ÅSTEDET: Politiet har satt opp vakthold og sperringer dagen etter drapet i leiligheten til Behandlingssenteret Små Enheter i Asker. Foto:Roger Neumann,VG

Asker-drapet: Anna var bekymret for arbeidsforhold, sikkerhet og oppfølging av drapstiltalt jente (15)

SANDVIKA (VG) Til flere av sine nærmeste uttrykte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) bekymringer om jobben hun hadde i leiligheten i Asker.

 • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over fem år gammel

Det går det frem av flere vitnemål i Asker og Bærum tingrett.

– Kritikken fra vitnene går på arbeidsforhold, sikkerhet og den helsemessige oppfølgingen av jenta, ikke bare på Små Enheter, men hele situasjonen til jenta. Samtidig har vi fått tydelig beskrevet at det å være nattevakt i leiligheten ikke handlet om å passe på en jente som sov, men for en jente som også var veldig mye våken om natten, sier bistandsadvokat Siv Hallgren til VG.

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb som nattevakt i leiligheten til Behandlingssenteret Små Enheter i Asker.

Hun døde av en kombinasjon av kvelning og forblødning etter at 15-årige jenta angrep henne med et belte og senere en kniv.

– Mye rot

Avdødes ektemann ga tirsdag en følelsesladet forklaring for retten, hvor han fortalte om livet før og etter det tragiske drapet. Han ga også flere eksempler på hvordan ektefellen hadde det i jobben sin.

SOSIONOM: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept da hun var på jobb som nattevakt. Foto:Linkedin,

– Anna uttrykte at Små Enheter ikke var noe bra sted, det var mye rot der. Jeg sa til henne flere ganger at hun skulle slutte, men hun ville fullføre engasjementet sitt der, forklarte ektemannen.

Blant annet skal den sosionomutdannede 30-åringen ha måttet mase 3–4 ganger for å få en arbeidskontrakt etter at hun sa ja til jobben i august i fjor.

Hun fikk da et seks måneders engasjement som nattevakt for jenta.

– Omsorg hele døgnet

– Anna mente jenta fikk manglende oppfølging. Noen ganger så gruet hun seg til å gå på jobb, men det var ikke på grunn av jenta. Det var ledelsen ved institusjonen som virket uproff, forklarte avdødes kusine.

De to kusinene hadde et nært forhold, blant annet på grunn av yrkesvalg innenfor samme sektor.

– I starten var det bare at hun skulle være våken på natten for å passe på jenta som sov. Men etter hvert kom det frem at jenta var mye våken, og at Anna hadde mye kontakt med henne, forklarte kusinen.

Natten drapet skjedde chattet 30-åringen med sosionomutdannet venninne. Av loggen går det frem at 15-åringen skal ha ligget og dunket hodet hardt i veggen, at hun muligens hadde besvimt og at Backlund hadde sjekket om hun pustet.

– Dette er en institusjon som skal være et hjem for jenta. Og barn som er i et hjem hvor de skal få omsorg så betyr det hele døgnet, også på natten. Hva gjør du når et barn ligger og dunker hodet i veggen på natten, spør Hallgren.

Flere fra ledelsen i Behandlingssenteret Små Enheter er innkalt som vitner senere i hovedforhandlingen. Bistandsadvokaten varsler mange spørsmål.

– Hvilke vurderinger de har gjort med tanke på tryggheten for de ansatte vil selvfølgelig bli et tema, sier Hallgren.

– Ikke egnet sted for henne

En assisterende enhetsleder ved leiligheten til Små Enheter forklarte seg for retten tirsdag morgen. Han sa at den våkne nattevakten skulle vekke den hvilende nattevakten dersom 15-åringen var aktiv om natten.

Den hvilende nattevakten ble vekket av 15-åringen med en kniv i hånden etter drapet.

En politimann i den første politipatruljen på stedet har forklart i retten at jenta for politiet var regnet som farlig og at det var ordre om å utøve «ekstrem varsomhet» hvis det skulle oppstå situasjoner.

– Det politimannen sier om at hun var den farligste de visste om i Asker var jo ikke noe nytt da drapet skjedde. Så det står jo i grell kontrast til hva de som jobber på Små Enheter sier om henne, sier forsvarer Cecilie Nakstad.

Forsvareren mener 15-åringen aldri burde bodd i leiligheten i Asker.

– Det kommer frem at dette ikke var et egnet sted for henne, i alle fall så lenge omsorgsbiten ikke ble fulgt med behandling. For behandlingen var totalt fraværende, slik som vi ser det, sier forsvarer Cecilie Nakstad til VG.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har i en tilsynsrapport slått fast at jenta ikke fikk forsvarlig behandling fra Vestre Viken helseforetak og fra ansvarlig psykiater ved Små Enheter.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. Pluss content

  Asker-drapet:  – Skulle ikke vært alene

 2. Pluss content

  Påtalemyndigheten: Et nøye planlagt drap

 3. Påtalemyndigheten: Drapet på Anna (30) var nøye planlagt

 4. Hvilende nattevakt: – Jenta banket på døren og sto der med en kniv i hånden

 5. Asker-drapet: – Nattevakten skulle ikke være alene med jenta

Fra andre aviser

 1. Politimann fryktet femtenåring ville bli drapskvinne om kort tid

  Aftenposten
 2. Brudd etter brudd på regelverket

  Aftenposten
 3. Avdødes familie: Det blir tungt å følge rettssaken

  Aftenposten
 4. Kunne mer penger ha reddet livet til Anna Kristin Gillebo Backlund?

  Aftenposten
 5. - Jeg vil egentlig bare si at det som er kommet frem om meg er riktig

  Aftenposten
 6. Overlege advarte mot drapsrisiko

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder