Saken vekker internasjonal oppsikt

Demonstrasjon utenfor Stortinget i kveld

SENDES TILBAKE: Mubarak Haji Ahmed skal bli sendt tilbake til Djibouti i Afrika. Bildet er tatt i 2012. Foto:Brynhild Marit Berger Møllersen,Østlendingen

Overlevde Utøya - nå kan han bli kastet ut:  – Norge bør skamme seg

Mubarak Haji Ahmed kom til Norge som 10-åring, har etnisk norsk kone og en liten datter. Nå risikerer han å måtte forlate landet.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

I 2011 overlevde Mubarak Haji Ahmed massakren på Utøya. Broren Ismail ble drept.

– Ismail og jeg løp hver vår veg. Jeg ble beskutt mange ganger, jeg så mange bli drept, men jeg overlevde. Jeg har gått i omfattende terapi, men har ikke greid å begynne med noe etter Utøya, i sier Ahmed til lokalavisa Østlendingen.

For ikke lenge siden fikk han beskjeden om at hans norske statsborgerskap var tilbakekalt, og at han måtte forlate landet. Det samme gjelder for hans tre søstre.

Bakgrunnen var at faren og storebroren til Ahmed løy om opprinnelsesland da de kom til Norge. De fortalte norske myndigheter at de kom fra Somalia, ikke Djibouti, fordi de hadde hørt at det økte sjansen for å få opphold.

– Norge bør skamme seg

Torsdag arrangerte antirastistisk senter i Oslo en demonstrasjon til støtte for Mubarak Ahmed. Biskop Ole Christian Kvarme og SV-politiker Heikki Holmås er blant dem som har engasjert seg i saken.

– Det er helt forferdelig. Jeg trodde vi hadde avskaffet arvesynden. Det er ikke riktig at datteren til Mubarak Ahmed skal måtte lide for noe bestefaren hennes har gjort, sier Holmås til VG.

Han legger til at verdens øyne er rettet mot Norge og hvordan vi behandler ofrene etter Utøya.

– Dette er noe vi burde skamme oss over, sier han.

ENGASJERTE: Demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo til støtte for Mobarak Haji Ahmed. F.v.: Heikki Eidsvoll Holmås (SV), biskop Ole Christian Kvarme og nesteleder i antirasistisk senter Ervin Kohn. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Vekker internasjonal oppsikt

Washington Post omtalte saken torsdag, under overskriften «Denne mannen overlevde Utøya i 2011. Nå vil Norge deportere ham og hans familie».

– Denne saken er flau for landet vårt. Hvis vi faktisk deporterer en av de overlevde fra Utøya, vil det være en evig skam, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, til avisa.

– Det er tydelig at andre land oppfatter Norge som et eventyraktig land. Da vekker det stor oppmerksomhet når de får høre om en historie som denne, sier familiens advokat, Jostein Løken, til VG.

Også BBC World har avtalt et intervju med familiens advokat.

– Utenlandske medier synes dette høres umenneskelig ut. Familien er så hardt presset fra før av. De ble rammet hardt på Utøya, der én bror ble drept, sier Løken.

Han forteller videre at det også vekker oppsikt at man kan ramme annen og tredje generasjon for noe som bestefaren gjorde.

Les også: Mari (18) fikk sjokkbeskjed: Du oppholder deg ulovlig i Norge

– Reiser ikke frivillig

– Jeg skammer meg over å være norsk når det skal være sånn som dette. Jeg er fortvila. Jeg har alltid vært politisk engasjert, og jeg har tenkt at bare man kjemper hardt nok for en sak, så får man det gjennom systemet og så vil rettferdigheten seire. Men i denne saken er jeg ikke så sikker, sier Chris Klemmetvold til VG.

Sammen med to andre har Chris Klemmetvold startet en innsamling for juridisk bistand til Mubarak Ahmed og hans søstre

– Denne familien har opplevd så mye vanskelig. Det er ikke tatt ett eneste menneskelig hensyn i denne saken. Og hvorfor er det sånn at barnebarna skal straffes? Skal de miste foreldrene fordi bestefaren løy, spør Klemmetvold.

Han forteller at familien vil fortsette å kjempe for at Ahmed skal få bli i Norge.

– De gir seg ikke. De reiser ikke frivillig fra barna sine, sier han.

Mener utkastelse splitter familien

Løken forteller at familien tar beskjeden tungt. Han jobber nå med en rettslig overprøving om vedtakene om utkastelse.

Han mener det er flere forhold som tilsier at Mubarak og hans søstre bør få bli: Både at han ble så hardt rammet på Utøya, og at en utkastelse vil innebære et brudd på retten til familieliv.

– Det er umulig å ta med seg godt integrerte norske statsborgere til Afrika. Man risikerer splittede familier og at barn mister sine foreldre. Det ville være uforholdsmessig og brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier Løken.

Opprinnelig var utreisefristen 17. august. Den er nå utsatt med en måned, sier Løken.

Mubaraks eldre bror, den tidligere AP-politieren Kaled Ahmed Taleb, innrømmet i 2013 at han oppga falsk identitet da han kom til landet som asylsøker i 2002. Da sa han til myndighetene at han het Khalid Haji Ahmed. Tidligere i år forlot han landet.

Også Kaled var på Utøya, og har tidligere fortalt om opplevelsene sin i et intervju med VG. Tidligere har også blant andre den britiske avisen The Guardian og den franske avisen Le monde omtalt norske myndigheters behandling av saken hans.

Les også: – Hvordan skal jeg fortelle mamma at lillebror er død?

Kan søke på nytt

Mubarah Ahmeds far, Haji Ahmed Taleb Ragueh, ble deportert fra Norge til Djibouti 25. juli. Han døde fem dager senere.

– Deportasjonen skjedde til tross for at venner og familie, men også sykepleiere og leger advarte om at han hadde 30 prosent hjertefunksjon, om at han trengte surstoff og ikke kunne gå på egne ben, at han ikke tålte å sitte oppreist i mer enn en time, og at han sannsynligvis ville dø av belastningen ved en flyreise, sa Chris Klemmetvold, som har engasjert seg i saken, til Østlendingen tidligere i år.

Les også: Tilsto asylbløff - dømt til fengsel

Overfor Aftenposten presiserer Utlendingsnemda (UNE) at Mubarak Ahmed ikke er utvist fra Norge, slik storebroren og foreldrene er.

Mubarak har derfor muligheten til å søke ny oppholdstillatelse i Norge, for eksempel på grunnlag av familieinnvandring, i og med at han har norsk kone og barn.

En eventuelt ny søknad om oppholdstillatelse vil bli behandlet av Utlendingsdirektoratet (UDI).

Flere artikler

  1. Utøya-overlevende Mubarak (25) får tilbake statsborgerskapet

  2. 800 Storskog-asylsøkere har forsvunnet. Ahmed (26) er én av dem.

  3. Broren ble drept, militæret kuppet makten: - Mitt verste mareritt

  4. Pluss content

    Sulman ble suksessrik advokat - broren ble terrordømt

  5. Pluss content

    Mitt nye hjerte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder