KLAR TALE: Aps Maria Aasen-Svensrud er veldig klar på at politireformen skal videreføres.

Ap presset på - Mehl trakk forslag

Aps justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svensrud, gikk onsdag kveld ut og skjøt ned planer om å kutte politiansatte i de store byene. Nå trekker justisministeren det.

Publisert:

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til VG at hun trekker forslaget om å kartlegge kutt i hovedsetene.

– Vi legger bort initiativet om å kartlegge kutt i politiets hovedseter. Vi ønsker ikke å gå videre med det fordi vi ser at det har skapt stor uro.

Aps justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svensrud, gikk ut i VG i kveld og sa det er uaktuell politikk å kutte politiansatte i hovedsetene, som i realiteten er de store byene.

– Er det årsaken til at dere nå legger bort planene?

– Vi ønsker ikke uro om dette, og initiativet kom feil ut. Derfor vil ikke direktoratet utrede dette, sier Mehl.

Kveldens store politiske feide begynte med at VG avslørte at Politidirektoratet (POD) har fått kort frist fra Justisdepartementet på å utrede to alternativer for å frigjøre ressurser til mer politi i distriktene:

  • Kutte 20 prosent av de ansatte i politiets såkalte «hovedseter», som stort sett ligger i byene.
  • Full ansettelsesstopp på samme steder.

Brann i Ap

Det skapte brann i Ap.

– For Ap vil et slikt grep som her skisseres være uaktuelt. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i krever at innsatsen vår på beredskap og politi styrkes. Ap er opptatt av å styrke politiets innsats mot vold i nære relasjoner, overgrep mot barn, organisert og digital kriminalitet. Da kommer vi ikke unna å satse på spisse fagmiljøer, som ligger i hovedsetene, sa Aasen-Svensrud.

Hun utdypte:

– En svekking av hovedsetene vil være i direkte motstrid med dette. Det vil også stå i motsetning til politireformen som Regjeringen er enige om å styre på.

I bestillingen, som VG kjenner til, viser de til at det er et «ønske om å desentralisere politiet ved å opprette nye tjenester og redusere sentralt byråkrati og hovedsetene i politidistriktene».

OSLO: Politioppbud ved Grand Hotel i Oslo i 2021.

Kraftig kritikk

Justisdepartementet pekte også på et mål som vil gjøre et av Senterpartiets viktigste valgløfter til en realitet: Å opprette 20 nye tjenestesteder i distriktene.

Forbundsleder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund gikk kraftig ut:

– Dette blir å snu alt vi har jobbet med. Det er helt uansvarlig. Skal man nå begynne å flytte på ressursene som har satt seg og begynt å fungere godt? Jeg synes det er skikkelig kritikkverdig.

Statssekretær Erik Idsøe i justisdepartementet svarte at regjeringen ikke har konkludert på noe.

Bestillingen inneholder fire punkter, som alle handler om mer politi i distriktene. Et av punktene er om hvor de 20 nye tjenestestedene skal være.

Likevel avviste Idsøe at det er noen kobling mellom opprettelsen av 20 nye tjenestesteder, og bestillingen om å utrede kutt andre steder.

GLAD: Aasen-Svensrud sier hun ser rolig på at justisministeren ber Politidirektoratet se på kuttforslag.

– Svenske tilstander

Leder i Justiskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), reagerte kraftig på initiativet fra Justisdepartementet overfor Politidirektoratet.

– Dette vil være en ny modell for å fordele penger, basert på skrivebordsarbeid som særlig vil svekke Oslo. Det blir helt feil når vi ser gjeng og ungdomkrimialtietenutviklingen i Oslo. Da kan vi nærme oss svenske tilstander, sa han.

Angriper Mehl

Høyres justispolitiske talsperson, Sveinung Stensland, uttrykte kritikk til landets justisminister, Emilie Enger Mehl (Sp).

<Stensland får overraskende støtte fra SV.

– Jeg er ikke trygg på at vi har en ledelse i Justisdepartementet som er skikket til å ta Norge gjennom den situasjonen vi står. De hevet beredskapen i Forsvaret i går, mens de nå skaper full uro rundt politiberedskapen.

Han sa det er ekstremt viktig, slik Aasen-Svensrud understreket, at politireformen forsatt legges til grunn.

– Politiet må få jobbe videre med politireformen. Jeg håper vi har et flertall som har tro på politiet. Det står nok på på SV, sa Stensland.

Også SV kritisk

Trolig liker han svaret fra SV denne gangen.

– Befolkningen i byene vokser og kriminalitetsbildet er komplekst. Å flytte ut ressurser fra et allerede overanstrengt politi virker som en lite gjennomtenkt ide, svarte Andreas Sjalg Unneland, justispolitisk talsperson i SV.

Han la til:

– Her virker det som det går litt fort i svingene og jeg regner med at ministeren lytter når de ansatte i politiet er så tydelig.

Venstre: - Mageplask

I Venstre blir initiativet slaktet.

– Dette må være et av norgeshistoriens største rettspolitiske mageplask. Her har tydeligvis justisministeren kjørt sololøp på en sak som skaper stor uro i politisektoren og blant befolkningen, og som i utgangspunktet er svært uansvarlig. Hvor er Støre? Jeg er spent på hva han mener om denne håndteringen. Dette er en flause for regjeringen, sier Ingvild W. Thorsvik, justispolitisk talsperson i Venstre.

Fungerende partileder i MDG, Arild Hermstad, er heller ikke nådig.

– Dette utspillet fra Mehl fremstår som umodent og unødig polariserende, og det viser at vi har en regjering som er i utakt med seg selv. Det er jo fint at forslaget trekkes tilbake, men måten prosessen skjer på er urovekkende.

– Ikke beroliget

Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, var ikke beroliget.

VIL IKKE SENKE SKULDRENE: Erling Lae Solberg vil ha forsikringer om at initiativet skrinlegges.

– En regjering setter ikke i gang en slik utredning helt tilfeldig. De gjør det fordi har en plan, og vil vite både hvordan de kan gå fram om hva konsekvensene blir. Jeg er ikke beroliget. Enten Mehl eller sjefen hennes må skrinlegge disse planene før vi kan senke skuldrene.

Det har hun nå gjort.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no