To nye statsråder i Solberg-regjeringen

Venstres Guri Melby (39) er ny kunnskapsminister i Solberg-regjeringen. Odd Emil Ingebrigtsen (55) fra Høyre blir fiskeriminister.

 • Eirik Røsvik
 • Trond Solberg (foto)

– Det er en veldig spesiell dag å bli utnevnt som statsråd i Kunnskapsdepartementet. Både som samfunn og enkeltmennesker blir vi satt på en stor prøve. Det viktigste er at vi tar vare på barn og elever over hele landet. Situasjonen skal ikke gå på bekostning av deres læring, sier Melby.

Regjeringen har besluttet at alle landets barnehager og skoler stenges midlertidig. Fra og med torsdag 12. mars klokken 18, ble alle skoler og barnehager i Norge bli stengt. I første omgang vil barnehagene og skolene holde stengt til 26. mars 2020. Men dette kan bli forlenget, skriver Utdanningsdirektoratet.

les også

Trine Skei Grande går av – trekker seg som partileder og statsråd, og tar ikke gjenvalg

Melby tar over som kunnskaps- og integreringsminister fra Trine Skei Grande, som onsdag meldte at hun trekker seg både som statsråd, partileder i Venstre og ikke vil til gjenvalg til Stortinget i 2021.

– Guri Melby har lenge vært opptatt av skole- og utdanningspolitikk. Hun har lang erfaring fra sektoren hun nå skal overta styringen av, sier Solberg.

Fiskeriminister fra Nord-Norge

Odd Emil Ingebrigtsen (H) ble samtidig presentert som ny fiskeriminister for Solberg-regjeringen Han kommer fra jobben som statssekretær for olje-og energiminister Tina Bru i samme parti.

Ingebrigtsen er fra Bodø. Han har lang erfaring fra lokalpolitikken.

Han tar over som fiskeriminister etter at Geir Inge Sivertsen (H) trakk seg. Sivertsen ble kritisert både for etterlønn og dobbellønn samtidig som han var statssekretær.

les også

Fylkesledere om Sivertsen-exit: – Klokt

– Jeg kjenner Odd Emil fra et langt liv i politikken. Han er en engasjert politiker, men ikke minst en engasjert næringsutvikler med et sterkt engasjement for landsdelen han kommer fra, sier Solberg.

Krevende corona-situasjon

Melby blir kunnskapsminister dagen etter at regjeringen innførte omfattende tiltak i skoleverket for å begrense smitte av corona-viruset.

Elevene har rett til å få opplæring, og det er skoleeiers ansvar å sørge for at elevene får opplæring, understreker Utdanningsdirektoratet. Skoleeier er som regel kommunene for barne- og ungdomsskolene, mens fylkeskommunene har ansvar for elever og lærlinger i videregående opplæring.

les også

Kilder til VG: Slik var spillet i kulissene da Skei Grande ble innstilt til gjenvalg

Omsorgspenger blir ofte kalt sykt-barn-dager. Om barnehage eller skole stenger på grunn av coronaviruset, har foreldre rett til omsorgspenger, opplyser NAV.

Statsminister Erna Solberg takket Trine Skei Grande for jobben hun har gjort som kunnskaps- og integreringsminister. Melby takket også Skei Grande for jobben hun har gjort og sa hun hadde stor respekt for sin tidligere partileder, som hun har jobbet tett sammen med i mange år.

– Trine Skei Grande har hatt en egen evne til å engasjere folk og hatt stor kunnskap for feltene hun har ansvar for. Det blir en stor oppgave å ta over etter en slik person, sier Melby.

NÆRME: Guri Melby og Trine Skei Grande har lenge vært regnet for å ha et godt forhold innad i Venstre. Foto: Eskil Wie Furunes

Tiltak mot virus-smitte

Erna Solberg presenterte statsrådene Slottsplassen klokka 11.15 fredag formiddag. Statsministeren møter pressen klokka 11.30, men vil kun svare på spørsmål i plenum. Det blir ikke separatintervjuer.

– For å begrense smittefare vil nøkkeloverrekkelsene ikke være tilgjengelige for pressen. Departementene vil dele bilder i etterkant, skriver Statsministerens kontor.

Nye statssekretærer

Samtidig som de to nye ministrene ble presentert kom det også flere endringer blant statssekretærene og de politiske rådgiverne.

Statssekretær Jan Christian Kolstø slutter som statssekretær for Trine Skei Grande i kunnskaps- og integreringsdepartementet. Han blir isteden statssekretær for næringsminister Iselin Nybø (V). Statssekretær Anja Johansen har også jobbet for Skei Grande. Hun fortsetter i kunnskapsdepartementet for den nye ministeren, Guri Melby.

les også

Slik takler du virus-epidemien

Gunde Kreken Almeland går fra statssekretær på fulltid for Skei Grande, til å dele tiden sin likt mellom å være statssekretær for kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø.

Statssekretær Trine Danielsen har fått avskjed i nåde som statssekretær for fiskeri- og sjømatminister Torbjørn Røe Isaksen, og er utnevnt til statssekretær for fiskeri - og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Samtidig er politisk rådgiver Tony Christian Tiller i Olje- og energidepartementet konstituert som statssekretær for olje- og energiminister Tina Bru.

Les også

Mer om

 1. Politikk
 2. Venstre (V)
 3. Høyre (H)
 4. Solberg-regjeringen
 5. Erna Solberg
 6. Guri Melby

Flere artikler

 1. Venstres Guri Melby (39) ny kunnskapsminister

 2. Venstre-Guri skal lose Skole-Norge gjennom corona-krisen

 3. Nå kommer kvinnene ut av skyggen

 4. Rotevatn vil bli Venstre-leder

 5. Venstre-topper vil ha Guri Melby som statsråd

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder