REKORD: Bergen har passert sin varmerekord fra i fjor på 32,2 grader med en ny måling fredag på 32,9 grader. Phonnipha Støverstein (25) og Borghild Grindheim (22) nyter det mens de kan. Foto: Hallgeir Vagenes / VG

15 fylker med tropedag – ny varmerekord i Bergen

BERGEN (VG) 33,3 grader er blitt målt i Bergen i dag. Dermed er den gamle rekorden på 32,2 grader slått. – Det er helt himmelsk, sier Phonnipha Støverstein (25).

Sammen med kollegaen Borghild Grindheim (22) sitter hun og nyter varmen med en kald utepils på Bryggen i Bergen.

De har fulgt med på temperaturen gjennom dagen, og fått med seg at Bergen har slått varmerekorden fra i fjor på 32,2 grader. Fredag ettermiddag ble temperaturen målt til 32,8 grader.

Kun et par timer senere ble den målt til 33,3 grader, opplyser vakthavende meteorolog Marianne Skolen Andersen til VG.

– Det er helt himmelsk, sier Støverstein.

Send oss ditt varmebilde her!

Tropedag i 15 fylker

Totalt har hele 15 av 18 fylker opplevd tropedag så langt i dag. Tropedag er ikke et offisielt begrep, men brukes når det er målt over 30 dager på dagen.

Om dette er første gang så mange fylker har tropedag på samme dag, er vanskelig å si, sier meteorologen.

– Men det er ikke ofte vi har det så varmt i så store deler av landet, så det er ikke dagligdags, legger hun til.

Sliter du med å sove i sommervarmen? Se video og tips fra søvneksperten under!

REKORD: – Vi nyter det mens vi kan, sier Phonnipha Støverstein (t.v.) om varmerekorden i Bergen, og Borghild Grindheim sier seg enig. Foto: Hallgeir Vagenes / VG

– Nyter det mens vi kan

Både Støverstein og Grindheim jobber på Tell frisørsalong i byen, og har fått avspasere de siste varme timene av arbeidsdagen.

– Det er forferdelig varmt å jobbe i frisørsalong nå, med hårfønere og alt, sier Grindheim.

Blir det for varmt i solen på Bryggen, planlegger de kanskje å dra videre for å bade.

– Vi nyter det mens vi kan, sier Støverstein, og Grindheim sier seg enig.

De mener Bergen har fortjent å komme først ut med å slå sin varmerekord fredag, i rekken av byer og fylker på Sør- og Vestlandet som teller ned for å slå sine rekorder, mens gradene fortsetter å krype oppover.

Når det blir så varmt, er det mange bergensere som trekker ut til Nordnes sjøbad. For dem som ikke vil hoppe rett ut i fjorden, finnes det et basseng.

Det første Eric Rodriguez gjorde da han var ferdig på jobb, var å reise hit med familien. Blerta Nallbani (25) har også tatt turen med datteren på seks måneder.

Mulig fylkesrekord i Trøndelag

Temperaturen vil stige videre utover dagen, men det er usikkert om Bergen vil nå helt opp til fylkesrekorden for Hordaland som var 34,4 grader i Etne i fjor.

– Det er vanskelig å si, men vi skal ikke se bort fra det, sier statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt.

Trøndelag ser imidlertid ut til å kunne slå sin fylkesrekord i dag eller mot helgen.

– Trøndelag er helt klart en kandidat for fylkesrekord i dag, sa Borander tidligere i morges til VG.

Det ble målt 34 grader i Meråker torsdag, vel å merke en rekord for stasjonen som ble opprettet i 2004, men Trondheim regjerer fortsatt med førsteplassen for Trøndelag på 35 grader den 22. juli i 1901, viser en oversikt på Yr.no.

– Foreløpig er Meråker på 31,5 grader. Der ser det ut til at det først er senere på dagen at det skal bli varmest. Mellom klokken 15 og klokken 18 får vi makstemperaturen, sier Borander og legger til at det er et stykke opp til fylkesrekorden.

– Det er flere områder i Trøndelag som ligger opp mot 35 grader i morgen. Midt i fylket rundt Levanger og Verdalen ser ut til å få relativt høye temperaturer.

I Trondheim derimot ser værutsiktene til at man skal vente til lørdag og søndag før temperaturen stiger over 30 grader.

Tingvoll i Møre og Romsdal og Sigdal i Buskerud målte henholdsvis 31 og 31,5 grader mellom klokken 14.00 og 15.00, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

De andre fylkene som har opplevd tropedag i dag er Oslo, Østfold, Akershus, Nordland, Oppland, Trøndelag, Sogn og Fjordane, Hedmark, Telemark, Aust Agder, Vestfold, Hordaland og Rogaland.

Varmeste dagen i Paris på over 70 år

Flere land i Europa har fått nye varmerekorder så langt denne sommeren, blant annet Belgia, Tyskland og Nederland, skriver AccuWeather.

Onsdag ble det målt til ny varmerekord i Tyskland på 40,5 grader. Allerede torsdag ble denne rekorden tangert og en ny måling viste 42,6 grader.

Belgia og Nederland fikk også nye varmerekorder torsdag, der temperaturen steg til 40,7 grader i Belgia, og 41,7 grader i Nederland.

Også flere byer i Frankrike sto for tur denne uken. Torsdag ble det målt 42,6 grader i Paris og dermed ble den gamle rekorden på 40,4 grader fra 1947 slått.

Sjekk været der du er på Pent.no!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder