BEKYMRET: Direktør i Norsk senter for informasjonssikring, Roger Johnsen, mener det er svært uheldig om ofre for kriminalitet selv henges ut som kriminelle. Foto: PRESSEFOTO

Datingsvindel på nett: Raser mot at ofre for datakriminalitet straffes

Direktør i Norsk senter for informasjonssikring mener det ikke er akseptabelt at ofre for datakriminalitet selv blir straffeforfulgt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det bekymrer meg at ofre for datakriminalitet nå risikerer å henges ut som kriminelle. Det vil svekke tilliten til myndighetsorganene og sterkt begrense den åpenheten vi trenger for å bekjempe bakmennene. Dette er ikke akseptabelt, sier en krystallklar direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Roger Johnsen, til VG.

VG skrev nylig at rekordmange norske kvinner og menn svindles for millioner gjennom nettdating. Økokrim opplyser at ofrene stadig blir eldre, og at det er flere godt voksne menn som nå havner i svindelfella.

Økokrim sier også at ofrene er i en sårbar livssituasjon og at alle kan bli svindlet.

Les også: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

Det er likevel svindel av typen hvor ofrene lures til å opptre som pengemuldyr som bekymrer Økokrim mest, og de påpeker at dette er straffbare handlinger som nå vil få økende grad av konsekvenser for ofrene, som risikerer å bli tiltalt for hvitvasking.

Det får Johnsen til å gå ut mot politimyndighetene i skarpe ordelag.

– Ofrene for datingsvindel trenger beskyttelse fremfor å bli straffeforfulgt. Det vil høyst sannsynlig lede til at ofre for organisert kriminalitet vil avstå fra å melde det til politiet, mener han.

Lokkes i en honningfelle

Johnsen opplyser at det kun er 13 prosent som velger å anmelde datakriminalitet, fordi folk tror politiet kan gjøre lite med det.

– Og det virker som om de har rett. Hver uke hører vi historier fra mennesker som har blitt avvist av politiet med begrunnelser som "dette kan vi ikke gjøre noe med, gjerningspersonene er umulige å spore opp, og pengene er tapt". Uttalelsene fra Økokrim viser at de har liten kunnskap om hvor effektivt våpen manipulering er for kriminelle, mener han.

Møtte drømmemannen: Nå soner Rita (52) ti års narkodom i Ecuador

Ifølge Mørketallsundersøkelsen fra 2014 som er utarbeidet av Næringslivets Sikkerhetsråd koster datakriminalitet det norske samfunnet 19 milliarder i året.

– Begynner vi da også å gjøre ofrene for denne typen kriminalitet til kriminelle, da mener jeg de sentrale myndighetene har for lite kunnskap til å håndtere dette på en forsvarlig måte. Jeg vil gjerne se den dagen politiet klarer å gå etter bakmennene i stedet for ofrene. Da skal de få vår applaus, sier han.

Han mener at folk ender opp som pengemuldyr har lite med naivitet å gjøre, og mener det snarere viser hvor utspekulerte og kynisk svindlerne opptrer.

Les også: Betalte 1,7 millioner til Nigeria-svindlere

– Vi ser ingen grunn til å beskrive ofrene som mindre kunnskapsrike, de kriminelle bruker svært raffinerte metoder, og selv fremtredende forretningsmenn havner i honningfellen deres, sier Johnsen.

Johnsen forteller at svindlerne oppretter en stor tillitsrelasjon til ofrene sine, og når relasjonen mellom dem er sterk nok, utnytter de tilliten uten skrupler og omtanke.

Han mener det er forbundet med tabu å bli offer for denne typen svindel, og den sosiale stigmatiseringen av ofrene er ofte stor.

Les også: Slik kan hjemmet ditt bli hacket

– Selv om de er ofre begår de likevel en straffbar handling. Bør de ikke straffes for dette?

– De må selvfølgelig varsle om det. Men folk, og spesielt politiet, trenger kunnskap om hvor vanskelig det er å fri seg fra et så følelsesmessig bånd. De er i en relasjon hvor de blir sosialt manipulert, og ofrene burde heller bli brukt som samarbeidspartnere, svarer Johnsen.

Kan misbrukes av bedragerne

Johnsen mener en straffeforfølgning av ofrene vil føre til at mørketallene kan bli enda høyere enn de er i dag, fordi han mener det vil lede ofrene til å avstå fra å melde fra til politiet. At bakmennene bak den organiserte kriminaliteten vil sitte enda tryggere enn i dag, mener han også vil bli en konsekvens.

Afrikansk datingsvindel: Sendte 20 millioner til ghanesisk «kjæreste»

– Dette kommer til å bli brukt som et virkemiddel for å gjøre ofrene enda mer fanget. Bakmennene kan nå også true ofrene med å si at de selv er kriminelle, og derfor true dem til taushet, mener han.

Politiet: Burde ha forstått at det var kriminelt

VG skrev i forrige uke om to trøndelagskvinner som er eller vil bli tiltalt for grov hvitvasking etter at de skal ha stilt bankkontoene sine til disposisjon for overføringer på henholdsvis 1,4 millioner og 400.000 kroner. De er dermed det politiet betegner som pengemuldyr.

– Vi er oppmerksomme på at det er en spesiell dimensjon i disse sakene. Likevel mener vi at det er én ting å bli lurt, men når man selv bistår som et ledd i at andre blir lurt, så ikke det noe vi kan akseptere. Derfor reiser vi tiltale i disse to sakene, sier politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, Amund Sand.

Advarer mot festival-svindel: Selger samme billett til flere

Kvinnene erkjenner ikke selv straffskyld, men Sand forteller at hele forutsetningen for tiltalen er at politiet mener de har forstått, eller burde ha forstått, at de bedrev kriminell aktivitet.

At de to kvinnene selv er ofre for svindel, er noe som eventuelt kan være av interesse for straffeutmålingen, mener Sand.

– Hva med bakmennene, etterforskes disse av dere?

– Det har vi ikke rettet vår etterforskning mot. Det er i beste fall en veldig krevende etterforskning med små muligheter for å lykkes, svarer Sand.

– Hvorfor mener du det er viktig at man straffefølger disse kvinnene?

– Datingsvindel er saker som har økt i stort omfang. Pengemuldyr er personer som bidrar til aktivitet som fører til store personlige tragedier for dem som er involvert. Det er samfunnsskadelig å være en bidragsyter i disse sakene, svarer Sand.

– De gjør noe ulovlig

Anne Dybo har jobbet med Nigeria-svindler hos Økokrim de siste 20 årene, og hun er klar på at pengemuldyr er med på ulovlig virksomhet og at politiet ikke kan se gjennom fingrene på dette.

– De kan siktes for dette. Særlig er det bekymringsfullt at flere og flere fortsetter å være muldyr selv om de får beskjed om at de gjør noe ulovlig. Da kan de også siktes for medvirkning til bedrageri. Politiet er nødt til å ta tak i dette, da det er blitt et stort problem, forteller Dybo.

Hun legger til at et program på Brennpunkt viste at en kvinne i USA fikk flere års fengsel for denne typen muldyrvirksomhet, selv om hun selv også var et offer.

–Vi ser også at det er flere kvinner internasjonalt som blir brukt som narkotikasmuglere for datingkjærestene sine, og det bekymrer oss, legger hun til.

Foreløpig finnes det kun én kjent sak når det kommer til narkomuldyr her i landet, saken hvor Rita Grimestad ble tatt med nærmere tre kilo kokain på vei ut av Ecuador i 2014. Hun soner nå en ti år lang dom i landets hovedstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder