BEKYMRET: EØS-advokaten Jon Midthjell advarer regjeringen mot å bytte ut den norske dommeren i EØS-domstolen, eller gjøre noe som rokker ved domstolens uavhengighet.
BEKYMRET: EØS-advokaten Jon Midthjell advarer regjeringen mot å bytte ut den norske dommeren i EØS-domstolen, eller gjøre noe som rokker ved domstolens uavhengighet. Foto: Terje Bringedal VG

Dommerstriden i EFTA-domstolen: Advarer mot å bytte ut norsk dommer: – Kan sette EØS-avtalen i spill

INNENRIKS

Stor bekymring for EFTA-domstolens uavhengighet gjør at flere nå rykker ut og advarer regjeringen mot et dårlig begrunnet skifte av den norske dommeren i den overnasjonale domstolen.

Publisert: Oppdatert: 16.09.16 09:31

Tirsdag avslørte VG at regjeringen er under internt press for å bytte ut den norske dommeren Per Christiansen (66) i EFTA-domstolen, hvor Norge har tapt flere høyprofilerte saker de siste årene.

Advokat Jon Midthjell, som har ført et 20-talls saker for EFTA-domstolen i Luxembourg, sier at all begrunnet tvil om domstolens upartiskhet kan sette hele EØS-avtalen i fare:

Dette er en rettspolitisk brennbar sak. Hvis den håndteres feil, spesielt nå etter Brexit, risikerer regjeringen i verste fall å sette EØS-avtalen i spill, sier Jon Midthjell til VG.

Ifølge Midthjell har den norske staten gjennom det siste tiåret tapt ni av ti saker som overvåkningsorganet ESA har anlagt mot Norge i EFTA-domstolen.

Les hele saken her: Norsk toppdommer kan bli byttet ut

Direkte farlig

Stortingsrepresentanten Sveinung Rotevatn (V), medlem av Stortingets delegasjon til EØS og EFTA, sier at han ser svært alvorlig på VGs avsløring:

– Den norske dommeren sitter ikke der og skal forsvare norske interesser. Han sitter der for at Norge kan bli sett i kortene, og vi er helt avhengig av at EU-siden har tillit til at EØS-avtalen blir fulgt. Dersom det skulle dannes et inntrykk at Norge driver selvbetjening i EØS, da kan det rokke ved hele EØS-strukturen og tilliten til at Norge følger spillereglene i EUs indre marked. Det kan være direkte farlig for norske interesser, sier Rotevatn til VG.

Venstre-representanten reagerer på at både den norske regjeringsadvokaten Fredrik Sejersted og EFTA-domstolens president, Carl Baudenbacher, har sendt brev til regjeringen og ytret seg om kvalifikasjonene som en norsk dommer etter deres mening, bør inneha.

– Jeg tolker dette som et ønske hos norske myndigheter for å bytte ut den norske dommeren med en som har et syn som ligger nærmere myndighetenes. Det at regjeringsadvokaten er ute og mener noe om kvalifikasjoner, og at domstolens president gjør det samme, er svært alvorlig og høyst spesielt. Det har de ikke noe med, sier Rotevatn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tolker EØS-avtalen

EFTA-domstolen har bare tre dommere, utpekt av EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein. De tolker EØS-avtalen og EU-retten i saker som angår de tre landene. Dommene i disse sakene er bindende for medlemslandene. Norske domstoler kan også be om rådgivende uttalelser fra EFTA-domstolen i EØS-saker.

Les også: Havnearbeiderne tapte i EFTA-domstolen

Fire toppjurister har nå søkt:

** Per Christiansen (66), dommer i EFTA-domstolen de siste seks årene.
** Finn Arnesen (54), professor i europarett ved Universitetet i Oslo.
** Mads Andenæs (59), professor i privatrett ved Universitetet i Oslo.
** Karin Fløistad (44), advokat og partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Både Finn Arnesen, Mads Andenæs og Karin Fløistad er tidligere kolleger av Fredrik Sejersted.

VG har vært i kontakt med både dommer Per Christiansen og de andre søkerne. Ingen av dem ønsker å uttale seg om denne saken nå.

Krever ryddighet

Ap-representanten Marianne Aasen (Ap), som også sitter i Stortingets delegasjon til EFTA og EØS, sier at det aldri må være tvil om at lojaliteten til den norske EFTA-dommeren er mot domstolen, og ikke mot norske myndigheter:

– Jeg forutsetter at denne utnevnelsen gjøres på en mest mulig ryddig og åpen måte. Siden dette er første gang en norsk dommer har søkt om fornyelse, kan det være greit med en åpen utlysning, sier Aasen.

Ingen EØS-avtale uten domstolen

Advokat Jon Midthjell understreker overfor VG at EU aldri hadde godtatt EØS-avtalen, med fri norsk adgang til et indre marked med 500 millioner mennesker, uten en uavhengig EFTA-domstol:

– Hele poenget med EFTA-domstolen er at den skal være den ultimate garantisten for at staten oppfyller sin del av EØS-avtalen overfor EU. I mange saker innebærer det at EFTA-domstolen skal beskytte borgernes og næringslivets rettigheter mot å bli overkjørt av såkalte «statsvennlige» interesser, sier han.

Bygge erfaring

Midthjell viser til at Sejersted og det regjeringsoppnevnte Europautvalget han ledet i 2012, uttalte at «det største problemet» for EFTA domstolen var at den hadde relativt få saker til behandling, slik at dommerne ikke så lett fikk mulighet til å bygge opp «den institusjonelle erfaring og tyngde som kreves for at EFTA-domstolen skal fungere godt».

– Hvorfor har det nå plutselig blitt viktig å bytte ut Per Christiansen, som bare har sittet én periode som norsk dommer? Mer generelt kan man spørre hva regjeringsadvokaten i så fall mener om kvaliteten på flertallet av dommerne ved de norske tingrettene som også bare har en håndfull dommere ansatt, akkurat som EFTA-domstolen, sier Midthjell.

Avviser politiske føringer

VG har forelagt kritikken for Utenriksdepartementet, som har det konstitusjonelle ansvaret for prosessen som nå løpet fram mot nominasjonen av Norges EFTA-dommer for de neste seks årene.

Statssekretær Elsbeth Tronstad (H) svarer slik, på vegne av europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H):

«Stillingen som norsk EFTA-dommer er utlyst for å legge til rette for at den til enhver tid best kvalifiserte personen får stillingen. Sittende dommer kan søke på lik linje med andre søkere. Jeg vil avvise at det ligger noen politiske føringer i denne utlysningen», skriver Tronstad i en e-post til VG.

Riktig med konkurranse

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted sier at han er overrasket over kritikken mot prosessen rundt utnevnelsen:

«Faktum er at UD har valgt å lyse ut stillingen til åpen konkurranse, i stedet for bare å gjenoppnevne i det stille. Det mener jeg er prinsipielt riktig. Hensikten er ikke å bytte ut sittende dommer, men å sikre best mulig rekruttering til denne svært viktige stillingen. Resultatet er at det nå har meldt seg fire kvalifiserte søkere. Videre har UD spurt Advokatforeningen og Regjeringsadvokaten til råds om hva vi på generelt grunnlag mener er de viktigste kvalifikasjonene for stillingen, og det har vi besvart i et åpent brev, der vi i stor grad viser til de kriteriene som gjelder for utnevnelse av dommere til EU-domstolen. Noe mer mystisk er det ikke», skriver Sejersted i en e-post til VG.

Får støtte fra Nei til EU

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, mener at Fredrik Sejersted har viktige argumenter for det han gjør nå:

«Nei til EU mener det er viktig vi støtter opp om alle initiativ som kan gi en fortolkning av EØS-avtalen som åpner for en større grad av nasjonalt handlingsrom», skriver hun i en e-post til VG.

«Fredrik Sejersteds linje er derfor god her. Vedrørende om han synes å ha også mulige personlige motiver til fordel for tidligere kolleger, så er Norge et såpass lite land, og Europarettsmiljøet enda mye mindre, så vanskelig å unngå helt personlige preferanser», legger hun til.

Les også: Liberale kandidater til Høyesterett kan bli vraket

Her kan du lese mer om