PENSJON: Ifølge Kjell Magne Bondevik har han tilbakebetalt for mye mottatt pensjon. Bildet er fra hans tid som statsminister. Foto: SCANPIX

Irak-krigen skapte regjeringskrise

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ville gått av hvis utenriksminister Jan Petersen (H) ikke sa nei til invasjon i Irak i 2003.

Disse til nå ukjente opplysningene kommer fram i Aftenposten onsdag, dagen før femårsdagen for invasjonen.

Bondeviks nei utviklet seg under en sydentur med Thor Bjarne Bore, leder i Kirkerådet, og biskop Ole D. Hagesæther. Kirken var imot de amerikanske planene. Men det mest avgjørende for Bondevik, var boken «Bush at War»av den amerikanske journalisten Bob Woodward, som avslørte at Bush-regjeringen allerede før terroraksjonene 11. september 2001 var innstilt på å angripe Irak.

Norges offisielle holdning var å følge FN i spørsmålet om invasjon. Men Petersen åpnet til og med for å trosse FN og støtte USA og Storbritannia.

Jan Petersens støtte til Bondevik kom først ti dager før krigen brøt ut. Det var en spent situasjon da Jan Petersen ba om ordet under regjeringslunsjen 10. mars 2003. Petersens støtte til statsministeren reddet Regjeringen Bondevik II. Grunnen til det endrede standpunktet var at utenriksministrene i Frankrike, Tyskland og Russland stoppet FN-resolusjonen om militære fullmakter i FNs navn i Sikkerhetsrådet.

Da George W. Bush ringte Bondevik for å be om Norges støtte til krig tre dager senere, kunne den norske statsministeren svare nei, med støtte i regjeringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder