Hareide kraftig ut mot Siv Jensens «jævla sosialist»-tale

Tidligere KrF-leder Knut Hareide gikk kraftig ut mot Frp-leder Siv Jensens utfall mot venstresiden under festmiddagen på Frps landsmøte i går.

– Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene, sa Jensen.

Det var Dagbladet som først omtalte saken. Der kan du også se hele talen.

Siv ble i går hyllet på landsmøtet, fordi hun snart fyller 50 år. Etter en video hvor partifeller og politiske motstandere – deriblant Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg – gratulerte henne med dagen, holdt Siv sin takketale. Hun manet Frp-erne til kamp for å løfte seg før kommunevalget. Og avsluttet altså med det sitatet, til storslagen applaus.

Dette fikk tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide til å reagere kraftig på Facebook i dag.

Foto: Facebook

«Jeg skriver i min bok at jeg har stor respekt for Siv Jensen. Hun er en real dame i politikken. Men uttalelsen som kom i går om venstresiden er ikke mye real. Den er ødeleggende for det politiske ordskiftet. Ord betyr noe. Ord gjør noe med oss,» skriver han i en Facebook-oppdatering i dag.

– Et særlig ansvar hviler på oss politikere som rollemodeller. Vi vet om hvordan debatten på sosiale medier kan ta av. Derfor overleverte KS tidligere i år et opprop mot hat og trusler i politikken, til det beste for demokratiet i den kommende kommunevalgkampen. Der sa de nei til hets, skjellsord, trakassering, hat og personangrep. De sa ja til respekt, saklig uenighet, debatt og god meningsbrytning. Dette bør være en minstestandard for oss alle.

Jeg forventer at de ordene som falt i går trekkes tilbake.», skriver Hareide.

GIKK AV: Foto: Helge Mikalsen

Hun bør være skvær og si at dette burde hun aldri ha sagt, sier Hareide til VG søndag.

– Hun burde si: Disse ordene ble feil og jeg beklager. Den uttalelsen kan ikke stå seg, det er et brudd med ønsket om å ha et politisk ordskifte med respekt, sier den tidligere KrF-lederen.

– Dette handler om at vi som politikere kan være rykende politisk uenig, men vi har et utrolig ansvar som politikere og rollemodeller for hvordan vi omtaler hverandre.

– Hvorfor har dere det?

– Det er fordi alle har blitt forskrekket av hvordan debatten på sosiale medier har vært. Det grelleste eksempler vi har opplevd er da Utøya-offer opplevde trusler. Derfor må vi være svært bevisst på hvordan vi omtaler hverandre, sier Hareide.

– Helt uakseptabelt

– Mener du at slike uttalelser er farlig?

– Vi vet at ord preger oss, ord er utrolig viktige. Jeg kan ikke si at en enkeltuttalelse er farlig, men den er helt uakseptabelt fra en politiker som sitter i regjering, sier Hareide.

– Var det dette her du fryktet med et KrF og Frp i regjering sammen?

– Denne saken tror jeg Siv Jensen har alle muligheter til å legge død,. Dette trenger ikke bli en utfordring hverken for KrF eller Frp. Hun kan si at de ordene ble feil og at hun beklager.
sier Hareide.

les også

Sylvi Listhaug nærmer seg partitoppen - kan overta etter Siv Jensen

Parlamentarisk leder i KrF Hans Fredrik Grøvan er enig med partifelle Hareide i at Jensens utspill var feil.

- Jeg må si at jeg reagerer på Siv Jensens språkbruk når hun velger den type uttrykk. Det bidrar ikke til å høyne debattnivået mellom politiske motstandere. Jeg forstår at dette var en festtale, men synes likevel dette er ordbruk en statråd burde prøvd å unngå, forteller Grøvan til VG.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier kort og godt dette om festtale-formuleringene:

– La oss håpe at ingen tar oppfordringen fra landets finansminister og partileder i Frp bokstavelig.

Vedum: Ville ikke brukt de ordene

Leder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet, er heller ikke spesielt imponert over Siv Jensens ordbruk.

– Jeg ville ikke brukt akkurat de ordene. Jeg tror heller ikke Siv ville ha brukt de samme ordene i dag, sier Vedum til VG og fortsetter:

– Men jeg reagerer mer på Frps politikk enn på Sivs ordbruk på en fest, legger han til.

Siv Jensens rådgiver Atle Simonsen skriver i en sms til VG at Jensen ikke vil kommentere saken før etter møteslutt på landsmøtet klokken 15 i dag.

Rødt-leder Moxnes mener dette er nok et desperat rop om oppmerksomhet fra Siv Jensen.

– Partiet er nede på 3 prosent i Oslo og Bergen, og folk var aldri betalt så mye bompenger som med Frp i regjering. De sliter på alle kanter. Da føler hun nok behov for å ta i litt og skape noen overskrifter. Det vi vil er å diskutere politikk, ikke merkelapper, sier Moxnes til VG.

les også

Protestparti i trøbbel

– Farlig ordbruk

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener uttalelsen er lavmål.

– Det finnes tydeligvis ingen grenser for lavmål fra den kanten. Å skulle knuse de jævla sosialistene er meget farlig ordbruk. Fra et medlem av regjeringen er det svært alvorlig. Hun legitimerer hat og vold. Dette er alvorlig. Jeg forventer at statsministeren for en gangs skyld nå rydder opp i egne rekker, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder