LIVLØSE: De tre barna og moren ble hentet opp av sjøen her ved Kvaløyvegen på Fagereng i Tromsø mandag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

UNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn

Universitetssykehuset Nord-Norge slo katastrofealarm da de mandag fikk melding om drukningene i Tromsø. Da pasientene kom inn, var tilstanden kritisk.

– Pasientene var svært kalde og kritisk skadet da de kom inn til oss, sier avdelingsoverlege og hjertekirurg Knut Kjørstad ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø (UNN) til NTB.

Han og annet relevant katastrofepersonell ved sykehuset ble satt i beredskap da de fikk melding om at en kvinne og tre små barn var funnet livløse i den kalde sjøen, midt under en snøstorm, utenfor Tromsøya mandag ettermiddag.

Da de fire pasientene ankom sykehuset, ble de koblet til hjerte-lunge-maskin for å få i gang blodomløpet, og pasientene ble varmet opp.

– Etter hvert som pasienten blir varmet opp til over 30 grader, skjer det en del ting som avklarer om det er liv der, sier Kjørstad.

I sorg etter dødsfallene: - Fryktelig

Bistandsadvokat: - Alvorlig

Han understreker at han ikke kan gå inn på flere detaljer om de fire pasientene fordi saken er under politietterforskning, og av hensyn til personvern og pårørende.

Moren i 20-årene og datteren på syv år ble erklært døde på sykehuset mandag kveld. Døtrene på ett og fire år ble sendt videre med ambulansefly til Rikshospitalet i Oslo mandag morgen, der de fremdeles får behandling.

Erik Ringberg er oppnevnt som bistandsadvokat for faren og de to barna som er livstruende skadet.

– Dette er en alvorlig sak og en tragedie for familien, sier han til VG. Han vil ikke kommentere saken ytterligere før han har snakket med faren i familien.

Faren er tirsdag sammen med de to barna på Rikshospitalet.

les også

Kvinne i 20-årene døde: Etterforskes for drap og drapsforsøk på døtre

MINNES: Det er satt opp lys på stedet tirsdag ettermiddag. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Bedre prognose for yngre barn

Marianne Nordhov, avdelingsoverlege og barnelege ved UNN, sier at yngre barn har større sjanse for å overleve når de havner i kaldt vann enn eldre barn og voksne.

– Prognosen i slike situasjoner er generelt bedre for yngre barn, og de vil kunne ha et bedre utgangspunkt for å overleve enn voksne. En rask nedkjøling i kaldt vann vil kunne beskytte hjernen, så det vi håper på i slike situasjoner, er at hjernen blir nedkjølt før hjertet stopper, sier Nordhov, som legger til:

– Jeg vil likevel ikke gå inn på om det kan ha vært en faktor her.

Kjørstad er klar på at det som skjer de første sekundene og minuttene etter at en person har havnet i vannet, er vesentlig.

– Det beste er å bli kald og bevisstløs før man drukner. Lav kroppstemperatur når hjertet stanser, gir mindre risiko for hjerneskade, og ofte også mindre vann i lungene, sier han.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at jenta som mistet livet var seks år. Det riktige er at hun var syv år. Artikkelen ble rettet 04.12.19 klokken 10.48.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder