Tyrkia reagerte på planlagt demonstrasjon – politiet stopper koranbrenning
SIAN planla å brenne koranen utenfor Tyrkias ambassade fredag. Nå stopper politiet den omstridte demonstrasjonen av «sikkerhetshensyn».
Torsdag ble den norske ambassadøren til Tyrkia kalt inn på teppet i Ankara. Bakgrunnen var at det ifølge Tyrkia var blitt gitt tillatelse til en demonstrasjon som vanærer Koranen, meldte Reuters.
Overfor nyhetsbyrået kalte en kilde i det tyrkiske utenriksdepartementet tillatelsen for «en provoserende handling». UD har bekreftet at ambassadøren ble innkalt.
Den høyreekstreme islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) opplyste til VG torsdag at de planla å brenne koranen utenfor Tyrkias ambassade fredag.
– Jeg gjør dette i sammenheng med Tyrkias intoleranse for vestlige frihetsverdier. Vi kan ikke la Erdogan herse med myndighetene i vestlige land, sa SIAN-leder Lars Thorsen til VG.
Kort tid senere har Oslo politidistrikt stoppet SIANs omstridte demonstrasjon.
Politiet: Ikke påvirket av Tyrkia
Bakgrunnen er etterretningsinformasjon som politiet besitter, sier politiinspektør Martin Strand:
– Politiet har på bakgrunn av den informasjonen vi besitter vurdert om politiet kan ivareta sikkerheten rundt markeringen. Vi har etter en helhetsvurdering kommet fram til at vi ikke kan ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet.
Men Strand er ordknapp om ytterligere informasjon i saken.
– Er deres beslutning på noen som helst måte påvirket av den sensitive diplomatiske situasjonen rundt Tyrkia og koranbrenninger?
– Nei. Vi gjør individuelle vurderinger på alle markeringer som blir meldt inn til Oslo politidistrikt, og her har vi gjort en sikkerhetsmessig vurdering, sier han til VG.
– Hvorfor klarer ikke politiet i Oslo en slik demonstrasjon som vanligvis ikke samler så mye mennesker?
– Vi har etterretningsopplysninger som tilsier at vi sikkerhetsmessig ikke kan gjennomføre markeringen, sier han.
– Har det kommet trusler mot Lars Thorsen?
– Jeg vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger vi har i saken.
– Politiet i Oslo er vant til å sikre langt større demonstrasjoner enn denne. Hvorfor blir denne stoppet?
– Det er en individuell vurdering på denne markeringen og vi har gjort lignende ting på markeringer tidligere på bakgrunn av etterretningsopplysninger, sier Strand.
– Er det varslet motdemonstrasjoner?
– Ikke som jeg kjenner til per nå.
Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de er kjent med det planlagte arrangementet.
– Det er tett samarbeid mellom PST og Oslo politidistrikt, sier han.
– Alvorlig
Førsteamanuensis Anine Kierulf ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo opplyser at politiet har full anledning til å gjøre en slik vurdering.
– Jobben deres er å ivareta sikkerheten til borgerne. Om de har etterretningsopplysninger som skulle tilsi noe annet, så er ikke det noe vi kan etterprøve, sier hun.
Samtidig:
– Men så kan du si at det løser et stort problem, det er det ikke noe tvil om. Men det man i realiteten sier her, er at vi ikke er riktig politimessig dimensjonert til å ivareta norske borgeres sikkerhet mot den trussel som denne lovlige ytringen møtes med. Det er alvorlig, sier Kierulf og fortsetter:
– Det hadde vært fint med en fyldigere begrunnelse fra politiet. Koranbrenning skjer jo titt og ofte. Er trusselen større nå? Må vi ta hensyn til denne trusselen på andre områder også, spør hun.
Hvis det er sikkerheten på stedet som er problemet, så kan vel de bare stå lenger bort i gaten med dette, ifølge Kierulf.
– Å si at det er basert på etterretningsinformasjon som de ikke kan gå ut med, etterlater ganske mange spørsmål, understreker hun.
– De som allerede er kritiske til politiet kan komme til å tenke at dette er en politisk ganske opportun løsning. Det mener ikke jeg, men hva slags sikkerhetstrussel står vi overfor akkurat nå?
Ifølge Kierulf fremstår dette som en engangssituasjon, men det trenger det ikke bli.
– Hva skjer hvis de søker igjen neste fredag og vi ikke har fått et oppjustert trusselnivå fra PST i mellomtiden. Har vi da et politi som ikke er rustet til å ta vare på oss, spør hun.
«Dere vil få anvist plass»
Thorsen meldte fra til politiet om markeringen den 30. januar.
VG har sett et brev fra Oslo politidistrikt til Thorsen, datert torsdag denne uken, der det blant annet heter: «Dere vil få anvist plass vis-à-vis Tyrkias ambassade av politiets innsatsleder på stedet».
I brevet står det at det vil være en «markering med koranbrenning».
Politiet skriver også at de kan, med medhold i politiloven, «iverksette nødvendige tiltak».
Etter at den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan brant en koran foran Tyrkias ambassade i Sverige i januar, stengte Tyrkia døren for å slippe Sverige inn i Nato. Paludan har siden lovet å brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden i Danmark hver fredag fram til Sveriges Nato-søknad blir godkjent.
UD: Viste til ytringsfriheten
Reuters erfarer fra en kilde i tyrkisk UD at departementet har bedt om at den norske demonstrasjonen stanses.
– Vi kan bekrefte at Norges ambassadør i Ankara i dag ble innkalt til en samtale i det tyrkiske utenriksdepartementet. De tok opp en varslet demonstrasjon i Norge som var planlagt på fredag, sier pressevakt i UD, Mathias Rongved til VG, og legger til:
– Vår ambassadør viste til at ytringsfriheten er grunnlovsfestet i Norge, og at norske myndigheter hverken støtter eller står bak den varslede demonstrasjonen, sier han.