PRIKKESJEF: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete mener seks prikker bør føre til at man minster førerkortet. Foto: Markus Aarstad

Mener Navarsete verner islam

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener blasfemiloven Sp-leder Liv Signe Navarsete har tvunget gjennom, vil tjene islam fremfor kristendommen.

Han varsler at KrF neppe vil støtte det nye lovforslaget om å innføre straff for ytringer som krenker «religiøse følelser» i den såkalte rasismeparagrafen.

- Det er ingen tvil om at innslaget av muslimer i det norske samfunnet, og striden om Muhammed-karikaturene, har gjort denne saken aktualisert. Kristen-Norge er imot blasfemi, men roper ikke på noe lovvern. Det er på grunn av at vi har et mer flerkulturelt samfunn, og religioner som er mer følsomme for denne type ytringer enn det kristne trossamfunn, at denne loven er blitt foreslått, sier Dagfinn Høybråten til VG.

Les også: - Navarsete presset frem utvidet rasismeparagraf.

Mye strengere

Han mener den nye loven innebærer en klar skjerpelse av hva som er tillatte ytringer, og viser til at vi i dag har en sovende blasfemiparagraf.

- Med den nye loven kan man vekke den sovende blasfemiparagrafen. En må ta utgangspunkt i at en vedtar en ny straffebestemmelse fordi en vil at den skal brukes. Derfor innebærer den nye loven en mye strengere regulering enn vi har i dag, selv om definisjonen av hva som er ulovlig er innsnevret, sier Høybråten.

Les også: Jagland refser Stoltenberg for å bruke partipisken.

Han synes den sovende blasfemiparagrafen fungerer greit.

- Jeg vet ikke hvorfor Sp har vært så desperat opptatt av å vinne denne saken. Det må være fordi de har tapt en rekke andre verdisaker som for eksempel formålsparagrafen og ekteskapsloven.

Navarsete overrasket

Sp-leder Liv Signe Navarsete virker overrasket over angrepene fra Høybråten.

- Dette handler ikke om å verne islam. Dette handler om at det skal være et vern mot de groveste tilfeller av gudsbespottelse, sier Navarsete.

Les også:Slik forklarer Senterpartiet tale-glippen.

Hun vil ikke gi noen eksempler på hva hun mener med en slik form for bespottelse. Men hun understreker at vernet skal gjelde alle religioner, også islam.

- Poenget er at det må være sterkt krenkende religionsbespottelse som skal forhindres, ikke ytringer som er en del av ytringsfriheten, sier Sp-lederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder