ULYKKE: Flere personer skal være skadet etter at fergen traff brygga på Hovedøya i Oslofjorden. Foto: Lars Eide, NTB scanpix

Ferge krasjet med brygge i Oslo

HOVEDØYA (VG) Åtte personer er skadet etter at en passasjerferge kolliderte med brygga på Hovedøya i Oslofjorden. Fergen skal ha fått tekniske problemer før ulykken inntraff.

Politiets innsatsleder Tore Barstad sier til VG like etter klokken 18.30 at åtte personer er skadet etter ulykken. En person ble fløyet til Ullevål sykehus med alvorlige skader.

– Pasienten ble utskrevet i natt, sier pressevakt Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus til VG.

Politiet har gjort kriminaltekniske undersøkelser på Hovedøya og avhørt en rekke vitner som så sammenstøtet.

– Vår hovedhypotese er at fergen har kommet inn og skulle legge til på Hovedøya, men inn mot øya har den mistet motorkraft, og ikke klart å reversere motorene for å få redusert fart. Dermed har den kjørt inn i bryggen i relativt høy hastighet, sier Pedersen.

Både Sjøfartsdirektoratet og Havarikommisjonen er nå koblet inn i det videre arbeidet.

Er du på stedet? Tips oss her!

Hørte smell

Det var 134 passasjerer ombord på fergen «Oslo XI» da ulykken skjedde.

– Det var naturlig nok en tøff påkjenning for passasjerene ombord i ferga. Heldigvis gikk det bra med de fleste, sier operasjonsleder Pedersen.

Han opplyser at trafikken nå går som normalt igjen, med båtene som fortsatt er i trafikk, sier operasjonsleder Pedersen.

– Det oppsto noen utfordringer med trafikkavviklingen og folk ble stående igjen på øya, men trafikken går nå som normalt igjen, opplyser Pedersen.

Det var lang kø på brygga da hendelsen inntraff ettersom flere ventet på fergen som kom fra byen, og som skulle ta passasjerer tilbake til Rådhusbrygga i Oslo sentrum. Evy Mckinnon var om bord på fergen. Hun forteller at hun hørte et høyt smell da hun løp ned for å se hva som foregikk.

– Jeg sto ganske langt bak, men jeg så jo hva som skjedde. Jeg hørte også et høyt smell før jeg løp ned for å se om de trengte hjelp, sier hun til VG.

– Fergen kjørte rett inn i kaia før den rygget ut igjen, fortsetter hun.

Orleao Barisha sier han sto bakerst i køen på Hovedøya og ventet båten, da han hørte smellet.

– Vi skjønte umiddelbart at noe var galt. Vi trodde først at noen hadde kommet i klem, sier Barisha til VG.

TEKNISKE PROBLEMER: Fergen skal ifølge Ruter ha fått tekniske problemer før ulykken inntraff. Foto: Lars Eide / NTB scanpix

Da VG snakket med ham like etter krasjen beskrev han forholdene på kaia som kaotiske.

– En blør neseblod, flere er skadet og en person som er bevisstløs ligger inne i båten, sa Barisha.

– Mange bare står her og venter. Det er ingen som har kontroll her. Politiet går rundt og snakker med dem som sto foran i køen.

Tekniske problemer

Ruters pressekontakt opplyser til VG at fergen er en av båtene de har i rute.

– Vi er i kontakt med skipperen om bord for å få oversikt. Skipper har kontroll. Båten skal ha fått tekniske problemer. Jeg har fått melding om at det er seks passasjerer som er skadet, sa pressekontakt i Ruter tidligere i dag.

Et vitne fikk inntrykk av at det var motoren som stoppet og at det var derfor fergen traff kaia.

– Fergen hadde retning mot kaia, og man kan jo ikke bremse eller styre unna når motoren ikke fungerer, sier Mckinnon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder