Men fraværet har gått ned, melder skolene

DEMONSTRERTE: Elever i videregående demonstrerte flere ganger mot innføringen av fraværsgrensen før sømmerferien. Her fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i juni. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Lærere frustrerte av fraværsregelen - stjeler tid og skaper merarbeid

Føring av elevenes fravær og oppdatering av elevenes fraværsprosent, lager krøll og merarbeid for mange lærere. En rekke skolers dataverktøy fikser ikke de nye reglene.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

Innføringen av de nye fraværsreglene i videregående ved skolestart i høst, har gitt både faglærere og kontaktlærere hodebry.

I Oslo er det sendt ut en detaljert bruksanvisning på 46 sider til de videregående skolene. I Telemark ble det nylig sendt ut en epost som fortalte at IT-verktøyet Fronter ikke skiller mellom dokumentert fravær og generelt fravær.

Dermed må hver enkelt elevs fraværsprosent beregnes manuelt, noe som spesielt faglærere med over 100 elever i et fag, synes er en utfordring.

Les også: Innførte fraværsgrensen til skolestart

Kontinuerlig prosentregning

– Vi må manuelt regne ut fraværsprosenten på hver elev, i hvert fag, hver uke. Noen lærere, for eksempel i kroppsøving, kan ha 250 elever i faget. Disse vil oppleve oppfølgingen av fraværsregelen som et enormt tidstyveri, sier en tillitsvalgt lærer på en videregående skole til VG.

Saken fortsetter under bildet

KJEMPET MOT: Leder Sylvia Lind i Elevorganisasjonen har også inntrykk av at fraværsgrensen skaper mye rot, forvirring, byråkrati og merarbeid på de videregående skolene. Foto: Elevorganisasjonen

Læreren ønsker å være anonym, men påpeker at hele det nye fraværsreglementet synes å være for dårlig forberedt. Og at tiden fremover vil avdekke en hel haug med utilsiktede problemer.

Lærermanual på 46 sider

Les også: Lite populært blant elevene

Samme inntrykk har lektor, faglærer og forfatter Simon Malkenes på Ulsrud videregående skole i Oslo:

– I Oslo kom de nye fraværsreglene sammen med et nytt datasystem for fraværsføring. Lærermanualen til dette systemet er på 46 sider. Det sier seg selv at lærere nå oftere blir sittende å krangle med et motvillig datasystem. De kunne selvsagt heller brukt tiden på å hjelpe elevene å lære, mener Malkenes.

Så du denne? Legene vil endre fraværsregler

Rektor Stein Pettersen ved Skedsmo videregående skole i Akershus, mener innføringen av de nye fraværsgrensene vil gå seg til. Han forteller at skolens IT-system er tilpasset den nye fraværsregeelen.

SKEPTISK: Lektor Simon Malkenes på Ulsrud videregående skole i Oslo. Foto: Privat

– Men det tar noe tid før alle lærere har oversikt over hvordan føring gjennomføres i praksis med hensyn til hva som skal unntas 10 prosent, ifølge Pettersen.

TV2: Elever allerede varslet om at de nærmer seg fraværsgrensen

Han peker på usikkerheten rundt hva som er gangbart som dokumentert fravær og hvilket fravær som kan unntas fra den nye regelen, som de største utfordringene så langt.

– For tidlig

Lektor Malkenes synes det var for tidlig å innføre de nye fraværsreglene i høst.

– Det er vanskelig å være godt forberedt på noe som virker så lite gjennomtenkt, så her blir det nok prøving og feiling, beskriver læreren.

Rektor Ann-Mari Henriksen ved Åssiden videregående skole i Drammen har en annen tilnærming til innføringen av fraværsgrensen.

– Vi vil være rause og bruke skjønn i innfasingen av dette. Men hos oss har lærerne ført ukesfravær og fokusert på elevenes nærvær i flere år. Så vi er nok litt i forkant, sier Henriksen som i utgangspunktet var negativ til en egen fraværsgrense.

– Jeg var redd gråsoneelevene ville bli skadelidende. Men har forstått at vi fortsatt har et godt nok handlingsrom, sier Henriksen til VG.

Både Henriksen og hennes rektor-kollega Stein Pettersen, opplever at fraværet har gått ned ved skolene deres i skoleårets første uker - sammenlignet med tidligere.

Dette stemmer overens med inntrykket fra en rundspørring som Aftenposten gjorde ved fem videregående skoler i Oslo, Drammen og Stavanger torsdag.

Men også noen rektorer erfarer at den nye ordningen medfører rot, forvirring og byråkrati.

– Slik ordningen er nå, fungerer den ikke, sier rektor Øystein Hennig ved St. Svithun skole til Aftenposten. Han mener ordningen har skapt merarbeid både for lærerne, avdelingslederne og ham selv.

KJØRER PÅ: Statssekretær Magnus Thue (H). Foto: Kunnskapsdepartementet

Elevleder: Rotete

De sterkeste motstanderne av den nye fraværsgrensen, elevene, bekrefter inntrykket av en dårlig forberedt fraværsgrense.

– Vi har dessverre inntrykk av at innføringen har vært rotete. Departement og direktorat har ikke klart å gi skolene den informasjonen de trenger for å være forberedt. Nå sliter lærerne med å følge opp dette - og regne om fravær fra skoletimer til fraværsprosent ut fra klokketimer, sier leder Sylvia Lind i Elevorganisasjonen til VG.

Statssekretær Magnus Thue (H) i Kunnskapsdepartementet har inntrykk av at innføringen av de nye fraværsreglene har gått rimelig greit

– Det vil alltid være noen innkjørings-utfordringer i starten. Men det ser ut som om elevene tilpasser seg fraværsgrensen rett og slett med å møte oftere opp på skolen. Ved mange skoler ser det også ut til at innføringen av fraværsgrensen går veldig greit, sier Thue til VG.

Til påstandene om at ordningen medfører merarbeid, byråkrati og tidstyveri for lærere og skoleledere, sier Thue:

– Det er viktig å huske på at skolene alltid har hatt plikt til å føre fravær, så fraværsordning i seg selv er ikke noe nytt. Noe administrativt merarbeid kan det bli, men jeg tror dette vil gå seg til etterhvert.

– Kunne innføringen av ny fraværsgrense ha vært utsatt til skolene var bedre forberedt på dette?

– Nei, fylkeskommunene og skolene hadde god tid på seg siden dette ble bestemt av regjeringen allerede i juni 2015. Noen skoleeiere har forberedt seg godt, andre kommer etter.

Mer om

 1. Skole og utdanning
 2. Oppvekst
 3. Solberg-regjeringen
 4. Barn og unge
 5. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Rektor sender syke elever hjem uten å registrere fravær

 2. Ny rapport: Fravær ned 20 prosent etter fraværsgrensen

 3. Full forvirring om fraværsregler: Skolen ville ha bevis for at Vår (18) var i begravelse

 4. Fraværsgrense deler Norge

 5. Fraværsgrensen: Krever mer skjønn for elever med utfordringer

Fra andre aviser

 1. Rektor sender syke elever hjem - uten fravær

  Bergens Tidende
 2. Flere rektorer kritiske til Regjeringens nye fraværsgrense, men fraværet går ned

  Aftenposten
 3. Fraværsgrensen gir rom for skjønn | Magnus Thue

  Aftenposten
 4. Utdanningsdirektoratet presiserer fraværsgrensen: Nei, 10,4 prosent kan ikke rundes ned...

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Fraværsreglene virker

  Aftenposten
 6. Fraværsgrensen har gitt bedre karakterer og betydelig lavere fravær

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder