SKREMMENDE: Lise Horgmo synes det er skremmende å tenke på at hun kan ha smittet folk på vei hjem til Trondheim. Foto: Privat

Reiste fra Tromsø til Trondheim før hun fikk vite om smitteutbruddet: – Forbanna

Lise Horgmo (46) rakk å ta både taxi og fly, og å dra innom butikken, før hun ble gjort klar over smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen».

 • Pernille Solheim

Lise Horgmo gikk i land i Tromsø klokken halv seks fredag morgen. Det var ikke før hun befant seg i Trondheim, at hun ble klar over smitteutbruddet om bord på båten hun hadde vært på siden 24. juli.

– Jeg fikk en mail klokken 18.27, men jeg leser jo ikke mail. Og så fikk jeg en SMS halv ni om smitte, og en ny SMS halv tolv igjen, om karantene, forteller Horgmo.

– Da hadde jeg allerede tatt taxi, flydd og vært på butikken. Det er skremmende.

36 ansatte personer tilhørende mannskapet på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen» er bekreftet smittet med covid-19. Fire ansatte får nå behandling ved sykehuset i Tromsø. I tillegg er to passasjerer bekreftet smittet med corona. Det samlede tallet er dermed oppe i 38.

Folkehelseinstituttet opplyste fredag at passasjerer på Hurtigruten-skipets to seilaser mellom 17. og 31. juli må i karantene i ti dager. Seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer.

Ifølge Hurtigruten var det 209 passasjerer med på den første seilasen, og 177 på den andre. Mannskapet har bestått av 160 personer på begge seilasene.

Dro fra Tromsø til Trondheim

47 Hurtigruten-passasjerer som ikke bor i Tromsø, er satt i karantene i byen, opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen søndag.

Men Horgmo fikk ikke beskjed før det var for sent. Hun forteller at hun ikke er redd for smitte selv, men hun er bekymret for personene hun kan ha smittet på veien hjem til Trondheim. Hun dro fra kaia til et hotell i Tromsø for å bestille taxi til flyplassen. Deretter tok hun flyet fra Tromsø til Trondheim. Hun kjørte bil hjem fra flyplassen, men dro innom en butikk på veien.

– Jeg møtte jo en del folk, sier Horgmo.

Det var bare om bord i flyet at hun brukte munnbind. Men hun forholdt seg til avstand og øvrige retningslinjer som normalt.

Horgmo er nå i karantene i Trondheim, hvor hun venter på å bli testet for smitte.

les også

Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur – mente det ikke var grunn til bekymring

Fulgte lungesyk far til sykehus

Anita og Jan Lindset fra Nittedal var med på den første reisen fra 17.- 24. juli med MS «Roald Amundsen». Siden de kom i land i Tromsø har de kjørt både buss, fly og taxi.

Og siden de kom hjem til Nittedal har de levd som normalt: vært på butikken, hatt besøk av familiemedlemmer og fulgt Anitas lungesyke far til sykehuset.

– Det er ikke en god følelse i det hele tatt, sier Anita.

De to har fulgt helsemyndighetenes retningslinjer om å holde avstand, men innrømmer at det noen ganger har vært vanskelig å få til. Særlig på flyplassen og en av butikkene de har vært innom, har det vært tett med mennesker.

– Det er saueflokk overalt. Det virker som om mange har glemt hele coronaen, sier Anita.

Turen stoppet for Jannike Nævdal i Tromsø. Der må hun nå sitte i karantene i ti dager:

Ekteparet satte seg selv i karantene da de leste om smitteutbruddet i media på fredag. Først natt til lørdag klokken 01.08 fikk de en SMS om at de kan ha vært utsatt for coronasmitte om bord på Hurtigruten.

– De burde tatt tak i det for lenge siden, sier Anita.

– Vi har ikke hørt noen ting fra Hurtigruten siden vi kom i land. Det er merkelig og kritikkverdig. De burde ha opplyst oss allerede på onsdag da de ble klare over at det hadde vært en smittet om bord, legger Jan til.

Etter at saken ble publisert, fikk de to svar på prøvene de tok fredag kveld. De var negative.

Ekteparet skal tilbake til kontrollprøve mandag.

HAR LEVD SOM NORMALT: Ekteparet Jan og Anita Lindset fikk først vite om smitteutbruddet en uke etter at de kom i land. Foto: Privat

En passasjer ble onsdag bekreftet smittet etter reise på MS «Roald Amundsen» forrige uke. Kommuneoverlegen i Vesterålen sier de informerte Hurtigruten samme dag.

Likevel sa Hurtigruten fredag kveld at de ikke hadde noen mistanke om coronasmitte om bord på MS «Roald Amundsen» før passasjerene ble sluppet av.

Kommuneoverlegen sier derimot at deres anbefaling til Hurtigruten var å varsle alle passasjerene onsdag, samme dag.

– Forbanna

– Jeg blir litt forbanna når jeg leser at de har visst om smitten siden onsdag. At det er mulig ... det gjør meg sint, sier Lise Horgmo.

46-åringen forteller at hun sendte en «sinna mail» til Hurtigruten fredag kveld. Hun har ti dager igjen av ferien, som hun hadde planlagt å tilbringe på Vestlandet. Men nå blir hun sittende hjemme i stedet.

Hun håper at Hurtigruten vil kompensere på et eller annet vis.

– De kan i hvert fall økonomisk kompensere for oss som har planer videre for sommeren, og blir sittende hjemme. Vi som må ta ut dyrebar ferie, sier hun.

les også

Passasjerer isolert på hotellrom i Tromsø: – Det er ganske kaotisk

Men smittevernet om bord var ifølge Horgmo veldig godt.

– Det skal de ha skryt for. Det var hele tiden annonseringer om smittevernregler, og gode muligheter for å vaske og sprite hender.

Hun legger til at hun opplevde smittevernet i småbåtene som mindre godt. Der satt ifølge Horgmo passasjerer og fører tett sammen. Horgmo forteller at hun var ute i småbåt flere ganger i løpet av reisen.

– Det var en del eldre deltakere. Håper de ikke er smittet, sier hun.

– Lei oss

Flere passasjerer om bord på MS «Roald Amundsen» har reagert på manglende informasjon fra Hurtigruten.

På grunn av en teknisk feil, kom rundt 30 prosent av tekstmeldingene frem til passasjerer senere enn de skulle, opplyser kommunikasjonssjef i Hurtigruten, Rune Thomas Ege. Han innrømmer at informasjonen til gjestene på fredag ikke var god nok.

– Det gikk rett og slett ikke raskt nok, skriver Ege i en epost til VG.

– Så snart vi ble klar over den positive coronaprøven på fredag, satte vi i gang et omfattende arbeid sammen med lokale og nasjonale myndigheter. Det inkluderer jobben med å kontakte alle gjester med mer informasjon.

Ege legger til at de jobbet så raskt de kunne, men at det likevel ikke har gått raskt nok.

– Det er vi leie oss for. Det aller viktigste nå er å følge opp alle som er berørt, snakke med våre gjester og ansatte og bidra til å spore og begrense smitten. Vi jobber tett sammen med FHI, Tromsø kommune og alle andre relevante aktører.

Les også

 1. Guldvog: Bekymret for smittespredning

  Helsedirektoratets Bjørn Guldvog mener at de nye lokale smitteutbruddene viser hvor sårbare vi er.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hurtigruten
 3. Tromsø
 4. Karantene
 5. Roald Amundsen

Flere artikler

 1. Hurtigruten ble varslet om passasjer med smitte etter forrige tur – mente det ikke var grunn til bekymring

 2. Smitteutbrudd på Hurtigruten: Fire ansatte innlagt på sykehus

 3. Hurtigruten-passasjer slipper ikke inn på fly: – Surrealistisk

 4. Passasjerer isolert på hotellrom i Tromsø: – Det er ganske kaotisk

 5. 69 kommuner fra hele landet er berørt av Hurtigruten-utbruddet

Fra andre aviser

 1. 35 ansatte smittet av korona på Hurtigruten. 387 passasjer må testes.

  Aftenposten
 2. Overlege: – Hurtigruten-passasjerer får ikke dra fra Tromsø

  Aftenposten
 3. De første testene av Hurtigrutepassasjerer i Tromsø er negative

  Aftenposten
 4. Cruiset som gikk fra «århundrets tur» til en gigantisk nedtur

  Aftenposten
 5. Fikk ikke melding om smitte fra Hurtigruten

  Bergens Tidende
 6. Hurtigruten: 33 ansatte testet positivt for coronaviruset

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder