FENGSLET I TO UKER: Den norske mannen som er mistenkt for drapsforsøk i Sverige ble onsdag fengslet i to uker. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordmann mistenkt for drapsforsøk i Sverige er også tiltalt for grov vold i Norge

Den 33 år gamle nordmannen skulle opprinnelig møte i retten i Norge i oktober, men saken ble utsatt til neste år. Nå er han mistenkt for drapsforsøk i Sverige.

Onsdag ble mannen, som er mistenkt for å ha dyttet en kvinne foran et tog i Lund i Sverige mandag kveld, fengslet i to uker.

I tillegg til fengsling ble det også besluttet at mannen skal gjennomføre en rettspsykiatrisk undersøkelse. Påtaleansvarlig Henrik Steen i Södra Skåne sier til VG at mannen ennå ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet.

Den samme mannen er også tiltalt for grov vold i Norge.

Ifølge tiltalen slo han én mann i bakhodet, og to andre menn i ansiktet i oktober 2016. En av mennene fikk hjernerystelse som følge av slaget. Da mannen ble pågrepet, skallet han en politibetjent i hodet og bet en arrestforvarer i skoen, står det i tiltalen.

les også

Nordmann mistenkt for drapsforsøk - vil ikke forklare seg

Han er også tiltalt for at han forbindelse med et legetilsyn noen uker senere slo en arrestforsvarer i ansiktet.

Hovedforhandlingene skulle gå i Oslo tingrett i slutten av oktober, men saken ble flyttet til 12. februar 2020.

Mannens forsvarer Geir Lippestad sier til VG at hans klient ikke har tatt stilling til tiltalen i Norge.

– Ingenting tydet på at han skulle utgjøre fare for andre

Jeanette Svendsen er påtaleansvarlig i den aktuelle saken, og forteller til VG at dagen før rettssaken i Oslo tingrett skulle starte, ble hovedforhandlingen begjært utsatt.

– Politiet fikk signaler om at tiltalte ikke ville møte til berammet hovedforhandling, og at dette trolig skyldtes tiltaltes helse. Han var heller ikke lovlig stevnet og oppholdssted var ikke kjent for politiet på det tidspunktet.

Svendsen forteller at en av årsakene til at etterforskningen har tatt så lang tid er for å avklare spørsmålet om tilregnelighet.

Det ble gjennomført foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse, som i april 2019 konkludert med at mannen var strafferettslig tilregnelig. Det ble derfor tatt ut tiltale og berammet hovedforhandling på vanlig måte.

– Hva tenker du om at mannen nå, etter at han fikk utsatt rettssaken i Norge, er mistenkt for drapsforsøk i Sverige?

– Jeg forstår at du stiller spørsmålet, men vi har mottatt konklusjonen om at han er funnet strafferettslig tilregnelig og det er ikke uvanlig at straffesaker blir utsatt av disse grunnene. Hva som har skjedd fra oktober til i dag er ukjent for meg. Det er slik jeg ser er det ingen opplysninger i saken som har tydet på at tiltalte skulle utgjøre en fare for andre personer.

Hun forteller at mannen ikke er en tidligere kjenning av politiet. Med unntak av forholdene omhandlet i tiltalen, er det heller ikke registrert noen anmeldelser før eller etter oktober 2016.

Et tilfeldig offer

Mannen har ifølge politiet ingen tidligere tilknytning til kvinnen i Sverige, og det ser ut som om hun ble tilfeldig valgt.

Tirsdag snakket den svenske avisen Sydsvenskan med flere som var vitne til hendelsen.

– Han drar henne i overkroppen, hun kjemper imot. Deretter dytter han henne mot sporet akkurat når toget kommer, sa vitnet til avisen.

Lokomotivføreren forsøkte å bremse, men fikk først stanset toget etter 100 meter. En person på perrongen skal ha hoppet ned for å hjelpe kvinnen, som da var ved bevissthet.

Onsdag sier påtaleansvarlig Henrik Steen at kvinnens tilstand fortsatt er alvorlig, men ikke livstruende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder