er en festning av snø og is, forklarer Åsvang.

Han forsøkte også for to år siden, men voldsomme is- og snøskred holdt på å ta hele ekspedisjonen.

Han har tidligere klatret blant annet Mount Everest. Men Annapurna regnes som en tøffere og betydelig farligere utfordring.

– Vi var heldige med været. Hele turen tok fem døgn. Vi startet fra øverste camp – på 7000 meter – klokken ti om kvelden 22. april. Det var tung snø, og vi var ikke framme på toppen før ved 16-tiden neste dag. Det var fantastisk – vi kunne se Everest i det fjerne. Selve toppstøtet fra øverste leir – camp 4 – tok 20 timer.

I BØNN FØR BESTIGNINGEN: Den malaysiske legen Wui Kin Chin satt i stille bønn under den tradisjonelle offerseremonien før fjellekspedisjonen. Her ofres det kaker, sjokolade og øl til fjellgudene med bønn for turen. Foto: HÅKON ÅSVANG

les også

Norske jenter på verdens tak – slik erobret de Mount Everest

Pluss content

Manglet en person

Han sier at han først neste dag ble klar over at den 48-årige malaysiske anestesilegen Wui Kin Chin var savnet. I alt talte ekspedisjonen 31 medlemmer.

– Han var i en annen gruppe. Jeg traff ham da jeg var på vei ned igjen, og han var en av de siste på toppen. Jeg gratulerte ham. Nå viser det seg at hans sherpa hadde pådratt seg frostskader i ansiktet og hadde snudd, men gitt malaysieren all sin oksygen. Sherpaen hadde radio, men var gått tom for batteri, så han kunne ikke gi beskjed. Så har vår medklatrer fått problemer – trolig gått tom for oksygen på vei ned. Da er det vanskelig å fortsette, forklarer Åsvang.

Flere av de mest rutinerte på ekspedisjonen ville straks gå opp og lete etter malaysieren, men måtte ha nye oksygenflasker.

– Dødsfallet er trist og tragisk, og skyldes trolig flere uheldige omstendigheter, at hans personlige sherpa måtte snu, at de gikk tom for strøm på radioen, og at de trolig feilvurderte oksygenbehovet. Hendelsen kunne også fått et annet utfall om vi hadde fått flydd opp mer oksygen så vi kunne satt inn redningsteam et døgn tidligere, sier Åsvang til VG.

MIRAKULØST REDDET: Den malaysiske legen Wui Kin Chin skal ha hatt kroppstemperatur på 22 grader og fått hjertestans under helikopterturen til sykehus i Nepal. Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA

les også

Tom ble funnet død på K2 – 24 år etter at moren døde samme sted

Pluss content

Kritikk mot selskapet

– Dette kunne skaffes med helikopter. Men selskapet drøyde med å gi klarsignal til helikopter. Først etter vedvarende press, blant annet fra den savnedes kone, ble beslutningen tatt. Da helikopteret endelig kom, kunne de se den savnede – og han vinket til dem.

Mannen ble da hentet av et team på fire i ekspedisjonen, tre av dem fra Håkons gruppe. 49-åringen ble så fløyet til sykehus i Latipur i Nepal. Det var da gått nærmere tre døgn fra han forsvant fra gruppen.

Ifølge The Himalayan Times skal Kin Chins tilstand ha bedret seg og kroppstemperaturen hevet seg siden han ble tatt under sykehusbehandling. Hans kone hadde også kommet til sykehuset.

Flere klatrere reiser nå spørsmål ved Kin Chins redningsselskaps opptreden- blant dem den amerikanske eventyreren Kraig Becker på hans blogg – adventureblog.net.

DØDSFJELLET: Annapurna i Himalaya regnes som ett av verdens farligste fjell å bestige. Foto: Privat

les også

Kirkegården Mount Everest

Pluss content

– Hjelpeløst

– Det er klart det føltes hjelpeløst å ikke kunne gå opp og redde ham, men så får vi ikke på plass utstyret før det går flere døgn. Flere trodde nok han ikke var i live – før helikopteret oppdaget ham. Han kunne trolig sluppet billigere fra det om vi kunne reagert umiddelbart, sier Åsvang.

Den reddede klatreren ble 28. april fløyet til Singapore, hvor han arbeider som lege. Han skal ha pådratt seg alvorlige frostskader. Han risikerer å måtte amputere fingre og tær, og muligens også lemmer.

– Hans kroppstemperatur skal ha vært på 22 grader. Ifølge en av klatrerne som var med i helikopteret, fikk han hjertestans under flyturen, og holdt i live med hjertekompresjon. Det anses som et mirakel at han overlevde så lenge i denne høyden, uten vann og uten oksygen, sier Håkon Åsvang.

TØFF KLATRING: Flere partier på ruten til den 8091 meter høye toppen var særdeles krevende, med klatring i bratt, isdekket fjell. Foto: Privat

Selskapet avviser kritikken

Selskapet Global Rescue sier til VG at de ikke er et forsikringsselskap, men et selskap som tilbyr blant annet medisinsk evakuering, redningsarbeid i felt og sikker transport til sykehus for deres medlemmer.

Selskapet sier de ikke drøyde med å gi klarsignal til et helikopter, slik Åsvang forteller.

Direktøren i selskapet, Michael Holmes forklarer i en e-post til VG at selskapet ikke driver søk og at de kun hjelper medlemmene etter at de har fått koordinatene til de som trenger hjelp.

– Vi igangsatte med en gang vi fikk koordinatene til dr. Chin, skriver Holmes.

Direktøren forteller at selv om selskapet ikke driver med søk etter personer, så kontaktet dem bakkelaget i Nepal. Han forklarer at det ikke er lov å fly helikopter i området om natten, men at de kontaktet helikoptermannskapene sine for å undersøke om det var mulig å fly opp ved daggry.

– Vi ble fortalt av helikoptermannskapene våre at det ikke var mulig å gjennomføre flygingen på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Vi forsøkte dermed å kontakte dr. Chins nærmeste pårørende for å diskutere et bakkesøk som kunne ta flere dager, skriver direktøren.

Videre skriver han at selskapet ordnet en privat luftambulanse til dr. Chin lørdag og at han ble fraktet til et sykehus i Singapore. Tilstanden til anestesilegen blir beskrevet som kritisk.

Presisering: I en tidligere versjon av denne artikkelen omtalte VG det aktuelle selskapet som et forsikringsselskap. Dette er fjernet fra artikkelen etter at Global Rescue tok kontakt med VG og understreket at de ikke er et forsikringsselskap, men et selskap som tilbyr medisinsk evakuering, redningsarbeid i felt og sikker transport til sykehus for deres medlemmer. Selskapets svar ble i tillegg lagt inn i artikkelen klokken 19.08 torsdag 2. mai 2019.

Les også

Mer om

 1. Mount Everest
 2. Nepal

Flere artikler

 1. Pluss content

  Vibekes dødsdrama på Mount Everest

 2. Pluss content

  Brast i gråt på verdens tak

 3. Drapsoffer i Mehamn døde av blodtap

 4. Rettssaken mot mulla Krekar utsettes på nytt

 5. Pluss content

  Hallgeir Kvadsheims 5 beste tips for skattemeldingen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder