STOR PÅGANG: Her er asylsøkere som kom fra Russland utenfor grensestasjonen på Storskog i november i fjor.

STOR PÅGANG: Her er asylsøkere som kom fra Russland utenfor grensestasjonen på Storskog i november i fjor. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

UDI tar massiv selvkritikk i asylrapport

Kritiserer også politiet, Justisdepartementet og helsemyndighetene

Norge var ikke klar for den store strømmen av asylsøkere i fjor høst, slår UDI fast i en rapport der de blant annet kritiserer seg selv.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I rapporten «Beredskap høsten 2015» har Utlendingsdirektoratet (UDI) med meget kritisk blikk evaluert beredskapen som ble satt under press da antallet asylankomster ble mangedoblet, skriver Stavanger Aftenblad , som har fått tilgang til rapporten.

Les også: Anundsen må svare Stortinget om Storskog-ordrene

Kom tre ganger så mange

Blant konklusjonene i rapporten er at UDIs beredskapsplan hadde en rekke mangler og ikke tok høyde for en langvarig krise.

Det førte blant annet til manglende veiledning, svak håndtering av kritiske funksjoner, for lite strategiske møter og manglende involvering av de ansatte.

I egenevalueringen kommer UDI fram til at de burde brukt begrepet «krise» om situasjonen, i stedet for bare å sette beredskap.

Direktoratet var rigget for 11.000 asylankomster, mens tallet for 2015 ble 31.145.

Politiet i intern rapport: Derfor ble det asylkaos på Storskog

Barn forsvant

Videre mener UDI at politiet og Justisdepartementet ikke tok krisen på alvor.

Helsemyndighetene får kritikk for ikke å ta ansvar for sin sektor langt tidligere.

Blant andre funn i rapporten er at barn forsvant på vei til registrering på Tøyen i Oslo, og at asylsøkere bodde på mottak i to uker uten å få grunnleggende helsesjekk.

I rapporten fremkommer det også at 13.000 asylsøkere bodde på akuttmottak uten at UDI hadde tilstrekkelige opplysninger om dem.

Les også: Dette er asylsøkerne som forsvinner sporløst

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder